Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Anotace - V prezentaci se žáci seznamují se zástupcem sudokopytníků jelenem evropským Autor - Zuzana Pištová Jazyk - čeština Očekávaný výstup – poznání.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Anotace - V prezentaci se žáci seznamují se zástupcem sudokopytníků jelenem evropským Autor - Zuzana Pištová Jazyk - čeština Očekávaný výstup – poznání."— Transkript prezentace:

1 Anotace - V prezentaci se žáci seznamují se zástupcem sudokopytníků jelenem evropským Autor - Zuzana Pištová Jazyk - čeština Očekávaný výstup – poznání přírodního druhu, popis , způsob života Speciální vzdělávací potřeby - žádné Klíčová slova - jelen, laň, kolouch, paroží, říje Druh učebního materiálu - prezentace Druh interaktivity - výklad Cílová skupina - žák Stupeň a typ vzdělávání - základní vzdělávání – první stupeň – druhé období Typická věková skupina let Celková velikost – 3,1 MB Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Zuzana Pištová. VY_32_INOVACE_PR

2 Jelen evropský Jelen je z řádu sudokopytníků , patří do čeledi jelenovitých živočichů. Dříve se používal druhový název jelen lesní. Je lovnou zvěří. U nás je největším volně žijícím živočichem, nemá tedy žádné přirozené nepřátele, kromě člověka.

3 1.

4 Popis Velikost: Délka těla je až 250 cm, výška v kohoutku 100 – 150 cm. Hmotnost je rozdílná u samců až 350 kg, u samic kolem 100 kg. Zbarvení: Jelen je jednobarevný. V zimě je srst šedohnědá, v létě je červenavá. Vývoj paroží: Paroží má pouze samec. Hned po shozu začíná růst nového paroží. Vyrůstá z takzvaných pučnic, je potaženo prokrvenou kůží zvanou lýčí. Špičky na paroží jsou výsady. Paroží je pro jelena zbraní při souboji o laň.

5 Výskyt: Nejvíce mu vyhovují listnaté a smíšené lesy s okolními loukami a pasekami. Výskyt jelenů je pod kontrolou myslivců, aby nedošlo k poškozování zemědělských ploch. Zvěř musí být v zimním období přikrmována. 2. 9.

6 Jednotlivé části jeleního parohu očník - první výsada
opěrák - druhá výsada nadočník - třetí výsada koruna - vrchol parohu 3. 8.

7 Způsob života: Přes den se uchylují do úkrytů pod stromy a do houští, za potravou vycházejí až při soumraku. Žijí ve stádech skládajících se pouze z jelenů nebo z laní. Před vrhem mláďat se laně sdružují do volných družin. Nevážou se silně na stálý revír. Rádi se válejí v bahně. Laně svými ostrými kopýtky a kopáním účinně chrání svá mláďata. Samec = jelen, samice = laň, mládě = kolouch.

8

9 4. 7. 5. 6.

10 Potrava: Jsou to výhradně býložravci. Potravu přežvýkávají
Potrava: Jsou to výhradně býložravci. Potravu přežvýkávají. K tomu využívají dlouhé chvíle odpočinku. Při pastvě dávají přednost travinám a bylinám, zjara okusují pupeny na keřích a stromech. V zimě okusují kůru a ulamují výhony. Před zimou se krmí hlavně žaludy a bukvicemi, kterými si vytvoří tukové zásoby na zimu. 11. 13.

11 10. Souboj samců v období říje.

12 Příbuzné druhy: Jelen axis Jelen sika 14. axis indický
15. jelen sika thajský

13 Dostupný pod licencí GNU Free Documentation License na www: 1


Stáhnout ppt "Anotace - V prezentaci se žáci seznamují se zástupcem sudokopytníků jelenem evropským Autor - Zuzana Pištová Jazyk - čeština Očekávaný výstup – poznání."

Podobné prezentace


Reklamy Google