Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Lom světla Oskar Takáč Stanislav Ječmínek. informace Lom neboli refrakce je přechod světla rozhraním dvou optických prostředí, při kterém se paprsek láme.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Lom světla Oskar Takáč Stanislav Ječmínek. informace Lom neboli refrakce je přechod světla rozhraním dvou optických prostředí, při kterém se paprsek láme."— Transkript prezentace:

1 Lom světla Oskar Takáč Stanislav Ječmínek

2 informace Lom neboli refrakce je přechod světla rozhraním dvou optických prostředí, při kterém se paprsek láme. Jinak řečeno lom světla nastane, když světelný paprsek prochází do druhého prostředí. Lom neboli refrakce je přechod světla rozhraním dvou optických prostředí, při kterém se paprsek láme. Jinak řečeno lom světla nastane, když světelný paprsek prochází do druhého prostředí.

3 historie historie Jako první zákon lomu vyslovil a je tudíž i jeho objevitelem Snell van Rojen Willebrod - který žil od roku 1580 až do 30.10.1626.

4 Snellův zákon Prvním základním zákonem popisující šíření vlnění, které přechází lomem z jednoho prostředí do druhého prostředí

5 příklad O lomu světla se můžeme jednoduše přesvědčit. Postavíme-li na černou linku prázdnou sklenici a sklenici naplněnou vodou, pak budeme pozorovat, že přímka, na kterou se díváme skrz vodu, nenavazuje na konce jdoucí z pod sklenice. Je to proto, že se světlo ve vodě láme a naše oko vidí skrz vodu lomený paprsek.

6 Příklad 2 Dalším příkladem může být tužka ponořená do sklenice s vodou. Jsou vidět dva konce tužky, jeden, na který se díváme skrz hladinu, a druhý, pozorovaný skrz skleněnou stěnu sklenice.

7 duha D Duha vzniká při dešti a také při mlze a při slunci zároveň světlo (bílé) se při průniku kapkami láme a protože je kapek hodně tak vytvoří většinou půlkruh. Rozklad duhy má postupně následující barvy: červenou, oranžovou, žlutou, zelenou indigovou, modrou a fialovou. Tomuto seskupení se říká: spektrum barev toto spektrum má vždy stejné pořadí a nikdy jiné.

8 Rozklad světla

9 fota

10 zdroje http://4zs.cheb.indos.cz/ http://4zs.cheb.indos.cz/ http://4zs.cheb.indos.cz/ http://ireferaty.lidovky.cz http://ireferaty.lidovky.cz http://ireferaty.lidovky.cz http://mfweb.wz.cz/fyzika/166.htm http://mfweb.wz.cz/fyzika/166.htm http://mfweb.wz.cz/fyzika/166.htm Velká školní encyklopedie Velká školní encyklopedie


Stáhnout ppt "Lom světla Oskar Takáč Stanislav Ječmínek. informace Lom neboli refrakce je přechod světla rozhraním dvou optických prostředí, při kterém se paprsek láme."

Podobné prezentace


Reklamy Google