Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Název a adresa školy: Střední odborné učiliště stavební, Opava, příspěvková organizace, Boženy Němcové 22/2309, 746 01 Opava Název operačního programu:

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Název a adresa školy: Střední odborné učiliště stavební, Opava, příspěvková organizace, Boženy Němcové 22/2309, 746 01 Opava Název operačního programu:"— Transkript prezentace:

1 Název a adresa školy: Střední odborné učiliště stavební, Opava, příspěvková organizace, Boženy Němcové 22/2309, Opava Název operačního programu: OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost, oblast podpory 1.5 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Zvyšování klíčových aktivit Předmět, ročník: Materiály, 1. ročník Název sady vzdělávacích materiálů: Materiály-teorie Sada číslo: ICT-41 Pořadové číslo vzdělávacího materiálu: 19 Označení vzdělávacího materiálu: VY_32_INOVACE_ICT-41-19 Téma vzdělávacího materiálu: Dřeviny-dub Druh učebního materiálu: Prezentace Autor: Ing. Luděk Hadámek Anotace: Prezentace se zaměřuje na popis dubu Metodické poznámky: Materiál je vhodný pro učební obor truhlář, operátor Datum vytvoření: Ověření ve výuce:

2 Dřeviny- dub (Quercus spp.)
Duby jsou u nás nejvíce zastoupenou listnatou dřevinou. Nejvíce se vyskytuje dub letní( Quercus robur) a dub zimní(Quercus petraea). Dub dorůstá výšky až 45 metrů. Má hluboké kořeny, které mohou tvořit spojení se spodní vodou. Je mimořádně odolný proti větru. V dřevařské praxi se tyto druhy nerozlišují.

3 Dřeviny- dub (Quercus spp.)
Dřevo je středně těžké a středně tvrdé. Je jedním z nejtrvanlivějších u nás. (Díky vysokému obsahu tříslovin). Obtížně se suší a impregnuje. Dobře opracovává. Patří k nejkvalitnějším užitkovým dřevům. Nejčastěji používaný materiál v dřevozpracujícím průmyslu. (Truhlářská výroba, stavební výroba, okrasné dýhy, schody, řezbářství ….

4 Dřeviny- dub (Quercus spp.)
Obr.1 Obr.2 Obr.3 Obr4 Obr.5 Obr.6 Obr.7

5 Dřeviny- dub (Quercus spp.)
Běl je úzká nažloutlá. Jádro je světle až tmavohnědé. Dřevo je typicky kruhovitě pórovité. Na příčném řezu jsou jasně vidět letokruhy a dřeňové paprsky ve formě čárek. Na radiálním řezu tvoří dřeňové paprsky výrazná křivá zrcadla. Obr.8

6 Dřeviny- dub (Quercus)
Obr.9 Obr.10

7 Dřeviny- dub (Quercus)
Obr.11 Obr.12

8 Dřeviny- dub (Quercus)
Obr.13 Obr.14

9 Dub - dřevo Obr.15 Obr.16

10 Dub - dřevo - popis Dřevina Hustota Barva dřeva Vlastnosti Použití
Odolnost Jiné Zkratka kg/m3 při 15% Dub 670 Běl světlé hnědá Tvrdé,elastické,velmi pevné Truhlářské a st.truhlářské v. Jádro velmi odolné Na plochách zrcadélka DB Jádro hnědé Málo sesychá.Pomalu se suší Podlahy,parkety,dýhy Bělové-málo odolné proti Hedvábmý lesk Dřeňové parsky Dobře se opracovává nábytek houbám a hmyzu Nakyslý zápach Obr.17

11 Dub - kontrolní test Jak se liší habitus dubu rostoucího osaměle a v porostu? Čím je charakteristické dřevo dubu? Může pozorovat u dubu nepravé jádro? Jaké vlastnosti má dubové dřevo? Které výrobky se vyrábějí z dubu? Jaké zastoupení má dub v ČR?

12 Dub- kontrolní test II – popis obrázků

13 Dub- kontrolní test výsledky
Jak se liší habitus dubu rostoucího osaměle a v porostu? U osaměle rostoucích stromů jsou větve až dolů. Čím je charakteristické dřevo dubu? Má zřetelné jádro a běl. Je kruhovitě pórovité a má zřetelně velké dřeňové paprsky. Může pozorovat u dubu nepravé jádro? Můžeme , ale velice vzácně. Je to dřevina s pravým jádrem. Jaké vlastnosti má dubové dřevo? Je středně těžké a středně tvrdé, velice trvanlivé. Obtížně se suší a impregnuje.. Které výrobky se vyrábějí z dubu? Řezivo, stavebně truhlářské výrobky, sudy, umělecké předměty …. Jaké zastoupení má dub v ČR? S 6 % patří mezi nejhojnější listnatá dřeva.

14 Dub - kontrolní test II - popis obrázků výsledky
Dubová podlaha-parkety Příčný řez dubovou kulatinou Dubový eurohranol Obr.18 Obr.20 Obr.19 Příčný řez bukovou kulatinou Mladý dubový les Plod dubu-žalud Obr.23 Obr.21 Obr.22

15 DĚKUJI ZA POZORNOST Použité zdroje:
KŘUPALOVÁ, Zdeňka. Nauka o materiálech: pro 1. a 2. ročník SOU učebního oboru truhlář. Vyd. 1. Praha: Sobotáles, 1999, 235 s. ISBN NUTSCH, Wolfgang. Příručka pro truhláře. 1. vyd. Praha: Sobotáles, 1999, 540 s. ISBN Obr.17 HADÁMEK, Luděk . Obr. 1-16, DĚKUJI ZA POZORNOST


Stáhnout ppt "Název a adresa školy: Střední odborné učiliště stavební, Opava, příspěvková organizace, Boženy Němcové 22/2309, 746 01 Opava Název operačního programu:"

Podobné prezentace


Reklamy Google