Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Anotace - V prezentaci se žáci seznamují s popisem, rozmnožováním a způsobem života běláska a jiných druhů motýlů. Autor - Zuzana Pištová Jazyk - čeština.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Anotace - V prezentaci se žáci seznamují s popisem, rozmnožováním a způsobem života běláska a jiných druhů motýlů. Autor - Zuzana Pištová Jazyk - čeština."— Transkript prezentace:

1 Anotace - V prezentaci se žáci seznamují s popisem, rozmnožováním a způsobem života běláska a jiných druhů motýlů. Autor - Zuzana Pištová Jazyk - čeština Očekávaný výstup – poznání přírodního druhu, popis a znalost vývojových stádií u motýlů Speciální vzdělávací potřeby – atlas motýlů, přístup na internet Klíčová slova - motýl, housenka, kukla, hlava, hruď, zadeček, tykadla, vývoj Druh učebního materiálu - prezentace Druh interaktivity - výklad Cílová skupina - žák Stupeň a typ vzdělávání - základní vzdělávání – první stupeň – druhé období Typická věková skupina let Celková velikost – 1,3 MB : „Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Zuzana Pištová. VY_32_INOVACE_PR

2 Motýli Stavba těla Hlava – na hlavě jsou tykadla, pyskové makadlo,
1. Stavba těla Hlava – na hlavě jsou tykadla, pyskové makadlo, svrchní a spodní pysk, sosák a čelo Hruď - na hrudi jsou 3 páry složených končetin a 2 páry blanitých křídel, na přední části jsou 2 dýchací otvory Zadeček – je tvořen 10 články, v zadečku jsou uloženy všechny životně důležité orgány (hřbetní céva a pohlavní orgány)

3 Bělásek zelný Popis: středně velký motýl smetanově bíle zbarvený, na předním rohu křídla je srpovitá černá skvrna, samičky mají ve střední části navíc dvě kruhové skvrny. Rub křídel je nažloutlý. Tělo a tykadla jsou šedavé. 2. samička 3. sameček

4 Vývoj: samička naklade sytě oranžová vajíčka na spodní stranu košťálové zeleniny, za 14 dní jich naklade až 300. Z vajíček se líhnou žlutozelené larvy = housenky se třemi podélnými pruhy na těle, černými tečkami a s jemnými chloupky. Živí se listy kulturních rostlin, rychle rostou, několikrát se svlékají. Pak se na chráněném místě přemění na nepohyblivou kuklu. Kukla přezimuje a na jaře z ní vylétne motýl.

5 4. Vajíčko Larva (housenka) Kukla Motýl 5. 7. 6.

6 Přemnožení Při přemnožení je v zahradách bělásek zelný škodlivý, protože housenky spořádají velké množství listů košťálové zeleniny. Často škodí na zelí, kde prožírají otvory do čepelí listů a vžírají se do hloubky hlávek zelí. 8.

7 Příbuzné druhy Bělásek řepový Bělásek řepkový Bělásek řeřichový
Bělásek hrachorový Bělásek ovocný Bělásek rezedkový 9. Bělásek řeřichový 10. Bělásek ovocný 11. Bělásek hrachorový 12. Bělásek rezedový

8 Úkol pro tebe Najdi v atlase nebo na internetu tyto druhy motýlů, zkus některé z nich nakreslit: otakárek fenyklový žluťásek čičorečkový přástevník medvědí perleťovec velký lišaj smrtihlav dlouhozobka svízelová babočka admirál

9 Poznáš je? 10. 9. 3.

10 Dostupný pod licencí GNU Free Documentation License na www:
1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. 10. 11. 12.


Stáhnout ppt "Anotace - V prezentaci se žáci seznamují s popisem, rozmnožováním a způsobem života běláska a jiných druhů motýlů. Autor - Zuzana Pištová Jazyk - čeština."

Podobné prezentace


Reklamy Google