Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Škola:ZŠ, ZUŠ a MŠ Kašperské Hory, Vimperská 230 Předmět:FYZIKA Ročník:6. Anotace: Elektrický obvod 2 - elektrický proud a elektrické napětí Prezentace.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Škola:ZŠ, ZUŠ a MŠ Kašperské Hory, Vimperská 230 Předmět:FYZIKA Ročník:6. Anotace: Elektrický obvod 2 - elektrický proud a elektrické napětí Prezentace."— Transkript prezentace:

1 Škola:ZŠ, ZUŠ a MŠ Kašperské Hory, Vimperská 230 Předmět:FYZIKA Ročník:6. Anotace: Elektrický obvod 2 - elektrický proud a elektrické napětí Prezentace navazuje na učivo o sestavení elektrického obvodu. Společně s jednoduchými demonstračními pokusy (zkoušečka – článek, zkoušečka – baterie, zvonek – baterie, elektromotor – baterie, pružina – baterie) poskytuje podporu při výkladu různých účinků elektrického proudu v obvodech, seznamuje se zdroji napětí. Slouží zároveň jako podklad pro zápis poznámek. V závěru jsou otázky a úkoly zaměřené na praxi. Na lekci navazuje práce se stavebnicí Boffin 300. Klíčová slova: uzavřený elektrický obvod, účinky el. proudu, el. proud, el. napětí, volt, ampér, zdroje napětí Autor: Mgr. Pavlína Nová Datum vytvoření: 28. 5. 2012 Kód:VY_32_INOVACE_FY603 Poznámky: Pomůcky: jednoduchá zkoušečka se žárovkou 6V, různé druhy článků a baterií, zvonek, modelářský elektromotor, pružina z propisky (s velkým odporem), vodiče Učebnice: Fyzika pro 8. ročník základní školy, doc. RNDr. Růžena Kolářová, CSc., PaedDr. Jiří Bohuněk, Prometheus, 2006

2 Fyzika 6 Elektrický obvod 2

3 Elektrický proud a elektrické napětí Zda uzavřeným elektrickým obvodem prochází elektrický proud, poznáme podle jeho účinků:  žárovka svítí  zvonek zvoní  elektromotor pracuje  vařič hřeje atd.

4 Zkoušečku se žárovkou připojíme 1.k jednomu el. článku → svítí málo 2.k baterii el. článků → svítí více Mezi póly baterie je větší elektrické napětí než mezi póly jednoho článku. Větší napětí zdroje vyvolává v obvodu větší elektrický proud.

5 Jednotky:  elektrické napětí … 1 V (volt)  elektrický proud… 1 A (ampér)

6 Zdroje el. napětí:  el. článek... 1,5 V  baterie... 4,5 V  v zásuvce... 230 V ! životu nebezpečné !

7 Otázky a úkoly:  Během jedné minuty vypiš co nejvíce zařízení, která pro svůj provoz používají el. články nebo baterie.  V jakých jednotkách se měří elektrické napětí.  V jakých jednotkách se měří elektrický proud.  Jaké zdroje elektrického napětí znáš a jaké mají napětí?  Jak při výpadku dodávky elektřiny poznáš, že elektrický proud znovu „naskočil“? (více možností)

8 KONEC


Stáhnout ppt "Škola:ZŠ, ZUŠ a MŠ Kašperské Hory, Vimperská 230 Předmět:FYZIKA Ročník:6. Anotace: Elektrický obvod 2 - elektrický proud a elektrické napětí Prezentace."

Podobné prezentace


Reklamy Google