Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Srovnání možností matematického vyjádření části celku

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Srovnání možností matematického vyjádření části celku"— Transkript prezentace:

1 Srovnání možností matematického vyjádření části celku

2 Rozdělíme-li jeden celek na dvě stejné části, dostaneme dvě poloviny.
Stejnou část celku lze matematicky zapsat několika způsoby. Jeden celek, jedna jednina, 100 %. Rozdělíme-li jeden celek na dvě stejné části, dostaneme dvě poloviny.

3 … a tři její možné matematické zápisy.
Stejnou část celku lze matematicky zapsat několika způsoby. … a tři její možné matematické zápisy. Půlka, polovina ...

4 … Desetinným číslem … Zlomkem … Procenty
Stejnou část celku lze matematicky zapsat několika způsoby. … Desetinným číslem … Zlomkem … Procenty

5 … Desetinným číslem … Zlomkem … Procenty
Stejnou část celku lze matematicky zapsat několika způsoby. … Desetinným číslem … Zlomkem … Procenty

6 … Desetinným číslem … Zlomkem … Procenty
Stejnou část celku lze matematicky zapsat několika způsoby. … Desetinným číslem … Zlomkem … Procenty

7 Převod mezi desetinnými čísly a procenty.
1) Z desetinného čísla na procenta. V matematickém vyjádření pomocí procent dochází v číselné hodnotě oproti desetinnému číslu k posunu desetinné čárky o dvě místa doprava. K takovému posunutí dochází při násobení číslem 100.

8 Převod mezi desetinnými čísly a procenty.
1) Z desetinného čísla na procenta. Chceme-li část celku vyjádřit místo desetinného čísla pomocí počtu procent, vynásobíme desetinné číslo 100 a připíšeme značku procent. Nejjednodušší způsob, jak násobit 100, je posunout desetinnou čárku o dvě místa doprava.

9 K takovému posunutí dochází při dělení
Převod mezi desetinnými čísly a procenty. 2) Z procent na desetinné číslo. , , K takovému posunutí dochází při dělení číslem 100. V matematickém vyjádření pomocí desetinného čísla dochází v číselné hodnotě oproti zápisu pomocí procent k posunu desetinné čárky o dvě místa doleva.

10 , , Převod mezi desetinnými čísly a procenty.
2Z procent na desetinné číslo. , , Chceme-li část celku vyjádřit místo počtu procent pomocí desetinného čísla, vydělíme desetinné číslo 100 a již nepíšeme značku procent. Nejjednodušší způsob, jak dělit 100, je posunout desetinnou čárku o dvě místa doleva.

11 Převod mezi zlomkem a desetinným číslem.
1) Ze zlomku na desetinné číslo. Vycházíme při tom ze znalosti, že zlomková čára je jiná možnost zápisu dělení dvou čísel. Nejjednodušší způsob jak převést zlomek na desetinné číslo je vydělit čitatele jmenovatelem.

12 Převod mezi zlomkem a desetinným číslem.
1) Ze zlomku na desetinné číslo. Chceme-li část celku vyjádřit místo zlomku pomocí desetinného čísla, vydělíme čitatele jmenovatelem.

13 Převod mezi zlomkem a desetinným číslem.
Čitatele i jmenovatele vynásobíme číslem 10. Převod mezi zlomkem a desetinným číslem. 2) Z desetinného čísla na zlomek. Čitatele i jmenovatele vynásobíme číslem 100. Každé číslo se dá zapsat pomocí zlomku tak, že jej „lomíme“ číslem 1. Každý zlomek můžeme rozšířit libovolným číslem různým od nuly, což znamená vynásobit tímto číslem čitatele i jmenovatele. Rozšiřovat budeme tak, abychom se zbavili desetinných čísel, tzn. posunuli desetinnou čárku „na jejich konec“. Na závěr zlomky ještě zkrátíme.

14 Na závěr zlomky ještě zkrátíme.
Převod mezi zlomkem a desetinným číslem. 2) Z desetinného čísla na zlomek. :5 :5 :25 :25 Na závěr zlomky ještě zkrátíme.

15 Převod mezi zlomkem a desetinným číslem.
2.) Z desetinného čísla na zlomek. :5 :5 :25 :25 Chceme-li část celku vyjádřit místo desetinného čísla pomocí zlomku, přepíšeme číslo do tvaru zlomku, ten rozšíříme tak, aby byla v čitateli i jmenovateli celá čísla, a na závěr jej zkrátíme do základního tvaru.

16 Nakonec vynásobíme 100 a připíšeme značku procent.
Převod mezi zlomkem a procenty. 1) Ze zlomku na procenta. Nejjednodušší způsob jak převést zlomek na desetinné číslo je vydělit čitatele jmenovatelem. Vycházíme při tom ze znalosti, že zlomková čára je jiná možnost zápisu dělení dvou čísel. Nakonec vynásobíme 100 a připíšeme značku procent.

17 Převod mezi zlomkem a desetinným číslem.
1) Ze zlomku na procenta. Chceme-li část celku vyjádřit místo zlomku pomocí procent, vydělíme čitatele jmenovatelem, vynásobíme číslem 100 a připíšeme značku procent.

18 Potom použijeme postup pro převod desetinného čísla na zlomek.
Převod mezi zlomkem a procenty. 1) Z procent na zlomek. :5 :5 :25 Nejdříve převedeme na desetinné číslo tak, že vydělíme hodnotu počtu procent 100. :25 Potom použijeme postup pro převod desetinného čísla na zlomek.

19 Doplň tabulku Procenta Desetinná čísla Zlomky 1/1 2/1

20 Tabulka běžně se vyskytujících hodnot
Procenta Desetinná čísla Zlomky 1/1 2/1


Stáhnout ppt "Srovnání možností matematického vyjádření části celku"

Podobné prezentace


Reklamy Google