Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Základní škola národního umělce Petra Bezruče, Frýdek-Místek, tř. T. G. Masaryka 454 Projekt SIPVZ 2005.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Základní škola národního umělce Petra Bezruče, Frýdek-Místek, tř. T. G. Masaryka 454 Projekt SIPVZ 2005."— Transkript prezentace:

1 Základní škola národního umělce Petra Bezruče, Frýdek-Místek, tř. T. G. Masaryka 454 Projekt SIPVZ 2005

2 Implementace ICT do vzdělávacích oblastí a oborů Umístění prezentací : www.1zsfm.cz

3 Téma vyučovací hodiny : „ Slovníček pojmů digitální fotografie“ „ Slovníček pojmů digitální fotografie“ Vybavení učebny : připojení na INTERNET připojení na školní síť – výukové programy PC – notebook PC – notebook dataprojektor, digitální fotopřístroj dataprojektor, digitální fotopřístroj Vzdělávací obor: Zájmový kroužek Třída: 7. ročník Vyučující: Mgr. Zbyněk Šostý Datum: listopad 2005

4 Zdroje informací

5 Aberace Jedná se o barevnou vadu, která je způsobena objektivem fotoaparátu. Zpozorujeme ji jako barevné (často fialové) kontury na ostrých přechodech mezi tmavým a světlým objektem (např. větve stromů proti jasné obloze). Je to dosti častá vada. Některé objektivy jsou k tomu náchylné více, některé méně.

6 Akumulátor Jedná se buď o tužkové nabíjecí baterie či o nabíjecí bloky (vypadají podobně jako akumulátory do mobilů). Akumulátor znamená, že je nabíjecí, anglicky na nich bývá napsáno rechargeable. Je celkem jedno, který typ (zda tužkovky či bločky) používá Váš fotoaparát. Možná jen to, že pokud je na tužkovky (AA), tak lze v případě nouze zakoupit kvalitní NiCd či NiMh (nebo jiné) monočlánky.

7 Antisluneční LCD displej Je to běžný LCD displej, který je ale speciálně upraven, aby byl pohodlně čitelný i když na něj svítí Slunce (běžné displeje jsou pod Sluncem dosti nečitelné).

8 Citlivost ISO U digitálních fotoaparátů to znamená totéž, co u kinofilmových - místo výměny filmu ale elektronicky změníme citlivost snímače. Platí zde, že čím větší hodnota ISO, tím citlivější je snímač (v šeru tedy použijeme vyšší hodnoty ISO).

9 Clona Zařízení ve fotoaparátu, které propouští takové množství světla, jaké nastavíme my nebo automat. Čím větší číslo, tím menší otvor, a naopak.

10 Digitální zoom S optickým zoomem nemá nic společného. Je to pouhý výřez z již opticky maximálně zazoomovaného snímku. Snímek pořízený digitálním zoomem nikdy nemůže být tak kvalitní jako fotka ze zoomu optického. Efekt digitálního zoomu lze provést na PC - prostě ořízneme fotografii a navolíme, že chceme, aby měl snímek původní velikost (v pixelech )

11 Formát záznamu Je to formát souborů, ve kterých se fotografie zapisují na paměťovou kartu. Použitý formát má jistý vliv na kvalitu fotografií.

12 Histogram Histogram je graf, který nám ukazuje zastoupení jednotlivých jasů a stínů na fotografii. Na vodorovné ose jsou jednotlivé odstíny jasu (od černé až po bílou, je jich 256), na svislé ose počet pixelů v dané úrovni jasu. Je užitečný proto, že nás upozorní např. na příliš velké jasy (vypálená místa) na fotografii tím, že graf bude v pravé části dosahovat vysokých hodnot. Naopak, pokud bude vlevo graf vysoko, někde na snímku budou tmavá místa.

13 Hledáček Může být buď optický nebo elektronický. Optický má tu výhodu, že jej lze použít i ve tmě, ale na druhou stranu se nedíváme skrz objektiv, takže nefotíme přesně to, co v něm vidíme. Elektronický hledáček je vlastně miniaturní LCD displej, který tedy zprostředkovává obraz z objektivu - vidíme tedy to, co fotíme. Ovšem těžko jej lze použít v šeru a ve tmě.

14 LCD displej Je to displej na fotoaparátu, na kterém prohlížíme pořízené snímky a menu.

15 Přiblížení optického zoomu Tato hodnota určuje, kolikrát si můžeme daný objekt "přitáhnout" objektivem.

16 Režimy blesku Fotoaparát dokáže na základě Vašeho výběru měnit způsob záblesku: Režim červených očí = fotoaparát několikrát zableskne ještě před expozicí a tím se snaží minimalizovat takzvané červené oči. Automatický = fotoaparát použije blesk tehdy, uzná-li to za vhodné. Vypnutý = režim, ve kterém blesk zakážete (vhodné do muzea apod.). Zapnutý = vynucený záblesk při každé exponované fotografii.

17 Samospoušť Je to „náhrada“ za dálkové ovládání. Při nastavení funkce samospoušť zmáčknete spoušť jako vždycky, ale fotoaparát fotí snímek až za několik vteřin (5,10,12, apod. - liší se s typem fotoaparátu).

18 Videosekvence Většina digitálních fotoaparátů dokáže "točit video". Je to ve skutečnosti velmi rychlý sled fotografií.

19 Poznámky k prezentaci Prezentace bude postupně doplňována o další pojmy. Prezentace bude postupně doplňována o další pojmy. Aktualizaci a doplnění „slovníčku“ budou v průběhu školního roku provádět žáci. Aktualizaci a doplnění „slovníčku“ budou v průběhu školního roku provádět žáci.


Stáhnout ppt "Základní škola národního umělce Petra Bezruče, Frýdek-Místek, tř. T. G. Masaryka 454 Projekt SIPVZ 2005."

Podobné prezentace


Reklamy Google