Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Název a adresa školy: Střední odborné učiliště stavební, Opava, příspěvková organizace, Boženy Němcové 22/2309, 746 01 Opava Název operačního programu:

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Název a adresa školy: Střední odborné učiliště stavební, Opava, příspěvková organizace, Boženy Němcové 22/2309, 746 01 Opava Název operačního programu:"— Transkript prezentace:

1 Název a adresa školy: Střední odborné učiliště stavební, Opava, příspěvková organizace, Boženy Němcové 22/2309, Opava Název operačního programu: OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost, oblast podpory 1.5 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Zvyšování klíčových aktivit Předmět, ročník: Materiály, 1. ročník Název sady vzdělávacích materiálů: Materiály-teorie Sada číslo: ICT-41 Pořadové číslo vzdělávacího materiálu: 20 Označení vzdělávacího materiálu: VY_32_INOVACE_ICT-41-20 Téma vzdělávacího materiálu: Dřeviny-třešeň Druh učebního materiálu: Prezentace Autor: Ing. Luděk Hadámek Anotace: Prezentace se zaměřuje na popis třešně Metodické poznámky: Materiál je vhodný pro učební obor truhlář, operátor Datum vytvoření: Ověření ve výuce:

2 Dřeviny- třešeň ptačí (Cerasus avium)
Strom je až 35 m vysoký s vejcovitou až pyramidální korunou. Silný kmen má v mládí hladkou, zpravidla šedavě hnědou, ve starším věku tmavohnědou borku, která se odlupuje v různě širokých a příčných pásech. Mladé větve bývají přímé, silné a lesklé. Plodem jsou 1-1,5 cm veliké peckovice. Plody jsou důvodem, proč se dnes třešeň pěstuje v mnoha různých odrůdách a varietách.

3 Dřeviny- třešeň ptačí (Cerasus avium)
Dřevo je jádrové s úzkou žlutočervenou bělí a hnědavým jádrem. Je kruhovitě pórovité s drobnými dřeňovými paprsky. Vyleštěné je přirozeně lesklé Je středně těžké, středně tvrdé, málo odolné proti škůdcům.

4 Dřeviny- třešeň ptačí (Cerasus avium)
Velice dekorativní materiál. Má mnoho zahradních odrůd. Nejčastěji používaný materiál v soustružnické výrobě. Vyrábí se z ní podlahy, dekorační dýhy, nábytek ….. Obr.1 Obr.2 Obr.3 Obr.5 Obr.4

5 Dřeviny- třešeň ptačí (Cerasus avium)
Obr.7 Obr.6

6 Dřeviny- třešeň ptačí (Cerasus avium)
Obr.8 Obr.9

7 Dřeviny-třešeň Obr.10 Obr.11 Obr.12 Obr.13

8 Dřeviny-třešeň Obr.14

9 Dřeviny-třešeň Obr.15 Obr.16

10 Třešeň - dřevo - popis Dřevina Hustota Barva dřeva Vlastnosti Použití
Odolnost Jiné Zkratka kg/m3 při 15% Třešeň 570 Běl načervenalé Středně tvrdé, středně těžké Okrasné dýhy Neodolné proti povětrnosti Plochy se krásně leští TR Jádro načervenalé Dobrá rozměrová a tvarová stálost Nábytek,okrasné podlahy Neodolné proti hmyzu Často zelenkavé pruhy až hnědé Dobře se suší Dřevořezby,soustružení a houbám Obr.17

11 Třešeň - kontrolní test
Jak se liší barva jilmu a třešně? Které výrobky se vyrábějí z třešně? Je možno vyrobit z třešně stavebně truhlářské výrobky? Může pozorovat u třešně jádro? Jaké vlastnosti má třešňové dřevo ? Jak často se u nás třešeň vyskytuje?

12 Třešeň - kontrolní test II - popis obrázků
Pravé jádro - švestka Obr.18 Obr.20 Obr.19 Obr.22 Obr.23 Obr.21

13 Třešeň - kontrolní test výsledky
Jak se liší barva jilmu a třešně? Barva je velice podobná. Obě dřeviny jsou kruhovitě pórovité. Jilm má na příčném řezu vlnovky pórů a na radiálním řezu zrcadýlka (dřeňové paprsky). Které výrobky se vyrábějí z třešně? Většinou nábytek, okrasné dýhy a soustružené, nebo řezbované předměty. Je možno vyrobit z třešně stavebně truhlářské výrobky? Je, ale vzhledem k zastoupení třešně, její barvě a kvalitě kulatiny se toto většinou nedělá. Může pozorovat u třešně jádro? Můžeme je to dřevina s krásným hnědavým jádrem. Jaké vlastnosti má třešňové dřevo? Je středně těžké, středně tvrdé, málo trvanlivé. Jak často se u nás třešeň vyskytuje? Vyskytuje se jako náletová dřevina v lesích a jako ovocná dřevina.

14 Třešeň - kontrolní test II – popis obrázků výsledky
Příčný řez třešňovou kulatinou Příčný řez jilmovou kulatinou Pravé jádro - švestka Obr.18 Obr.20 Obr.19 Třešňová spárovka Soustružená miska Kůra třešně Obr.22 Obr.23 Obr.21

15 DĚKUJI ZA POZORNOST Použité zdroje:
KŘUPALOVÁ, Zdeňka. Nauka o materiálech: pro 1. a 2. ročník SOU učebního oboru truhlář. Vyd. 1. Praha: Sobotáles, 1999, 235 s. ISBN NUTSCH, Wolfgang. Příručka pro truhláře. 1. vyd. Praha: Sobotáles, 1999, 540 s. ISBN Obr.17 HADÁMEK, Luděk. Obr. 1-16, DĚKUJI ZA POZORNOST


Stáhnout ppt "Název a adresa školy: Střední odborné učiliště stavební, Opava, příspěvková organizace, Boženy Němcové 22/2309, 746 01 Opava Název operačního programu:"

Podobné prezentace


Reklamy Google