Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

2.SVĚTOVÁ VÁLKA Vypracovali: Průžek.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "2.SVĚTOVÁ VÁLKA Vypracovali: Průžek."— Transkript prezentace:

1 2.SVĚTOVÁ VÁLKA Vypracovali: Průžek

2 Příčiny Druhá světová válka byl globální vojenský konflikt, jehož se zúčastnila většina států světa a jenž se stal s více než 60 miliony obětí dosud největším a nejvíc zničujícím válečným střetnutím v dějinách lidstva. Příčiny války představovaly důsledky versailleské smlouvy, která prohloubila pocit ponížení v poražených státech, zvláště v Německu, a velká hospodářská krize na přelomu dvacátých a třicátých let, jež zásadním způsobem oslabila velkou část států, čímž umožnila vzestup nacismu pod vedením Adolfa Hitlera a jiných totalitárních režimů v celé Evropě.

3 Hitler a nacismus Adolf Hitler (20. dubna 1889 Braunau am Inn, Rakousko – 30. dubna 1945 Berlín) byl německý národně socialistický politik, diktátor a ideolog nacismu. Jeho politické působení vyvolalo druhou světovou válku. Byl inspirátorem a hlavním organizátorem masového vyvražďování obyvatelstva a vojenských zajatců v okupovaných zemích, hlavně v Sovětském svazu. Za nepřítele Německa považoval Židy, Rómy, Slovany, homosexuály, zdravotně postižené a také své politické oponenty. Byl zodpovědný za hmotné a morální zničení Německa na konci druhé světové války.

4

5 Technika

6 Japonsko za 2. světové války
Od poloviny roku 1942 do poloviny roku 1944, se Japonsko snažilo toto území hospodářsky zneužívat a rozvíjet, zatímco na jeho okraje začal útočit Spojenci. Území okupovaná Japonskem byla kulturně dosti různorodá a lidé v jednotlivých oblastech hovořili odlišnými jazyky. Stejně tak měli jiný etnický původ i národní historii. Nově dobytá území nepatřila, s výjimkou Vietnamu, k východoasijské kulturní zóně.

7 Zbraně

8 Československo za 2. světové války
Zrušení celní hranice se stalo důležitým mezníkem v hospodářském vývoji protektorátu. Rok před okleštěním politické autonomie ztratil protektorát Čechy a Morava autonomii hospodářskou. Byly usnadněny uvedené i další procesy posilující závislost na Německu a spolu s tím i vykořisťování české ekonomiky rozsáhlejším a méně průhledným odplýváním hodnot do říše.

9 Výsledek . účast čtyřiceti států, vojáků - zemřelo 50 miliónů lidí (dle střízlivějších odhadů 40 milionů) - největší ztráty: SSSR (20 mil.), Jugoslávie (1,7 mil.), Polsko (4 mil.) - ČSR - † cca lidí - válečné náhrady: 900 mld. US$, celkové škody mld US$ - válka měla totální charakter (zneužita věda a technika) - rasově motivovaná, vyhlazovací válka („Holocaust“) - celkem zemřelo milionů Židů (Na obrázku je památník obětem v Amsrerdamu).

10 Založení OSN Na základě Charty Organizace Spojených Národů podepsané v dubnu 1945 v San Francisku byla „mezinárodní organizace na ochranu míru, garantování sociálního pokroku a lidských práv, jakož i zvyšování blahobytu jednotlivých národů“ na svém prvním valném shromáždění dne 24. řijna 1945 oficiálně ratifikována. Pět hlavních vítězů druhé světové války (USA, Velká Británie, SSSR, Francie a Čína) mělo stálé místo v Radě OSN společně s právem veta

11 KONEC – Richard Průžek


Stáhnout ppt "2.SVĚTOVÁ VÁLKA Vypracovali: Průžek."

Podobné prezentace


Reklamy Google