Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Florence Nightingalová a první grafické zobrazení

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Florence Nightingalová a první grafické zobrazení"— Transkript prezentace:

1 Florence Nightingalová a první grafické zobrazení
Krymská válka Florence Nightingalová a první grafické zobrazení

2 V roce 1854 začala Krymská válka, ve které bojovaly Anglie a Francie proti Rusku.
Florence Nightingalová (1829–1910), jenž pocházela z úspěšné, vzdělané a vlivné anglické rodiny, napsala dopis válečnému sekretáři a nabídla mu svoji pomoc. Po příjezdu do nemocnice ve Scutari (která vznikla z kasáren prostým vybílením), zajistila pečlivý úklid, vybudování toalet a zřízení vývařovny a prádelny, čímž se postarala o hygienické potřeby, oblečení a stravování místní britské posádky.

3 Florence shromažďovala zjištěná data, sestavovala časové tabulky úmrtí pacientů podle příčin a jimi dokazovala nedostatečnost nemocniční hygieny v polních podmínkách. Během půl roku se snížila úmrtnost raněných vojáků z neuvěřitelných 60% na udivující 2%. Jako první v historii zavedla radiální grafy, na nichž demonstrovala ohromující poměry mezi počty vojáků zemřelých na následky zranění (oranžová plocha) a v důsledku infekčních chorob (šedivá plocha).

4 - po návratu do Anglie měla Florence Nightingalová značný podíl na zásadním zlepšení armádní a posléze i všeobecné nemocniční péče. Byla výbornou organizátorkou a zastávala tři zásady úspěšné politiky: vědět, co chcete, vědět od koho to žádat a vědět, jak dlouho si můžete dovolit čekat.


Stáhnout ppt "Florence Nightingalová a první grafické zobrazení"

Podobné prezentace


Reklamy Google