Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Anotace - V prezentaci se žáci seznamují s vodním ptactvem, kachnou a způsobem jejího života Autor - Zuzana Pištová Jazyk - čeština Očekávaný výstup.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Anotace - V prezentaci se žáci seznamují s vodním ptactvem, kachnou a způsobem jejího života Autor - Zuzana Pištová Jazyk - čeština Očekávaný výstup."— Transkript prezentace:

1 Anotace - V prezentaci se žáci seznamují s vodním ptactvem, kachnou a způsobem jejího života Autor - Zuzana Pištová Jazyk - čeština Očekávaný výstup – poznání přírodního druhu, popis , rozlišení samce a samice Speciální vzdělávací potřeby – atlas vodních ptáků nebo připojení na internet Klíčová slova - kachna, kačer, kachně, pero, kačírek, nekrmivá mláďata Druh učebního materiálu - prezentace Druh interaktivity - výklad Cílová skupina - žák Stupeň a typ vzdělávání - základní vzdělávání – první stupeň – druhé období Typická věková skupina let Celková velikost – 2,9 MB Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Zuzana Pištová. VY_32_INOVACE_PR

2 VODNÍ PTÁCI V souvislosti s vodou vznikla různá životní prostředí Pokud se blížíme k rybníku nebo jezeru, nejprve procházíme mokrou loukou s travinami. Zde žijí například čejky. 1. 2.

3 Dál procházíme mokrým podrostem se sítinami a rákosem
Dál procházíme mokrým podrostem se sítinami a rákosem. Za rákosovou houštinou, která tvoří přechod mezi souší a vodou, už je voda po kotníky či po kolena, zde najdeme strnady rákosní, rákosníky a cvrčilky. 4. 3.

4 Za starým rákosem je říše chřástalů, hnízdní místa pro volavky, potápky, kachny a dokonce i jeden druh dravce moták pochop V mělké vodě o hloubce kolem 10 cm žijí ptáci s dlouhýma nohama a dlouhým krkem V hlubší vodě jsou už pak plovající ptáci , kteří mají mezi prsty plovací blány. Také nad vodou je bohatý ptačí život. 5.

5 Ptáci žijící na vodě mají velmi husté opeření, které brání pronikání vody. Peří si impregnují tukem z mazové žlázy na zadečku. Vrchní obrysové peří promazávají zobákem. Spodní prachové peří tvoří tepelnou izolaci. 6. 7.

6 Kachna divoká Popis: Nejhojnější z divokých kachen. Velikost kolem 50 – 60 cm. Nohy jsou posazeny více dozadu a spolu s plovacími blánami zajišťují dobrý pohyb ve vodě. 8. 9.

7 Kachna je nenápadně hnědá a zobák má také hnědý (ochranné zbarvení).
Kačer má třpytivě zelenou hlavu a bílý límeček kolem krku. Tělo zbarvené hnědě. Na ocase má dva páry pírek zvednutých a zatočených – tzv. kačírek. Zobák má žlutý. Kachna je nenápadně hnědá a zobák má také hnědý (ochranné zbarvení). 11. 10.

8 Způsob života: Je rozšířena po celé Euroasii, na Islandu, v Grónsku a Severní Americe Žije na stojatých vodách i potocích a řekách Kachna klade vejce do dobře ukrytého hnízda, někdy i dost daleko od vody. Hnízdo vystýlá trávou a prachovým peřím. Snáší každý den jedno vejce. 13. 12.

9 Mláďata = kachňata jsou nekrmivá
Mláďata = kachňata jsou nekrmivá. To znamená, že se po vylíhnutí krmí sama, nekrmí je rodiče. 14. 16. 15.

10 Kachna divoká ve střední Evropě bývá stěhovavým ptákem
Kachna divoká ve střední Evropě bývá stěhovavým ptákem. Pokud neodletí na jih Evropy, stěhují se do blízkosti lidských obydlí, kde je lidé přikrmují. 17.

11 Potrava: Kachny jsou všežravci
Potrava: Kachny jsou všežravci. Živí se vodními rostlinami, kořínky, semeny, plži, červy, pulci i žábami. Loví pod vodou. 18.

12 V myslivosti se divoká kachna bere jako pernatá lovná zvěř.
19.

13 Příbuzné druhy Zrzohlávka rudozobá
Kachna mandarínská, strakatá, bělohlavá Hohol severní islandský, Morčák bílý, prostřední, velký Polák velký, malý, chocholačka, kaholka Husa velká, polní, krátkozobá, běločelá Berneška bělolící, tmavá, kanadská, rudokrká Labuť malá, velká, zpěvná

14 Úkol pro tebe Najdi v atlase vodních ptáků nebo na internetu některé příbuzné vodní ptáky. Jak se říká vztyčenému a zatočenému peří na ocasu kačera? Kolik vajec snese kachna každý den? Zařaď kachnu podle potravy. Co mají kachny mezi prsty?

15 Popiš stavbu pera: 5.

16 Dostupný pod licencí GNU Free Documentation License na www:
1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. 10. 11. 12. 13. 14. 15. 16. 17. 18. 19.


Stáhnout ppt "Anotace - V prezentaci se žáci seznamují s vodním ptactvem, kachnou a způsobem jejího života Autor - Zuzana Pištová Jazyk - čeština Očekávaný výstup."

Podobné prezentace


Reklamy Google