Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Chov hlodavců Michaela Kizurová 5.1.2015.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Chov hlodavců Michaela Kizurová 5.1.2015."— Transkript prezentace:

1 Chov hlodavců Michaela Kizurová

2 Králík Velikost klece : klec pro jednoho až dva králíky by měla mít minimální půdorys 50 x 90 cm a výšku 45 cm.  Králík má rád světlo a čerstvý vzduch , nesnese však přímé sluneční světlo , nebo bezprostřední blízkost topného tělesa . Ideální teplota je 15 až 22 stupňů , při vzdušné vlhkosti 60 % . Miska na krmení by měla být především stabilní , snadno omyvatelná a odolná proti ohryzání  . Výborně se hodí těžké misky z pálené glazované hlíny či z kameniny .

3 Křeček Křeček zlatý je oblíbeným domácím mazlíčkem díky jeho učenlivosti, zvědavé povaze a malé velikosti. Je to velmi energetické zvíře a vyžaduje opravdu mnoho místa pro své skopičiny. Křečci nemají rádi senné granule, které jsou v hojném počtu zastoupeny především v krmení pro králíky a morčata, proto volíme raději směsi pro křečky či myši. Křečci semínka vylupují z jejich obalů, a tak kontrolujeme, zda ve zdánlivě plné misce nejsou jen slupky. Křeček je zvíře, které si vytváří zásoby potravy - „křečkuje“. To znamená, že potravu hromadí a ukrývá, nejraději v budce. Velikost klece pro jednoho křečka by měla být minimálně 60 x 25 x 30.Je lepší aby měla klec alespoň dvě patra. Vhodná je klec která má alespoň dvě strany z vodorovných mříží, aby po nich křeček mohl šplhat.

4 Morče domácí Morče je forma jihoamerického divokého hlodavce morčete divokého, nyní je morče oblíbený domácí mazlíček. Dokáže sníst tolik stravy kolik sám váží. Morčata mají ráda zeleninu (např. Ředkvičky, rajčata, zelí, salát), nepohrdne čerstvou trávou nebo zrním, nebo tvrdým chlebe (na obrušování zubů). Pro jedno morče by měla být klec velká alespoň tak 60 x 30 cm, ale samozřejmě čím větší, tím lepší. Podlaha se nejčastěji pokrývá vrstvou hoblin, pod které se mohou dát noviny pro lepší vsakování, ale lepší je použít na podestýlku seno nebo buničinu. 

5 Potkan domácí Teplota prostředí by se měla pohybovat kolem 21-25°C. Není vhodné zvířata vystavovat extrémním teplotním šokům. Změny teplot nevyhovují téměř žádnému organismu. Plemena bezsrstá mohou vyžadovat teplotu o něco málo vyšší (kolem 28°C). Potkani rádi šplhají a tak se mi nejvíce osvědčila klec. Zde je potřeba počítat, že potkan umí prolézt i malými otvory a tak je třeba pořídit klec s malou roztečí mříží.  K chovu jednoho jedince postačí klec o minimální velikosti 50 x 30 x 20 cm. Potkani nejsou samotáři, proto je vhodné chovat pospolu více jedinců (ideální sestavou je skupina o jednom samci a dvou až šesti samicích). Důležitá je také volba správné podestýlky. V současné době je na trhu velké množství podestýlek, které lze použít. Přes klasické piliny, hobliny, recyklovatelné papírové produkty, kukuřičné drtě až po nové bio-podestýlky. U hoblin z cedrového dřeva byl neoficiálně zaznamenám výskyt kožních a dýchacích obtíží.


Stáhnout ppt "Chov hlodavců Michaela Kizurová 5.1.2015."

Podobné prezentace


Reklamy Google