Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Železniční muzeum Zlonice

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Železniční muzeum Zlonice"— Transkript prezentace:

1 Železniční muzeum Zlonice
Vypracovaly Anežka a Eliška Drahotovy 1.A

2 Příjezd do Zlonic Dne 17.5 jsme se vypravili na jednodenní exkurzi do železničního muzea Zlonice.Do Zlonic jsme naším autobusem dorazili asi v 15:30.Tato pestrá prohlídka trvala až do 16:30.

3 Prohlídka ŽmZ byla rozdělena na dvě části a i my byli rozděleni na dvě skupiny.Jedna skupina pod dohledem pana profesora Kokeše a druhá byla vedena paní profesorkou Laubrovou. Vedoucí naší exkurze byla paní profesorka L. Laubrová a samozřejmě s námi jel náš třídní profesor J. Kokeš.

4 Prohlídka Začneme prohlídkou strojů (dohromady shlédneme tři)
První přístroj , který vám chceme představit, se jmenuje telegrafní přístroj, zkráceně telegraf:

5 Telegrafní přístroj Telegraf:
Tento přístroj je nejstarším typem zařízení sloužícím k předáváním informací v písemné podobě. Zprávy se pomocí telegrafního klíče převádějí do morseovy abecedy.Jejich příjem je zajištěn zápisem formou teček a čárek na papírovou pásku.Nevýhodou je nejen nutnost znalosti morseovy abecedy , ale především obtížné ukládání zpráv a jejich postoupení dalšími příjemci.

6 Stavědlový přístroj Elektromechanický stavědlový přístroj firmy
Druhý přístroj o kterém vám něco povíme, se jmenuje stavědlový přístroj: Elektromechanický stavědlový přístroj firmy Siemens a Halske z roku 1902 sloužil do roku 1993 ve stanici Chlumčany u Loun a je vývojovým předchůdcem unifikovaného zařízení 5007.Obdobně jako mechanické stavědlo umožňuje přestavování výhybek a návěstidel pákami , pomocí hradlové skříně je však navíc zajištěna závislost na řídícím přístroji.

7 Telefonní přístroje MB ( zapojovač Tesla 5 FP)
Poslední přístroje , které vám chceme popsat a představit, jsou telefonní přístroje MB: Telefonní přístroje napájené místní baterií , klíčkové a klapkové zapojovače sloužící k přímému zajištění vlakové dopravy. Tady vidíme klapkový zapojovač Tesla 5 FP z padesátých let minulého století umožňující zapojení maximálně 10 linek (telefonů)

8 Další přístroje a stroje, o kterých jsme se něco dozvěděli, jsou :
Skříňové zvonkové zařízení Dálnopisný přístroj Klíčový přístroj Řídící přístroj Mechanické stavědlo a další…

9 Model vlakového nádraží
Prohlídka strojů a přístrojů byla zakončena spuštěním modelu vlakového nádraží a okolí. Malé detaily vláčků , vlakové zastávky a okolí s kolejnicemi.

10 Prohlídka železničních kolejových vozidel
V této venkovní části muzea jsme si prohlídli nespočet krásných lokomotiv a vagónů, například tuto nádhernou třínápravovou dvouválcovou dvojčitou parní lokomotivu , která, jak vidíte, byla ve své velké garáži.

11 Další krásné vláčky: Tak takovou nádheru jsme spatřili v železničním muzeu Zlonice

12 Tak takhle jsme si užívali na začátku druhé části prohlídky. Někteří z nás se svezli i na konci. Pak už nás čekala jen cesta zpátky do Rumburka.


Stáhnout ppt "Železniční muzeum Zlonice"

Podobné prezentace


Reklamy Google