Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Gravitační síla. Gravitační pole

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Gravitační síla. Gravitační pole"— Transkript prezentace:

1 Gravitační síla. Gravitační pole
Zapiš si! (Učebnice strana 20 – 23) Všechna tělesa na sebe působí přitažlivou silou, kterou nazýváme gravitační síla. Čím větší mají daná tělesa hmotnost, tím větší mezi nimi působí gravitační síla. Současně čím jsou od sebe tělesa dál, tím je vzájemná gravitační síla menší. Kolem každého tělesa vzniká gravitační pole (zkráceně gravitace). Prostřednictvím gravitačního pole na sebe působí každá dvojice těles přitažlivou silou.

2 Díky gravitační síle působící mezi vesmírnými tělesy se naše Země pohybuje neustále okolo Slunce.
Vzhledem k hmotnostem Slunce a Země působí na předměty nacházející se v jejich gravitačních polích tak velké gravitační síly, že odpoutat se z jejich vlivu je velmi nesnadné. Slunce „drží“ svým polem všechny planety sluneční soustavy a Země přitáhne zpět ke svému povrchu předměty vržené i značnou rychlostí, např. střely z pušky. Za toto všechno může gravitační síla.

3 Gravitační síla, kterou se dvě tělesa přitahují, závisí na jejich hmotnosti. Proto pozorujeme účinky gravitačních sil těles o velikých hmotnostech jako jsou planety, Měsíc a Slunce. Země působí na všechna tělesa gravitační silou směrem do středu Země. Tento směr nazýváme svislý směr. Svislý směr můžeme určovat pomocí ocelové tyčky (závaží) zavěšené na provázku. Provázek se působením tyčky napne a ustálí se ve svislém směru. Toto zařízení nazýváme olovnice. Olovnici užívají např. zedníci.

4 Země působí gravitační silou nejen na tělesa na jejím povrchu, ale i na tělesa v jejím okolí (např. padák, letadlo, družice). Okolo Země je gravitační pole. S rostoucí vzdáleností od povrchu Země se gravitační síla zmenšuje. Měsíc má menší hmotnost než Země, proto je gravitační síla na Měsíci asi šestkrát menší než na Zemi. Okolo Země je gravitační pole. Na každé těleso v něm působí svisle dolů gravitační síla. (Olovnice – svislý směr.) Čím je hmotnost tělesa větší, tím větší gravitační silou na něj Země působí. Gravitační síla se zmenšuje se vzdáleností od Země. Otázky a úlohy k opakování – učebnice strana 23 – 24.


Stáhnout ppt "Gravitační síla. Gravitační pole"

Podobné prezentace


Reklamy Google