Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Alessandro Guiseppe Antonio Anastasio Volta

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Alessandro Guiseppe Antonio Anastasio Volta"— Transkript prezentace:

1 Alessandro Guiseppe Antonio Anastasio Volta

2 Životopis Narodil se 18.2.1745 v hraběcí rodině v městečku Como.
Jeho jméno bylo stvořené pro básníka nebo církevního hodnostáře, jak by si přáli jeho rodiče. Voltu však od dětství fascinovaly přírodní jevy.

3 Po studiích se r. 1774 Stává učitelem fyziky na gymnáziu v rodném Comu a již rok nato předvádí svůj první vynález – elektrofor, jímž bylo možné bez tření vytvořit libovolně velký náboj statické elektřiny. Od r přednáší na univerzitě v Pavii a svým přístupem předjímá mnohem pozdější veřejné přednášky FARADAYOVY. Je vtipný, pohotový, vyhýbá se suchým faktům, vše dokumentuje zajímavými a názornými pokusy

4 Roku 1791 je zvolen za člena Královské společnosti (Akademie věd) v Londýně, což byla největší pocta, jaké se mohlo tehdejšímu vědci dostat.

5 Po návratu z Anglie se mu do rukou dostává objemná práce boloňského profesora anatomie Luigiho Galvaniho /lujdžiho galvaniho/ (1737 – 1798) O elektrických silách při pohybu svalů. Galvani /galvaňo/ totiž při pitvání žab pozoroval stahy, o nichž se mylně domníval, že jsou způsobeny „živočišnou elektřinou“.

6 Volta záhy odmítl Galvaniho /galvaniho/ teorii a pokusil se o fyzikální výklad celého jevu. Jak vlastně dospěl k objevu galvanického článku, který se stal prvním zdrojem trvalého elektrického proudu, je dodnes záhadou. Určitou roli v tom jistě sehrála náhoda a pochopitelně i Voltova geniální intuice. Vytvořil tzv. Voltův sloup, složený ze zinkových a měděných kotoučků, které byly odděleny plátnem navlhčeným ve slané či okyselené vodě. Voltův chemický zdroj elektrického napětí dovolil v dalších letech konat i složitější pokusy s elektrickými obvody.

7 Jednotka napětí se na jeho počest jmenuje volt.


Stáhnout ppt "Alessandro Guiseppe Antonio Anastasio Volta"

Podobné prezentace


Reklamy Google