Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Příjemce Základní škola, Třebechovice pod Orebem, okres Hradec Králové Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.1.05/02.0010 Název projektu Digitalizace výuky.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Příjemce Základní škola, Třebechovice pod Orebem, okres Hradec Králové Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.1.05/02.0010 Název projektu Digitalizace výuky."— Transkript prezentace:

1 Příjemce Základní škola, Třebechovice pod Orebem, okres Hradec Králové Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.1.05/02.0010 Název projektu Digitalizace výuky Číslo prioritní osy1/1.1 Předmět Fyzika Téma Gravitační síla a gravitační pole Ročník šestý Autor Jakub Dušek

2 6. třída Gravitační síla a gravitační pole

3 Zkoušení

4 Motivace Co způsobuje, že všechny předměty vyhozené do vzduchu padají na zem?

5

6 Výklad Protože na ně působí gravitační síla. Jaký má směr a jakou velikost? Jak ji můžeme pozorovat?

7 Výklad ALE každá dvě tělesa na sebe působí gravitační silou, u některých dvojic ale není silové působení pozorovatelné.

8 Výklad Představte si, že stojíte v kruhu okolo kovboje s lasem, ti, co jsou od něj vzdáleni na délku lasa, mohou být přitahováni. Ti, co jsou mimo dosah lasa, už přitahováni být nemůžou. Pokud ale jste chyceni, také můžete přitahovat.

9 Problém Jak můžu zjistit, jak velká je gravitační síla Země, která přitahuje sešit? Mohu si jej položit na nataženou ruku. Položte si na ni knihu. Je ta síla stejná?

10 Zápis – Gravitační síla a gravitační pole Každá dvě tělesa se navzájem přitahují gravitační silou, ne vždy můžeme pozorovat její působení. Okolo Země je gravitační pole = okolí, ve kterém na všechna tělesa působí Země přitažlivou gravitační silou.

11 Země nepůsobí na každé těleso stejně. Čím větší má těleso hmotnost, tím větší silou působí. Čím blíž je těleso Zemi, tím větší síla jej přitahuje. Záleží taky na místě na Zemi.

12 Četba str.20 (pod žlutým rámečkem).

13 Zápis Obrázek gravitace Země

14 Opakování


Stáhnout ppt "Příjemce Základní škola, Třebechovice pod Orebem, okres Hradec Králové Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.1.05/02.0010 Název projektu Digitalizace výuky."

Podobné prezentace


Reklamy Google