Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Tematická oblast: Dějiny hudebního umění

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Tematická oblast: Dějiny hudebního umění"— Transkript prezentace:

1 Tematická oblast: Dějiny hudebního umění
Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_P11_2.4 Tematická oblast: Dějiny hudebního umění Romantismus - programní symfonie Typ: DUM - kombinovaný Předmět: Hudební výchova Ročník: 2. a 4. r. (6leté), 2. r. (4leté) Zpracováno v rámci projektu EU peníze školám CZ.1.07/1.5.00/ Zpracovatel: Mgr. Karla Demelová Gymnázium, Třinec, příspěvková organizace Datum vytvoření: leden 2014

2 Metodický list Digitální učební materiál je určen pro žáky 2. a 4. ročníku šestiletého studia, a pro žáky 2. ročníku čtyřletého studia. Kombinovaný dum slouží jako podklad pro učitelův výklad a zároveň nahrazuje zápis do sešitu, tedy to podstatné, co by si žáci měli o probíraném tématu zapamatovat. V 11. slidu je malý testík. Na závěr je zařazen zápis do sešitu.

3 Romantismus Romantismus je umělecký směr a životní postoj konce 18. století a začátku 19. století ve Francii. Základními kameny romantismu jsou cit, individualita a duše . Výchozí podněty hledal v minulosti (hlavně ve středověku) a v exotických zemích. Proti osvícenskému rozumu staví romantismus často iracionální cit. Termín romantismus byl odvozen od slova román, tedy od označení literárního žánru, který v 18. století začal hojně obsahovat i psychologické či mystické prvky.

4 Programní hudba Je druh hudby, která usiluje o vyjádření určitého děje či jevu hudebními prostředky. Protikladem je hudba absolutní. Klasickým příkladem programní hudby může být Fantastická symfonie od Hectora Berlioze, která byla první programní symfonií.

5 Příznačný motiv Je hudební myšlenka, utkvělá představa tzv. idée fixe, leit motiv. Její ztvárnění v sobě obsahuje prvky, které mají charakterizovat událost, situaci pomocí harmonie, melodie či rytmu. Příznačný motiv je typický pro programní hudbu, pro pojmenování krátkých opakujících se charakteristických hudebních myšlenek.

6 Příznačný motiv Zakladatelem termínu byl Hans Wolzogen.
Propagátorem byl Richard Wagner, který s ním pracoval s takovou důsledností, že nejznámějším motivem byl pravděpodobně motiv meče.

7 Hector Berlioz ( ) Významný francouzský skladatel, spisovatel, hudební kritik, představitel novoromantismu. Narodil se v rodině zámožného lékaře, od dětství byl na dráhu lékaře připravován. Záliba v hudbě mu byla tolerována jako koníček. Původně v Paříži studoval medicínu, pak se ale věnoval studiu na konzervatoři. Jeho učitelem byl český emigrant Antonín Rejcha. Nejvýznamnějším dílem je Fantastická symfonie.

8 Fantastická symfonie Původní název zněl Epizoda ze života umělcova, fantastická symfonie v pěti částech. Uvedení symfonie, která se svou formou blíží cyklu symfonických básní, je považováno za začátek novoromantismu. Je napsána v tónině c-moll, věnována byla caru Mikuláši I. Je to první programní symfonie vůbec. Symfonie byla poprvé uvedena 5. prosince 1830 v sále pařížské konzervatoře.

9 Části symfonie 1. věta Sny – vášně 2. věta Na plese 3. věta Na venkově
4. věta Pochod na popraviště 5. věta Sabat čarodějnic

10 Opakování Odpověz na otázky ano-ne:
1, příznačný motiv je totéž, co ideé fixe 2, propagátorem byl R. Wagner 3, romantismus vzniknul ve Francii 4, Fantastická symfonie se skládala ze 4 částí 5, symfonie je určena výhradně pro sólový nástroj 6, Berliozovým učitelem byl český emigrant J. Mysliveček

11 Správné odpovědi 1, ano 2, ano 3, ano 4, ne (z pěti částí)
5, ne (pro orchestr) 6, ne (A. Rejcha)

12 Zápis do sešitu Romantismus – umělecký směr 18. a 19. století.
Důraz klade na cit, inspiraci hledá ve středověku. Příznačný motiv (ideé fixe,leit motiv) je hudební myšlenka. Nejvýznamnějším autorem programní hudby je Hector Berlioz. Fantastická symfonie - programní symfonie .

13 Citace zdrojů NAVRÁTIL, Miloslav. Dějiny hudby: Přehled evropských dějin hudby. Ostrava: Scholaforum, 1996. Archiv autora. Příznačný motiv. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, [cit ]. Dostupné z:


Stáhnout ppt "Tematická oblast: Dějiny hudebního umění"

Podobné prezentace


Reklamy Google