Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Oxid siřičitý a jeho odstraňování v průmyslu

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Oxid siřičitý a jeho odstraňování v průmyslu"— Transkript prezentace:

1 Oxid siřičitý a jeho odstraňování v průmyslu

2 Oxid siřičitý a jeho vznik
Oxid siřičitý je bezbarvý, štiplavě páchnoucí, jedovatý plyn, který je asi 2,26 krát těžší než vzduch. Jeho sumární vzorec je SO2. Nejčastěji vzniká při spalování nekvalitního hnědého uhlí, kdy vzniká jako vedlejší produkt. Účinkuje proti bakteriím, kvasinkám, plísním, dokonce i jako antioxydant.

3 Tento oxid vzniká nejčastěji při spalování nekvalitního hnědého uhlí, kdy vzniká jako vedlejší produkt. Hnědé uhlí obsahuje jak volnou síru, tak i sirníky, mezi které patří zejména pyrit. Při spalování se dostává oxid siřičitý do atmosféry.

4 Hnědé uhlí obsahuje jak volnou síru, tak i sirníky, mezi které patří zejména pyrit. Protože se při spalování dostává oxid siřičitý do atmosféry, je proto nezbytné, aby docházelo k odsiřování kouře u elektráren, používající toto palivo.

5 Oxid siřišitý může vznikat: - pražením některých sulfidů(např
Oxid siřišitý může vznikat: - pražením některých sulfidů(např. sulfid železnatý, olovnatý, zinečnatý ,měďnato-železnatý) - z plynárenských čistících hmot, kdy dochází k tomu, že se po očištění od amonných solí praží v mechanické třístupňové peci.

6 Využití: petrochemický průmysl základní surovina pro výrobu kyseliny sírové konzervační činidlo oxid siřičitý oxiduje na oxid sírový, jehož rozpouštěním ve vodě vznikne kyselina sírová – bělící účinky

7 Oxid siřičitý je jedna z nejškodlivějších látek, která se může dostat spalinami do ovzduší.
Nejčastěji se do vzduchu dostává spalováním hněděhého uhlí. Síra se v uhlí může vyskytovat ve 2různých formách: - z menší části se nachází v anroganických sloučeninách (př. pyrity, sirníky), - z větší části se potom nachází formou organických sloučenin.

8 Většina množství spáleného oxidu siřičitého je unášena spolu s různými spalinami do ovzduší, kde z něj pomocí slunečního záření vzniká kyselina sírová, která v podobě kyselých dešťů překyseluje půdu. Překyselováním dochází ke snížení přísunu živin do listů a jehličí stromů – odumírání lesů.

9 Otázky: 1. Jaká je teplota varu oxidu siřičitého
2. Kde v přírodě můžeme najít oxid siřičitý? 3. Vzniká nejčastěji oxid siřičitý při spalování hnědého uhlí?

10 Vytvořili: Karla Kučerová Lucie Vondráčková Jaroslav Nykl


Stáhnout ppt "Oxid siřičitý a jeho odstraňování v průmyslu"

Podobné prezentace


Reklamy Google