Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

PRIMÁRNÍ SEKTOR SVĚTOVÉHO HOSPODÁŘSTVÍ

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "PRIMÁRNÍ SEKTOR SVĚTOVÉHO HOSPODÁŘSTVÍ"— Transkript prezentace:

1 PRIMÁRNÍ SEKTOR SVĚTOVÉHO HOSPODÁŘSTVÍ
Obecná charakteristika a živočišná výroba Nussbauer, 8. J 2014

2 Obsah prezentace 1. Co je primér 2. Zemědělství a jeho funkce
3. Zaměstnanost v zemědělství 4. Zemědělství ve vyspělých a rozvojových zemích 5. Typy zemědělství 6. Živočišná výroba 7. Extenzivní živočišná výroba 8. Intenzivní živočišná výroba 9. Chovná zvířata

3 Co je primér Jedno ze tří (čtyř) odvětví hospodářství
Přeměna přírodních zdrojů na základní produkty Zemědělství, rybolov, lesnictví, těžba surovin

4 Zemědělství a jeho funkce
Produkce potravin a krmiv Rostlinná a živočišná výroba Vázáno na půdu Vznik – neolitická revoluce (náhrada lovu a sběru) Vedlo ke vzniku sídel Do průmyslové revoluce – převaha Základní funkce – výživa obyvatelstva Další funkce – suroviny pro sekundér, vytváření pracovních míst, údržba přírodních zdrojů

5 Zaměstnanost v zemědělství
Průběh v závislosti na stupni vývoje Předindustriální – kolem 80%, dnes nejchudší země v Africe Raně industriální – 80-40%, většina Afriky a Asie Pozdně industriální – 40-10%, Latinská Amerika a část Asie Poindustriální – méně než 10%, Evropa a Severní Amerika

6 Zaměstnanost v zemědělství

7 Zemědělství – vyspělé x rozvojové 1
Orientace Vyspělé země – převážně živočišná výroba Rozvojové země – převážně rostlinná výroba Způsob Vyspělé země – vyspělé technologie, hnojiva, velkofarmy/velkochovy Rozvojové země – menší farmy, málo technologie Investice Vyspělé – vyžaduje velký vstupní kapitál Rozvojové – velmi malý vstupní kapitál

8 Zemědělství – vyspělé x rozvojové 2
Zaměstnanost Vyspělé země – díky vysoké efektivitě stačí nízká Rozvojové země – vzhledem k nízké efektivitě musí být vysoká kvůli uspokojení poptávky Efektivita Vyspělé země – díky technologiím vysoká Rozvojové země – kvůli absenci technologií nízká

9 Typy zemědělství 1 Nomádské pastevectví – Střední Afrika a Střední Východ; migrační chov koz a ovcí, malá efektivita Tradiční samozásobitelské – Afrika, Amazonie, stepní oblasti; malá produkce, pro potřeby zemědělců, rostlinná výroba, doplněno lovem Tradiční samozásobitelské malých závodů – J a JV Asie, zavlažování, hlavně rostlinná výroba Tradiční smíšené – hlavně rostlinná výroba, zavlažování, část produktů postupuje na trh

10 Typy zemědělství 2 Tradiční zemědělství latifundií – Latinská Amerika a Evropa; rostlinná i živočišná výroba, mechanizace a chemizace, efektivní Plantážní zemědělství – Latinská Amerika; velké závody, hodně pracovních sil, vysoké výnosy Tržní malovýroba – USA, západní Evropa; rodinné statky, provozovány za účelem zisku Velkostatky – vysoká mechanizace a chemizace, velké výnosy, roslinná i živočišná výroba

11 Typy zemědělství 3 Tržní specializované – velké rodinné statky, vysoká efektivita, náročné na pracovní sílu Rančerství – USA a Austrálie; pastvu dobytka zajišťují zaměstnanci, vysoká efektivita Vysoce průmyslové – vysoká mechanizace a chemizace, smíšená výroba, velmi efektivní Ekologické – bez umělých hnojiv, spíše alternativní Konvenční – opak ekologického, maximalizace zisku

12 Živočišná výroba Celosvětově převažuje nad rostlinnou
Méně efektivní než rostlinná Náročnější na životní prostředí Potřebuje rostlinnou výrobu Poskytuje bílkoviny; absence => „bílkovinný hlad“ Ovlivněna přírodními podmínkami, také kulturními Extenzivní vs intenzivní

13 Extenzivní živočišná výroba
Kočovný a polokočovný způsob – suché oblasti střední a JZ Asie, kočovný pohyb podle umístění pastvin Sezónní přesuny – Andské oblasti, přesun mezi horami a nížinami Moderní extenzivní chov – prérie, pampy, polopouště Austrálie; péče o pastviny, zajišťování zdrojů vody

14 Intenzivní živočišná výroba
Chov alpského typu – Alpy a Skandinávie; v létě vysokohorské pastviny, v zimě ustájení Stájový chov – celoroční ustájení, mechanizace Intenzivní stájový chov – střední a jižní Evropa, živočišná výroba je nižší než rostlinná Dominantní stájový chov – západní a severní Evropa, živočišná výroba je vyšší než rostlinná

15 Chovná zvířata Skot – vysoká přizpůsobivost, celosvětově rozšířen, kromě krav i buvolové (J a JV Asie), maso (30% světové spotřeby), mléko, kůže Prasata – vysoká přizpůsobivost, mírný pás, nenáročná na krmiva, 40% spotřeby masa, hodně odpadu, štětiny Ovce – většinou extenzivní, Austrálie, Nový Zéland, Rusko, střední Asie, maso, vlna Kozy – rozvojové země, Asie a Afrika, maso, mléko, angorské kozy vlna Drůbež – industrializovaný, příměstský, krmivo se vyrábí, maso, vejce

16 Zdroje http://www.zemedelskekomodity.cz/index.php/zivocisna- vyroba
zemedelstvi-m30563-p1.html agriculture/agricultural-employment/ C3%AD sektor funkce-zemdlstv.html


Stáhnout ppt "PRIMÁRNÍ SEKTOR SVĚTOVÉHO HOSPODÁŘSTVÍ"

Podobné prezentace


Reklamy Google