Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Představujeme fiktivní firmu I

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Představujeme fiktivní firmu I"— Transkript prezentace:

1 Představujeme fiktivní firmu I
Dana Batelková Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

2 Vnitřní struktura fiktivní firmy
1. Ředitelství 2. Obchodní a reklamní oddělení 3. Personální a právní oddělení 4. Účtárny – mzdová a všeobecná

3 Ředitel řídí a koordinuje práci vede porady
eviduje úkoly, které jsou před FF, a organizuje jejich zajištění hodnotí vedoucí oddělení Ředitelem by měl být dobrý organizátor s přirozenou autoritou.

4 Asistentka vede záznamy o korespondenci firmy (knihu pošty)
zpracovává zápisy z porad pomáhá vedení firmy s evidencí úkolů zpracovává korespondenci firmy (přihlášky na veletrhy, do soutěží…) orientuje se v dokladech firmy a předkládá je zpracovává a odesílá v září dotazník CEFIF Je pravou rukou vedení firmy, měla by mít dobrý přehled a být pečlivá a zodpovědná.

5 Obchodní oddělení zpracovává obchodní korespondenci (nabídky a poptávky zboží) vyhledává aktivně obchodní partnery eviduje odběratelské požadavky a zajišťuje dostatek zboží k prodeji koordinuje nákup a prodej na veletrzích koordinuje zpracování výběrových řízení a případně účast na dalších akcích Je nutná pečlivost, zodpovědnost, iniciativa.

6 Marketingové oddělení
vytváří logo firmy zpracovávání tiskopisy firmy, oficiální dopis a firmy, objednávky a faktury, vizitky zpracovává katalog, letáky a ostatní propagační materiály firmy zpracovává aktuální akční nabídku zpracovává webové stránky firmy a internetový obchod Nutnost dobré znalosti práce na PC, včetně grafiky, internetu a PowerPointu. Nápaditost.

7 Právní oddělení zpracovává doklady ke vzniku, změně a zrušení FF pro fiktivní úřady: Obchodní rejstřík Živnostenský úřad Finanční úřad Správu sociálního zabezpečení Zdravotní pojišťovnu Komerční pojišťovnu Důležitá je znalost práva a zodpovědnost.

8 Personální oddělení zpracovává vnitřní doklady firmy: pracovní smlouvy
platové výměry popisy práce dovolené a nemocnost koordinuje odměňování pracovníků koordinuje zpracování hodnocení zaměstnanců Znalosti ekonomiky a pečlivost.

9 Mzdová účtárna zpracovává mzdy zaměstnanců včetně odměn, nemocenské a dovolené zpracovává a odesílá sociální pojištění zpracovává a odesílá zdravotní pojištění zpracovává a odesílá pojištění odpovědnosti za způsobenou škodu Znalosti účetnictví a pečlivost.

10 Všeobecná účtárna zpracovává objednávky a faktury dle pokynů obchodního oddělení sleduje splatnost pohledávek a urguje je zpracovává platby v hotovosti na akcích FF u CK zpracovává a odesílá pojištění cestovních kanceláří zpracovává a kontroluje bankovní účet Znalosti účetnictví a pečlivost.

11 Výrobní oddělení fiktivní firma nevyrábí ani neprovádí služby
výrobní oddělení a oddělení služeb jsou samostatnými organizačními složkami firmy, ve fiktivní firmě se neprojevují na veletrzích FF a na dalších akcích je možné některé další činnosti předvádět v rámci propagace firmy

12 Webové stránky CEFIF zveřejňuje základní informace pro fiktivní firmy na adrese: Naleznete zde: řadu pravidelných rubrik ocenění pro nejlepší FF (vítěze soutěží i veletrhů, FF, které jsou chváleny svými obchodními partnery za spolehlivé obchodování, FF plnící své povinnosti) seznam certifikátů vydaných nejlepším absolventům předmětu Fiktivní firma

13

14 Obchodování jedna z hlavních činností FF FF obchodují: mezi sebou v ČR
s FF v zahraničí na veletrzích FF s Centrálním dodavatelem

15 Seznam fiktivních firem
Je k dispozici na a je pravidelně aktualizován. Naleznete v něm: jméno FF plnou adresu, včetně školy ovou adresu webové stránky Jakou měrou firma v danou chvíli obchoduje s čím obchoduje

16 Databáze zahraničních FF
Je k dispozici na Practice Firms. Naleznete zde plný kontakt na fiktivní firmy, včetně toho, čím se zabývají. V databázi můžete vyhledávat podle různých kritérií.

17 Centrální dodavatel Založil jej CEFIF jako dodavatelskou firmu.
Je jakýmsi velkoobchodníkem. Nemá vlastní nabídkové katalogy. firma si může objednat v podstatě cokoliv a ceny navrhuje sama, v objednávce objednávky Centrálnímu dodavateli se posílají VÝHRADNĚ ELEKTRONICKY na adresu nebo na formulářích CEFIF (CD CEFIF)

18 Informátor Již téměř od počátku existence FF v ČR vydává CEFIF občasník, ve kterém publikuje nové informace, soutěže, akce, připomínky, změny zákonů, rady a další. V loňském roce vyšla 4 čísla.

19 Regionální veletrhy V České republice probíhá každoročně
řada regionálních veletrhů. Většina fiktivních firem jede na bližší veletrhy vystavovat, ukázat, čeho fiktivní firmy dosáhly. Vyberte si veletrh ve svém okolí a navštivte ho. Začínající firma může přijet jako nakupující návštěvník, udělat si představu.

20 Veletrhy fiktivních firem
Říjen: OA Most Listopad: AG a SOŠ Pardubice SOŠ Brno-Chrlice SOŠ informatiky a spojů Olomouc OA Příbram Prosinec: SPŠD Plzeň Leden: OA Praha 2-Vinohrady OA Hradec Králové Únor: SŠŽ Sokolov Březen: SOŠ Boskovice OA Český Těšín Duben: SOŠ Olomouc Květen: OA Ostrava, Karasova Červen: OA Písek SOŠ informatiky a spojů Brno

21 Mezinárodní veletrhy Zlatým hřebem je
účast na mezinárodních veletrzích: v Praze na konci března v Bratislavě, v listopadu nebo prosinci v Evropě a ve světě Veletrhy fiktivních firem naleznete všude po světě. Připravující se veletrhy naleznete na a na

22 Soutěže fiktivních firem
Soutěže probíhají každoročně. Vyhlašuje je CEFIF zpravidla 2x ročně. Poslední soutěže: nejlépe zpracované výběrové řízení nejlépe zpracovaný podnikatelský záměr nejvíce obchodů realizovaných se zahraničními firmami nejlépe zpracovaná obchodní korespondence nejlépe zpracované webové stránky nejlépe natočený videoshot Výherci jsou odměněni reálnými cenami.

23

24 Certifikáty CEFIF Nejlepším žákům FF vydává NÚOV certifikáty. Kritéria pro udělení certifikátu a seznam žáků a škol, kterým byly certifikáty uděleny, naleznete na

25


Stáhnout ppt "Představujeme fiktivní firmu I"

Podobné prezentace


Reklamy Google