Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace Vzdělávací materiál/DUMVY_32_INOVACE/18/B3 AutorMgr. Karolína Kofránková Období vytvořeníLeden.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace Vzdělávací materiál/DUMVY_32_INOVACE/18/B3 AutorMgr. Karolína Kofránková Období vytvořeníLeden."— Transkript prezentace:

1 Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace Vzdělávací materiál/DUMVY_32_INOVACE/18/B3 AutorMgr. Karolína Kofránková Období vytvořeníLeden 2013 Ročník/věková kategorie 3. ročník Vyučovací předmět/klíčová slova Český jazyk a literatura Anotace Materiál poskytuje základní informace o životě a díle spisovatele W. C. Styrona. V závěru prezentace je vložena strana úkolů typu pravda/lež.

2 Portréty literárních osobností světové literatury

3 William Clark Styron *1925 -  2006

4 Významný americký prozaik, představitel tzv. jižanské prózy. Navazuje na vyprávěčský román předešlých časů – bohatě členěná věta, která má jisté nároky na čtenářovu spolupráci. Styron nezamýšlel pouze ilustrovat dějiny a kopírovat historickou osobnost, ale sestoupením do hrdinovy mysli se chtěl dobrat pravdy o alergiích ve vztahu černých a bílých, detailně evokovat myšlenkové pochody a zjitřené cítění v mysli a srdci černošského rebela.

5 Základní životopisné údaje: narodil se roku 1925 v Newport News ve Virginii jako syn námořního inženýra ve druhé světové válce vstoupil do americké armády, kde se zúčastnil bojů v Tichomoří. Po válce vystudoval Dukeovu universitu. Poté krátce působil pro několik nakladatelství jako nakladatelský redaktor. Tato činnost ho neuspokojovala, proto se začal věnoval vlastní tvorbě za svou knihu Doznání Nata Turnera obdržel v roce 1968 Pulitzerovu cenu

6 Styronovo dílo: Ulehni v temnotách (1951) Na triplárně (1973) - drama připomínající zpodobení bludného kruhu vojenského světa. Sophiina volba (1979) – nejznámější román - autor se zabývá otázkou kolektivní viny a absolutního zla. Osobitým způsobem se vyrovnává s dědictvím nacismu. Tento psychologický román má velmi složitou kompozici. Pojednává o jižanském mladíkovi Stingovi, který se touží stát spisovatelem a který se spřátelí s krásnou Polkou Sophií, jež přežila pobyt v Osvětimi, a jejím milencem - uchvacujícím a nebezpečným Nathanem (narkoman a schizofrenik). Vztah s Nathanem je zcela neperspektivní, a tak končí sebevraždou milenců.

7 Dávali jste pozor?  Styron po dlouhou dobu působil jako redaktor. Za svou knihu Sophiina volba získal Pulitzerovu cenu. Napsal jen jedno drama Na Triplárně. Účastnil se bojů ve 2. světové válce. Čtení Styronových děl vyžaduje čtenářovu spolupráci.

8 Zdroje: 1.Prokop, V. Přehled světové literatury 20. století pro výuku literatury na SŠ. Sokolov: OK Soft, 2001. 2.William Styron. In: Wikipedie: otevřená encyklopedie[online]. ©2001- [cit. 2013-12-16]. Dostupné z: http://cs.wikipedia.org/wiki/William_Styron http://cs.wikipedia.org/wiki/William_Styron 3. File: William Styron.jpg – Wikipedia. In: Wikipedia: The Free Encyklopedia[online]. ©2001- [cit. 2013-12- 16]. Dostupné z: http://en.wikipedia.org/wiki/William_Styron http://en.wikipedia.org/wiki/William_Styron

9 Děkuji za pozornost.


Stáhnout ppt "Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace Vzdělávací materiál/DUMVY_32_INOVACE/18/B3 AutorMgr. Karolína Kofránková Období vytvořeníLeden."

Podobné prezentace


Reklamy Google