Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Křeček Džungarský.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Křeček Džungarský."— Transkript prezentace:

1 Křeček Džungarský

2 Zajímavosti Křeček džungarský je malý hlodavec pocházející původně ze stepí jižní a střední Sibiře. Křeček džungarský má zavalité tělo zbarvené tmavě šedě s černým pruhem na zádech, spodek těla je světle šedý až bílý. Křeček džungarský má zbarvení srsti různé v závislosti na ročním období. V letním období má Křeček džungarský zabarvení srsti převážně tmavší. Naopak v zimním období má Křeček džungarský srst světlejší, až bílou, s hůře rozeznatelným pruhem na zádech. Čím drsnější prostředí, tím je změna během ročního období výraznější. Křeček džungarský má ocásek maličký, cca 1cm.

3 Výskyt Křeček džungarský žije na různých místech Asie od Kazachstánu přes Mongolsko až do Mandžuska. Křeček džungarský je noční zvíře, z toho vyplývá, že nejvíce aktivní je v noci. Jeho domovským prostředím je tundra. Ve volné přírodě začíná být Křeček džungarský aktivnější s příchodem soumraku. Ke spánku se ukládá ještě před rozbřeskem.

4 Chov Křeček džungarský patří u nás k oblíbeným domácím mazlíčkům. Křeček džungarský je nenáročné a tiché zvíře (toto platí většinou, chováte-li Křečka džungarského jednotlivě). Ve skupinkách může být Křeček džungarský hlučný, hlavně jedinci stejného pohlaví mezi sebou vyvolávají rvačky. V případě, že chcete chovat Křečeka džungarského ve skupině, doporučují se jedinci ze stejného vrhu. Samička po páření rodí 5-6 mladých. Pohlavní dospělosti Křeček džungarský dosahuje kolem třetího měsíce. Pokud je Křeček džungarský zvyklý sám (např. půl roku) a chcete mu dát partnera bude pár dní, i týdnů trvat než si na sebe zvyknou (ze začátku se budou prát o domeček/ky a potom o další věci jako je potrava atd.). V prodejnách chovatelské potřeby vám rádi poradí.

5 Potrava Potrava pro Křečka džungarského je nejjednodušší kupovat už připravenou směs. Chovatelské potřeby, Zverimex v těchto prodejnách najdete potřeby pro hlodavce nemusí to být směsi speciálně pro Křečka džungarského. Potravu doplníme čerstvou zeleninou nebo ovocem.  Ovoce dávat jen přiměřeně vzhledem k podílu cukru. Není vhodné krmit Křeček džungarský větším množství slunečnicových semen anebo ořechů, protože tato semena obsahují větší množství tuku. Křeček džungarský si zoubky dobře obrušuje a zároveň si pochutná na tvrdém chlebu nebo knackebrotu.

6 Krmení Křeček džungarský Krmení Většina druhů křečků obývá pouště a stepi, které nabízejí dostatek potravy jen po velmi krátké období. Po zbytek roku je stravy velmi málo. Proto mají křečci lícní kapsy, v kterých mohou přenášet velké množství potravy do hnízda. Základním jídlem křečků jsou různá semínka a oříšky. V obchodech si můžete koupit již připravenou a vyváženou směs, která obsahuje téměř všechny složky potravy, které potřebuje.

7 Obydlí v domácím chovu Pro Křečeka džungarského je vhodné akvárium, terárium nebo klícka o půdorysu minimálně 40x25 cm. Velký výběr naleznete ve specializovaných prodejnách chovatelské potřeby, Zverimex. Lepší jsou samozřejmě uzavřené klícky nebo vyšší akvária/terária, protože Křeček džungarský dokáže z nižšího neuzavřeného (např. pletivem) příbytku utéct. Nevhodná je naopak např. jakákoliv krabice. Za prvé se špatně udržuje a za druhé se Křeček džungarský dokáže jednoduše prokousat ven. Dno akvária či klícky by mělo být pokryté hoblinami (dostatečně velkými aby je nevdechoval). Je dobré dát mu trochu sena a papírové ubrousky, kterými si pak sám vystele domeček. Úkryt (domeček) ve kterém bude spát Křeček džungarský lze vyrobit ze skořápky z kokosového ořechu. Velmi rád se také Křeček džungarský "koupe" v misce naplněné pískem pro činčily. To také zvyšuje kvalitu srsti. Samozřejmě mu nesmí chybět miska s jídlem, napájedlo, kousek dřeva na hryzání (nejlépe z ovocného stromu) a nějaké prolézačky na hraní (rulička od toaletního papíru, krabička s otvory ap.). Je třeba si dát pozor na nebezpečí, která Křečekovi džungarskému v domácím prostředí hrozí. Zejména pády z výšek (rádi lezou na všechno v dosahu), elektrické kabely, jedovaté rostliny a lahve s chemickými přípravky. 

8 Čištění Křeček džungarský Křeček džungarský Čištění Křeček by měl mít vždy čistý domov, aby byl zdravý. Nikdy nesmíte dopustit, aby klec zvlhla. Na to dejte hlavně pozor, jestli máte terárium, protože v teráriích špatně cirkuluje vzduch. Každý den byste měli prohlédnout všechny rohy klece, protože křečci přebytečnou potravu s oblibou ukrývají a mohly by tam být shnilé kousky ovoce nebo zvlhlá semena, která začnou rychle plesnivět. Nekrmte ho proto větším množstvím, než křeček spotřebuje za jeden den. Misky na potravu a napáječku denně čistěte. Zvlhlou vystýlku každé dva dny odstraňte a nahraďte ji čerstvou. Zhruba jednou za týden proveďte generální úklid klece - to znamená, že kompletně odstranítepodestýlku, materiál na hnízdo v případě potřeby znovu obnovíte, klec nebo terárium vymyjete teplou vodu s přísadou jemného desinfekčního prostředku.

9 Nemoc Křeček Džungarský Nemoc Že je křeček nemocný obvykle poznáte sami svým pozorováním. Všímejte si hlavně toho, jestli neodmítá potravu, není pasivní, unavený a ospalý, nemá kolem ocasu mokrou a ušpiněnou srst, nemá z očí nebo nosu výtok, srst se přestala lesknout, v kožíšku se objevují olysalá místa. Pokud máte jakékoliv obavy, že je váš křeček nemocný, měli byste jej odnést ke zvěrolékaři nebo se poradit s odborníkem. Do té doby se postarejte, aby byl křeček v teple a měl dostatek čerstvé vody. Vitamíny a léčiva pro křečky za výhodné ceny. Příznaky Kýchání , podrážděné oči a nos, ze kterého teče: Může to být alergie, třeba na nějaký materiál na hnízdo, ale může to být také nachlazení,...

10 Domeček pro křečka Domek pro křečky Je velmi důležité aby Váš křeček měl svůj klid, svoje hnízdečko neboli domeček. Domeček pro křečka lze vyrobit mnoha způsoby například z kokosového ořechu případně pokud jste šikovní ze dřeva jako budku pro ptáky. Domeček pro křečka by měl být lehce přístupný aby se mohl pravidelně čistit, což je vzhledem k hygieně domácího chovu nutné. ( nechceme, aby nám křeček zapáchal)

11 Fotky


Stáhnout ppt "Křeček Džungarský."

Podobné prezentace


Reklamy Google