Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

SLOVNÍ DRUHY Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "SLOVNÍ DRUHY Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým."— Transkript prezentace:

1 SLOVNÍ DRUHY Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

2 Slovní druhy PODSTATNÁ JMÉNA PŘÍDAVNÁ JMÉNA ZÁJMENA ČÍSLOVKY SLOVESA
PŘÍSLOVCE PŘEDLOŽKY SPOJKY ČÁSTICE CITOSLOVCE OHEBNÉ SLOVNÍ DRUHY NEOHEBNÉ SLOVNÍ DRUHY Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

3 1. PODSTATNÁ JMÉNA PODSTATNÁ JMÉNA JSOU: názvy a jména osob
(tatínek, Anička, instalatér, baba Jaga…) názvy a jména zvířat a rostlin (pes, husa, Azor, kopretina…) názvy věcí (tužka, letadlo, hrnek, sešit, lyže…) názvy vlastností (pravdomluvnost, odvaha, odvážnost…) názvy činností (plavání, psaní, spaní, chrápání…) Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

4 2. PŘÍDAVNÁ JMÉNA PŘÍDAVNÁ JMÉNA JSOU SLOVA,
KTERÁ VYJADŘUJÍ: (jaký?, který?) vlastnosti podstatných jmen (vlastnosti osob, zvířat, rostlin, věcí) (modrý, velký, smutný, škodolibá, mladé, skákající…) A KTERÁ URČUJÍ: (čí?) čí osoby, zvířata, rostliny nebo věci jsou (Terezčin, maminčino, bratrova, psí, sloní…) Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

5 3. ZÁJMENA ZÁJMENA JSOU SLOVA, KTERÁ MOHOU ZASTUPOVAT PODSTATNÁ A PŘÍDAVNÁ JMÉNA: on tenhle jeho kdo? Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze. 5

6 4. ČÍSLOVKY ČÍSLOVKY JSOU SLOVA, KTERÁ VYJADŘUJÍ POČET: Kolik?
sto, tři sta padesát jedna, 29… Kolikátý? pátý, třicátá druhá, sedmé… Kolikery? Kolikerý? patery, dvoje, několikery Kolikrát? třikrát, stokrát, milionkrát Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

7 5. SLOVESA SLOVESA JSOU SLOVA, KTERÁ VYJADŘUJÍ DĚJ
(VYJADŘUJÍ TO, ŽE NĚKDO NĚCO DĚLÁ): směje se píší spí plave šplhá Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

8 6. PŘÍSLOVCE hezky, mladě, zeleně, česky
PŘÍSLOVCE JSOU SLOVA, KTERÁ VYJADŘUJÍ OKOLNOSTI, ZA NICHŽ PROBÍHÁ DĚJ, A BLIŽŠÍ OKOLNOSTI VLASTNOSTÍ. PTÁME SE: Kde? Odkud? Kudy? Kam? příslovce místa tady, doprava, shora, tam, kolem, někde, blízko… Kdy? Odkdy? Dokdy? příslovce času včera, často, teď, odteď, pozítří Jak? příslovce způsobu hezky, mladě, zeleně, česky Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

9 7. PŘEDLOŽKY PŘEDLOŽKY JSOU „ROHOŽKOU“ PŘED: podstatnými jmény
na stole, pod domem, za střechou, u Tomáše zájmeny pro ni, u tebe, k němu, o nich, o čem číslovkami v deset Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

10 8. SPOJKY a nebo SPOJKY SPOJUJÍ: slova
věty (jednotlivé věty v souvětí) Např.: Zůstal jsem doma, protože venku bylo ošklivé počasí. Zůstal jsem doma, abych nezmokl. a nebo Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

11 9. ČÁSTICE ČÁSTICE UVOZUJÍ VĚTY: kéž, ať, nechť, prý
NĚKDY MOHOU BÝT ČÁSTICE I UVNITŘ VĚTY: Maminka říkala, že prý za 36 dní přijde Ježíšek! Ať přestane pršet! Ať mi dá už maminka najíst! Kéž bych už uměl mluvit! Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

12 10. CITOSLOVCE VYJADŘUJÍ CITY, NÁLADY, VÝZVY:
Např.: jé, au, jů, ach, fuj… NAPODOBUJÍ HLASY A ZVUKY: Např.: crrrr, bum, bác, mňau, bú… haló jupí, hurá pssst Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

13 Použitá literatura a obrázky
ČECHURA, R., HORÁČKOVÁ, M., STAUDKOVÁ, H. Český jazyk pro 4. ročník s. Obrázek Letadla [online]. [cit ]. Dostupné pod licencí publicdomain - z WWW:  Obrázek Psa [online]. [cit ]. Dostupné pod licencí Creative Commons - z WWW:  Obrázek Tandemový seskok [online]. [cit ]. Dostupné pod licencí public domain - z WWW:  Commissioning_Unit_George_H.W._Bush_(CVN_77),_Jon_D._Port,_dives_tandem_with_the_Army's_Golden_Knights_par achute_team.jpg Obrázek Spící voják [online]. [cit ]. Dostupné pod licencí Creative Commons - z WWW:  Obrázek Baba Jaga [online]. [cit ]. Dostupné pod licencí Creative Commons - z WWW:  Obrázek Slona [online]. [cit ]. Dostupné pod licencí Creative Commons - z WWW:  Obrázek Klokana [online]. [cit ]. Dostupné pod licencí Creative Commons - z WWW:  Obrázek Baby [online]. [cit ]. Dostupné pod licencí Creative Commons - z WWW:  Obrázek Kluka [online]. [cit ]. Dostupné pod licencí public domain - z WWW:  Obrázek Myši [online]. [cit ]. Dostupné pod licencí public domain - z WWW:  Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze. 13

14 Obrázek Chlapce s dalekohledem [online]. [cit. 2009-12-18]
Obrázek Chlapce s dalekohledem [online]. [cit ]. Dostupné pod licencí Creative Commons - z WWW:  wikimedia.org/ Obrázek Question Smiley [online]. [cit Dostupné pod licencí Creatiev Commons - z WWW: Obrázek Uncle Sam [online. [cit Dostupné pod licencí Creative Commons - z WWW: Obrázek Vojáci [online]. [cit ]. Dostupné pod licencí public domain - z WWW:  Obrázek LrSocks [online]. [cit ]. Dostupné pod licencí Creative Commons - z WWW: Obrázek psaní [online]. [cit ]. Dostupné pod licencí public domain - z WWW:  Obrázek A Child Sleeping [online]. [cit ]. Dostupné pod licencí public domain- z WWW: Obrázek Lenochoda [online]. [cit ]. Dostupné pod licencí Creative Commons- z WWW: Obrázek Smějící se kůň [online]. [cit ]. Dostupné pod licencí Creative Commons - z WWW:  Obrázek Plavání [online]. [cit ]. Dostupné pod licencí public domain - z WWW: Obrázek Šipka [online]. [cit ]. Dostupné pod licencí Creative Commons - z WWW:  Obrázek Hodiny [online]. [cit ]. Dostupné pod licencí Creative Commons - z WWW:  Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

15 Obrázek Otázka [online]. [cit. 2009-12-18]
Obrázek Otázka [online]. [cit ]. Dostupné pod licencí public domain - z WWW:  Obrázek Předložky [online]. [cit ]. Dostupné pod licencí Creative Commons - z WWW:  Obrázek Hrušek [online]. [cit ]. Dostupné pod licencí publicdomain - z WWW:  Obrázek Jablek [online]. [cit ]. Dostupné pod licencí Creative Commons - z WWW:  Obrázek Déšť [online]. [cit ]. Dostupné pod licencí Creative Commons - z WWW:  Obrázek Praying hands [online]. [cit ]. Dostupné pod licencí public domain - z WWW: Obrázek Phone call [online]. [cit ]. Dostupné pod licencí public domain - z WWW: _special_holiday_phone_call_from_the_Commander_in_Chief,_President_George_W._Bush.jpg Obrázek Goal celebrate [online]. [cit ]. Dostupné pod licencí public domain - z WWW: Obrázek Silence [online]. [cit ]. Dostupné pod licencí public domain - z WWW: Obrázek Sennenhund [online]. [cit ]. Dostupné pod licencí public domain - z WWW: Obrázek Nieghbours Siamese [online]. [cit ]. Dostupné pod licencí Creative Commons - z WWW: Obrázek Goats Go Inspecting [online]. [cit ]. Dostupné pod licencí Creative Commons - z WWW:


Stáhnout ppt "SLOVNÍ DRUHY Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým."

Podobné prezentace


Reklamy Google