Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Střední odborné učiliště stavební, odborné učiliště a učiliště

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Střední odborné učiliště stavební, odborné učiliště a učiliště"— Transkript prezentace:

1 Střední odborné učiliště stavební, odborné učiliště a učiliště
Sabinovo náměstí 16 Karlovy Vary Bohuslav Vinter odborný učitel uvádí pro T1 tuto výukovou prezentaci : D R U H Y D Ř E V I N – l i s t n á č e

2 Akát (Robina pseudoacacia L.)
Dřevo je tmavé – od zlatěhnědého odstínu až po čokoládově hnědý. Je velmi tvrdé a houževnaté, přitom se však vyznačuje značnou pružností. Je vhodné pro schodiště, domovní dveře a okna venkovní konstrukce. Jako nábytek působí velmi dekorativně. Lze jej rovněž dobře použít pro soustružení a řezbářské práce.

3 Akát- Trnovník ( AK ) Hustota při 15 % vlhkosti : Barva dřeva :
730 kg / m3 Barva dřeva : Mohutné olivově zelené jádro a velmi úzká světlá běl. Vlastnosti : Velmi tvrdé, těžké, houževnaté, pevné, pružné .

4 Akát - Trnovník ( AK ) Použití : Odolnost : Zvláštnosti :
Nábytkářství, na vlysy a parkety, v interiérech, v řezbářství, na dřevěné součástky strojů a nářadí, v zemědělství na kůly a tyče Odolnost : Velmi trvanlivé i v měnícím se prostředí. Zvláštnosti : Vrstva širokých trachejí v jarním dřevě je výrazná a zdůrazňuje typickou kruhovitou pórovitost. Dřeňové paprsky nejsou výrazné.

5 Bříza ( Betula verrucosa Ehrh.)
Dřevo má bíložlutou, načervenalou a světle hnědou barvu a lehce hedvábný lest. Není příliš tvrdé, ale elastické, houževnaté a tuhé. Je vhodné do interiérů jako obklad stěn a stropů, pro výrobu stolů a židlí, používá se také pro výrobu parket.

6 Bříza ( BR ) Hustota při 15 % vlhkosti : Barva dřeva : Vlastnosti :
650 kg / m3 Barva dřeva : Běl bílá až načervenale bílá, jádro stejně zbarvené, silně oxidačně tmavne Vlastnosti : Tvrdé, těžké, pevné, tuhé a elastické, středně sesychá, dobrá rozměrová a tvarová stálost, středně dobře se suší, dobře se opracovává, dobré zpracování povrchu.

7 Bříza ( BR ) Použití : Odolnost : Zvláštnosti :
Stoly a židle, podlahy a parketové podlahy, dřevěné předměty, dýhy a překližky Odolnost : Neodolné proti povětrnostním vlivům, silně náchylné k napadení houbou a hmyzem. Zvláštnosti : Ohoblované plochy podélného řezu matně lesklé, jemné póry, v radiálním řezu žlutavá „zrcátka“ , často tmavě hnědé skvrny, „dřeňové skvrny“, průběh vláken nepravidelný, výrazné žíhané kresby.

8 Buk ( Fagus silvatica L.)
Světle šedé až hnědočervené dřevo, tvrdé (stejně jako dubové dřevo), lze ho namáhat. Je vhodné pro povrchové úpravy mořením, nátěry laky a barvami. Díky své variabilitě je obzvláště oblíbeným materiálem pro práce v interiéru a pro výrobu nábytku.

9 Buk ( BK )

10 Buk ( BK )

11 Dub ( Quercus petraea Liebl. )
Barva dřeva je šedožlutá až světle hnědá, dřevo je tvrdé, má vysokou pružnost a značnou odolnost proti opotřebení. Je mnohostranně využitelné pro vnější i vnitřní použití, jako konstrukční stavební dřevo a pro dokončovací práce. Je vhodné také k vyřezávání a soustružení.

12 Dub ( DB )

13 Dub ( DB )

14


Stáhnout ppt "Střední odborné učiliště stavební, odborné učiliště a učiliště"

Podobné prezentace


Reklamy Google