Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Narozen Zemřel Anglický fyzik

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Narozen Zemřel Anglický fyzik"— Transkript prezentace:

1 Narozen 24.12 1818 Zemřel 11.10 1889 Anglický fyzik
James Prescott Joule Narozen Zemřel Anglický fyzik

2 ŽIVOT a DÍLO Narodil se na štědrý večer roku 1818 v anglickém Salfordu poblíž Manchesteru do rodiny pivovarníka Benjamina Joula. James nebyl posílán do normální školy, ale byl vyučován domácími učiteli doma. V mládí trpěl chorobou páteře což částečně ovlivnilo jeho uzavřenou povahu. Do necelých patnácti let se učil na sládka. Otec ho poté poslal studovat na universitu do Manchesteru, kde mladý James pobyl pouze dva roky. V šestnácti letech začal studovat u významného britského fyzika a chemika Johna Daltona. Zde se učil základům fyziky, chemie, matematiky a geometrie. Osvojil si dobré technické znalosti. Po návratu domů, mu otec zřídil v pivovaru soukromou laboratoř. Jeho snem bylo nahradit parní stroje elektrickými motory. Jeho první výzkum se soustředil na zlepšení efektivity elektrických motorů. Po zjištění, že dokonalý elektromotor podle svých představ nesestrojí, začal se zabývat měřením práce a tepla vyrobeného elektřinou. Zaměřil se na přeměnu elektrické energie v teplo.

3 Jouleův zákon Množství tepla vyvinutého za sekundu ve vodiči , kterým protéká elektrický proud, je přímo úměrné čtverci proudu a elektrického odporu vodiče. Poprvé byl zákon zveřejněn v prosinci roku 1840. Zákon o zachování energie Teplo je forma energie, která nikam nemizí pouze přechází do jiných podob. Energie je uchována během práce. Jedná se o jeden ze základních fyzikálních zákonů, který dal vznik nové vědní disciplíně zvané termodynamika. Jeho experimenty dokázaly, že teplo je produkováno pohybem.

4 OBJEVY V roce 1846 objevil Joule zajímavý jev, zvaný MAGNETOSTRIKCE. Jedná se o jev ke kterému dochází při zmagnetizování železné tyče. Daná tyč po zmagnetizování trochu změní svoji délku. Dnes se tento jev využívá ve spojení s ultrazvukovými vlnami. James Prescott Joule nebyl jen obyčejný badatel, ale byl také vynálezcem. Mezi jeho vynálezy patří SVAŘOVÁNÍ ELEKTRICKÝM OBLOUKEM nebo VÝTLAKOVÁ PUMPA. Základní jednotka - 1 joul pro měření práce a energie nese jeho jméno. V joulech dnes měříme nejen teplo a mechanickou práci, ale i výživovou hodnotu potravin.

5 OBLOUKOVÉ SVAŘOVÁNÍ

6 V roce 1850 byl Joule zvolen do Královské společnosti
V roce 1850 byl Joule zvolen do Královské společnosti. V letech 1872 až 1887 zastával funkci prezidenta Britské asociace pro pokrok ve vědě. Nikdy se nestal profesorem a po celý život zůstal pivovarníkem. Historie ho právem řadí mezi nejslavnější vědce-samouky. Své výzkumy hradil z vlastních finančních zdrojů. Roku 1875 mu však peníze došly a v tomtéž roce se přidaly i vážné zdravotní komplikace. 11. Října 1889 James Prescott Joule zemřel. Kozelka Jakub ZDROJ : Wikipedie, Fyzikální web, různé blogy


Stáhnout ppt "Narozen Zemřel Anglický fyzik"

Podobné prezentace


Reklamy Google