Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Počítačová grafika IX – dig. fotoaparáty Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Počítačová grafika IX – dig. fotoaparáty Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí."— Transkript prezentace:

1 počítačová grafika IX – dig. fotoaparáty Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí

2 počítačová grafika IX – dig. fotoaparáty Jak vybrat digitální fotoaparát Vybrat vhodný digitální fotoaparát není tak jednoduchou záležitostí, jak by se mohlo na první pohled zdát. V následujícím textu je pro Vás rada, jakými pravidly se při výběru řídit a na co se zaměřit. Dvakrát měř, jednou řež První věcí, kterou byste měli udělat, než se pustíte do výběru svého nového digitálního fotoaparátu, je zamyslet se nad následujícími otázkami: * Co budu především fotit? * Jaké požaduji výsledky a jaké mám nároky na výslednou kvalitu? * Za jakých podmínek budu nejčastěji fotografovat? * Kolik peněz plánuji do nového fotografického vybavení investovat?

3 počítačová grafika IX – dig. fotoaparáty Základní dělení digitálních fotoaparátů Je zřejmé, že každý fotografujeme něco jiného, a tak klademe na fotoaparát odlišné požadavky. Právě podle toho můžeme začít s výběrem vhodného digitálního fotoaparátu. Z konstrukčního hlediska lze digitální fotoaparáty rozdělit do tří skupin: * kompaktní fotoaparáty * EVF zrcadlovky * digitální zrcadlovky Ke každé z těchto skupin fotoaparátů lze přitom přiřadit i jejího „typického uživatele“. Podívejme se na ně tedy podrobněji.

4 počítačová grafika IX – dig. fotoaparáty Nikon D3000 Digitální zrcadlovky Canon EOS 1000D

5 počítačová grafika IX – dig. fotoaparáty Kompaktní fotoaparáty Většina běžných fotografů chce zaznamenávat svou rodinu a přátele, dovolenou a všechny hezké okamžiky každodenního života. Nemají žádné zvláštní požadavky na nejrůznější funkce, chtějí prostě jen fotit a nestarat se příliš o to, jak to funguje. Pro takové fotografy jsou určeny především kompaktní fotoaparáty s jednoduchým ovládáním, dostatečným množstvím automatických programů a zoomem s malým rozsahem (3x-5x), který je pro tento způsob fotografování nejvhodnější. Nespornou výhodou kompaktů jsou také jejich malé rozměry, díky kterým můžete mít foťák stále u sebe. Canon PowerShot SX200

6 počítačová grafika IX – dig. fotoaparáty Nikon Coolpix P100 EVF zrcadlovky Pro náročnější uživatele, kteří se o fotografování zajímají a občas si chtějí trochu „pohrát“ s nastavením fotoaparátu a také s výsledným efektem na fotografii, jsou určeny buď kompakty s manuálním nastavením nebo tzv. EVF zrcadlovky. Tyto přístroje jsou již velmi dobře vybavené funkcemi. Zkratka EVF (z anglického Electronic ViewFinder) nám oznamuje, že tyto přístroje disponují místo optického hledáčku malým displejem (podobně jako videokamery), který zobrazuje přesně to, co bude zachyceno na výsledné fotografii. U EVF zrcadlovek bývá většinou objektiv o velkém rozsahu (nejčastěji 10x-12x), kterému se říká ultrazoom. Výhodou tohoto objektivu je, že dokáže přiblížit vzdálené objekty, podobně, jako dalekohled. Je ale obtížnější s ním fotografovat, protože při nastavení na nejdelší ohnisko se na snímcích projeví veškeré otřesy jako neostré šmouhy. Je tedy výhodné, pokud je takový fotoaparát vybaven stabilizátorem obrazu, který tento nepříjemný efekt do určité míry kompenzuje.

7 počítačová grafika IX – dig. fotoaparáty Digitální zrcadlovky Pro pokročilé amatéry a profesionály, kteří fotografují nejrůznější rychlé akce a sporty, nebo mají vysoké nároky na kvalitu výsledných snímků, jsou určeny tzv. pravé digitální zrcadlovky. Ty jsou někdy označovány také jako DSLR (z anglického Digital Single Lens Reflex). Zrcadlovky získaly svůj název podle zrcadla, které odráží obraz z objektivu do optického hledáčku. Vidíte tedy přesně to, co objektiv, bez jakéhokoliv zpoždění a zkreslení. Předností zrcadlovek je zejména možnost použít výměnné objektivy. Můžete tak zvolit nejvhodnější optiku pro danou scénu a situaci. K zrcadlovkám existuje celá řada dalšího příslušenství, jako jsou systémové blesky, optické filtry a podobně. Nikon D3000

8 počítačová grafika IX – dig. fotoaparáty Objektiv aneb vaše třetí oko Mnoho zejména méně zkušených fotografů často volbu vhodného objektivu podceňuje. Ten má přitom na kvalitu výsledných snímků zcela zásadní vliv. Výběru vhodného objektivu k DSLR se věnujeme v samostatném článku. Jak je to ale s objektivem u ostatních fotoaparátů? V dnešní době se u kompaktních fotoaparátů používají téměř výhradně objektivy s proměnlivou ohniskovou vzdáleností, tedy zoomy. Ohnisková vzdálenost (fotografové často říkají jen ohnisko) udává úhel záběru a pro lepší názornost je většinou tzv. „přepočtena na kinofilm“. Ohnisková vzdálenost 50 mm je brána jako „normální objektiv“ a svou perspektivou přibližně odpovídá pohledu lidského oka. Každé ohnisko, které je pod 50 mm, je širokoúhlé a vše, co vyfotíme „širokým ohniskem“ se jeví jakoby vzdálenější, než ve skutečnosti. Nepotřebujeme tedy takový odstup od fotografovaného objektu. Zoomy nejčastěji začínají na 38-35 mm, některé dokonce na 28 mm. Přitom čím nižší číslo, tím širší úhel záběru.

9 počítačová grafika IX – dig. fotoaparáty Objektiv aneb vaše třetí oko - pokračování Vše nad 50 mm (většinou ale až nad 70 mm) je teleobjektiv. Objekty vyfocené „dlouhým ohniskem“ vypadají bližší, podobně jako zobrazené dalekohledem. Rozsah běžných zoomů končí ohniskovou vzdáleností kolem 100–135 mm. Každý zoom má tedy určitý rozsah ohniskové vzdálenosti (např. 38-114 mm). Většinou je ale tento rozsah zoomu prezentován číslem udávajícím násobek nejkratšího ohniska. V tomto případě tedy hovoříme o 3x zoom (nejkratší ohnisko 38 mm x 3 = 114 mm). Velmi důležitým údajem objektivů je světelnost, neboli schopnost objektivu propouštět světlo. Je značena písmenem f a číselným údajem, např. f/2,8. Čím nižší číslo, tím více světla je schopen objektiv propustit a tím kratší časy stačí ke správné expozici snímku. U zoomových objektivů je označen rozsah světelností pro široké a dlouhé ohnisko (např. F/3,5 - F/5,6 širokoúhlý objektiv vhodný pro klasické focení vzdálených objektů (příroda, zvěř), je schopen zaostřovat i pohybující se objekty (sport apod.) Výměnné objektivy pro kategorii DSLR

10 počítačová grafika IX – dig. fotoaparáty Digitální snímač Dalším hlediskem, které ovlivňuje výběr fotoaparátu, je požadovaná kvalita výsledných snímků. Ta do značné míry závisí na parametrech použitého digitálního snímače. Na každém přístroji je uvedeno rozlišení snímače. Udává se v megapixelech (Mpx), tedy v milionech bodů, ze kterých je složen výsledný obraz. Pokud budou vaše fotografie k vidění v rodinném albu nebo jen na počítači, není potřeba vyššího rozlišení než 3 Mpx. Pro formát snímků 13x18 cm jsou postačující 4 Mpx a na formát A4, tedy 20x30 cm, bohatě stačí 5 Mpx. Jiná situace nastává, pokud chcete z vašich snímků dělat výřezy nebo zvětšeniny. Pak je každý megapixel navíc dobrý. Obecně je lepší zvolit přístroj s vyšším rozlišením, pokud to vaše peněženka dovolí. Malá fotka se z velkého rozlišení dá udělat vždy, naopak to ale neplatí. Přímý vliv na kvalitu snímku má také citlivost snímače. Čím vyšší je citlivost, tím kratší čas je potřeba ke správné expozici. Citlivost se udává v jednotkách ISO. Každé zdvojnásobení hodnoty ISO znamená poloviční množství světla potřebné k expozici. U většiny přístrojů je základní citlivost ISO 100 a umožňují nastavení až na ISO 400, které se používá při horších světelných podmínkách. U některých fotoaparátů, zejména pak digitálních zrcadlovek, je možno nastavit i vyšší ISO (např. ISO 800, 1600 apod.). Při tomto nastavení se ale již na snímku výrazně projeví vysoká hladina elektronického šumu, který snímek znehodnocuje. Vždy je lepší vybírat přístroj s větším rozsahem citlivostí, protože vám umožní fotografování v různorodějších podmínkách.

11 počítačová grafika IX – dig. fotoaparáty Zdroje energie Při výběru digitálního fotoaparátu je rovněž potřeba věnovat dostatečnou pozornost použitému zdroji energie. V podstatě se používají dva systémy: * tužkové dobíjecí akumulátory nebo baterie AA, * speciální Li-ion akumulátory. Oba systémy mají své výhody i nevýhody a nelze jednoduše říct, který je lepší. Chystáte-li se například na dalekou cestu, kde nebudete mít pravidelný přístup k elektrické síti, budou pro vás zřejmě výhodnější baterie AA. Ty jsou běžně dostupné po celém světě, jsou levnější a můžete si jich vzít tedy dostatek do zásoby. Až na některé výjimky se prodávají samostatně a nejsou tedy v ceně nového fotoaparátu. To samé platí i o nabíječce. Naproti tomu výhodami Li-ion akumulátorů jsou jejich nízká váha, vyšší kapacita a relativně krátká doba nabíjení. Prodávány jsou včetně nabíječky v základním balení fotoaparátu. Nevýhodami jsou vyšší cena a horší dostupnost, neboť se prodávají jen ve specializovaných obchodech.

12 počítačová grafika IX – dig. fotoaparáty Další důležité parametry pro výběr digitálního fotoaparátu Funkce Množství funkcí hraje pro nejednoho fotografa významnou roli. Ti zkušení si velmi dobře poradí s možností manuálního nastavení expozice, režimem měření světla, vyvážením bílé barvy a ostatními funkcemi. V úplně jiné situaci se ale ocitnou ti, kteří s fotografováním nemají takové zkušenost a nebo jsou úplní začátečníci. Pro tyto uživatel je každý fotoaparát vybaven plně automatickým režimem, ve kterém stačí jen zamířit a stisknout spoušť. Přístroj udělá vše automaticky prakticky v každé situaci, takže je tento režim univerzálně použitelný. Pro přesnější přizpůsobení fotoaparátu konkrétní situaci slouží automatické motivové programy, kterými je vybavena naprostá většina i těch nejběžnějších přístrojů. Motivové programy jsou označeny různými symboly, podle toho, jakou situaci se chystáme fotit, například portrét, krajina, makro, noční snímek, západ slunce a podobně. Díky motivovému programu je fotoaparát nastaven optimálně pro daný typ snímku a podává tedy lepší výsledky, než s automatickým programem.

13 počítačová grafika IX – dig. fotoaparáty Materiál těla přístroje Tento parametr je velice často zákazníky hodnocen a při tom je z funkčního hlediska v podstatě naprosto zanedbatelný. Rozdíl mezi kovovým a plastovým přístrojem rozhodně není v odolnosti (jak si mnozí myslí), ale pouze v designu. Kovové přístroje někdy vypadají velmi elegantně, ale zákazník si tento efekt zaplatí.

14 počítačová grafika IX – dig. fotoaparáty Odolnost Odolnost přístroje je naopak pro mnohé z nás poměrně důležitý parametr. Jak je uvedeno výše, není odolnost závislá ani tak na materiálu, jako především na konstrukci přístroje. Je dobré mít na paměti, že naprostá většina všech fotoaparátů jsou velmi citlivá zařízení a velmi jim škodí (i drobné) nárazy, prach, vlhko a náhlé změny teplot. Proto ke každému přístroji doporučujeme vhodné pouzdro, které dokáže přístroj proti těmto vlivům velmi dobře ochránit. Jsou ovšem i přístroje, které jsou konstruovány s ohledem na možnost použití za zhoršených podmínek. Některé jsou odolné stékající vodě (nevadí jim zmoknutí) a vnikání prachu. Jsou ale i takové, které jsou vyloženě vodotěsné až do 10m hloubky a dokonce jsou schopné vydržet pád z výšky 1,5m!

15 počítačová grafika IX – dig. fotoaparáty Stabilizátor Stabilizátor obrazu, kterým jsou vybaveny některé přístroje, je schopen do jisté míry zabránit rozostření snímků. Je to velmi dobrý pomocník, ale ani zdaleka neplatí, že zachrání každou situaci a nebo že by s přístrojem bez stabilizátoru nebylo možné pořídit ostrý snímek. Použití stabilizátoru je vhodné například při fotografování dlouhým ohniskem zoomu a nebo při horším světle. Hodí se především na statické záběry, protože pro zachycení pohybu je zapotřebí krátkých expozičních časů a ty mohou být použity jen při dobrých světelných podmínkách. Pro některé typy záběrů je tedy stabilizátor naprosto zbytečný.

16 počítačová grafika IX – dig. fotoaparáty Hledisek, podle kterých je možno vybírat fotoaparát, je samozřejmě mnoho. Ty, které jsme zde uvedli, jsou asi ty nejpodstatnější... Odpověď na otázku „který je lepší?" máme vlastně každý sám v sobě. Pro každého se hodí jiný přístroj, protože na něj a na fotografování máme každý jiné nároky...

17 Použité materiály, obrázky a parametry o 2D grafice jsou čerpány z www stránek: „jsi.cz“ „digineff.cz“ „grafika.cz“ „svethardware.cz“ „fotografovani.cz“ „cs.wikipedia.org“ „megapixel.cz/jak-vybrat-digitalni-fotoaparat“ Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí počítačová grafika IX – dig. fotoaparáty


Stáhnout ppt "Počítačová grafika IX – dig. fotoaparáty Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí."

Podobné prezentace


Reklamy Google