Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Potravinová politika Výživová politika. O čem budeme hovořit? Cíle výživové politiky Spotřeba potravin a výdaje na potraviny Faktory ovlivňující spotřebu.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Potravinová politika Výživová politika. O čem budeme hovořit? Cíle výživové politiky Spotřeba potravin a výdaje na potraviny Faktory ovlivňující spotřebu."— Transkript prezentace:

1 Potravinová politika Výživová politika

2 O čem budeme hovořit? Cíle výživové politiky Spotřeba potravin a výdaje na potraviny Faktory ovlivňující spotřebu Bioprodukty a ekologické zemědělství Nástroje výživové politiky

3 Potravinová a výživová politika: cíle a nástroje Cíle výživové politiky: jak je stanovit a zda je vůbec stanovovat Co by lidé měli jíst Co lidé opravdu jedí Nástroje výživové politiky Nabídka potravin Ceny: princip “Panem et circenses“ Lze spotřebu potravin ovlivnit nějakou státní politikou?

4 Je nutné vůbec toto regulovat? Kvantita potravin - podvýživa a hlad - optimální úroveň Kvalita potravin - pozitivní - negativní

5 Podvýživa Světová zdravotní organizace (WHO) definuje podvýživu jako nerovnováhu mezi zásobou živin a energie, a potřebami organismu pro zajištění růstu a udržování všech potřebných životních funkcí.1 K podvýživě dochází tehdy, když tělo nemá k dispozici dostatek energie nebo nezbytných živin – bílkovin, vitaminů, minerálních látek nebo jiných živin, potřebných pro udržování zdravých tkání a funkcí všech orgánů. Tyto podmínky se nevztahují pouze na obvyklou podvýživu, ale obdobné potíže se mohou vyskytovat i u osob s nadváhou nebo obézních. Tento článek je však zaměřen převážně na osoby trpící podvýživou

6 Podvýživa Definice FAO: Nedostatečná výživa je označována podle definice vypracované FAO, jako příjem do 55 procent nad fyzickým minimem BMR (Basal metabolic rate), tj. do 1,55 BMR. Statistiky FAO používají tuto definici od r. 1970.

7 Jak je na tom svět http://data.worldbank.org/indicator/SH.STA.MALN.ZS?display=map

8 Doporučení Energie Živin Základních skupin potravin Pohlaví Věk Sociální skupina

9 Složky výživy sacharidy (voda a cukr), obilniny, celozrnný chléb, rýže, brambory, ovoce, zelenina, mléko, med, cukr balastní látky tuky (lipidy) - margarín, maso, máslo, sádlo, mléko bílkoviny (proteiny) - luštěniny a obilniny (hrách, fazole, ořechy, obilí, obilné kaše, pečivo), jogurt, ořechy, maso voda (tekutiny) vitamíny (B1, B2, B3, B6, B12, C, A, D, E, K, kyselina listová, nikotinová, pantotenová, Biotin) mastné kyseliny (linolová, &-linolenová) - olivový olej, slunečnicový, řepkový, sojový olej aminokyseliny = součást bílkovin (Valin, Leucin, Izoleucin, Treonin, Metionin, Fenyloalanin, Tryptofan, Lyzin, Hystidin, Arginin) - podporují hojení ran minerály a stopové prvky (sodík, chlor, draslík, vápník, fosfor, hořčík)

10 Současné problémy výživy Podvýživa Obezita Anorexie Alkoholismus a jiné drogové závislosti Hypovitaminóza

11 Pyramidový princip sestavování výživových dávek

12 Pyramidový princip sestavování výživových dávek - nové pojetí

13 A co voda?

14 Energetická spotřeba ve světě (kcal/den) 1.United States of America3760 2.Portugal3750 3.Austria3740 4.Italy3730 5.Greece3720 6.Ireland3670 7.Canada3630 8.France3630 9.Romania3620 10.Belgium3610 11.Israel3610 12.Hungary3590 24.Czech Republic3330

15 Zjišťování spotřeby potravin SRU Bilanční metoda Výběrová šetření

16 Počáteční zásoba +Produkce potravin Nabídka potravin +Dovoz - Vývoz - Ztráty Spotřeba potravin - Nepotravinář. užití - Konečná zásoba

17 Statistika rodinných účtů Časová řada od roku 1956 Cca 3000 domácností Kvótní výběr Veškeré příjmy Veškeré výdaje Metoda pravidelného zápisu

18 Tab. 1a Typy domácností STATISTIKA RODINNÝCH ÚČTŮ Složení domácností, přehled příjmů a vydání - průměry na osobu v Kč za měsíc3. čtvrtletí 2012 Domácnosti celkem z toho domácnosti zaměstnanců samostatně činných nezaměst- naných důchodců bez EA členů celkembez dětís dětmi Počet domácností - vážený2824138567970635799819 ve výběru28241620794826418116479 Průměrný počet na domácnost: členů2,262,571,623,482,812,411,50 pracujících1,011,531,441,611,590,390,00 nezaopatřených dětí0,570,830,001,620,920,780,01 nepracujících důchodců0,540,070,120,030,130,101,49 spotřebních jednotek (OECD)1,822,001,442,542,151,901,35 spotřebních jednotek (OECD modif.)1,561,681,312,041,791,621,25 HRUBÉ PENĚŽNÍ PŘÍJMY CELKEM14 32616 11723 37312 86412 1928 49611 931 ČISTÉ PENĚŽNÍ PŘÍJMY CELKEM12 73313 62419 34211 06111 5557 97211 897 z toho (%): ze závislé činnosti53,878,176,779,226,035,51,8 z podnikání9,11,2 1,355,56,30,5 sociální příjmy28,29,711,78,113,838,892,1 HRUBÁ PENĚŽNÍ VYDÁNÍ CELKEM12 86914 40019 73712 00711 3938 14110 606 z toho: daň z příjmů, zdravotní a sociální pojištění1 5922 4934 0311 80363752434 ČISTÁ PENĚŽNÍ VYDÁNÍ CELKEM11 27711 90715 70610 20410 7567 61810 572 podle účelu použití: A. Spotřební vydání9 99910 18113 7608 57710 0546 6679 891 B. Vydání neklasifikovaná jako spotřební1 2781 7261 9471 627702950682 podle druhu vydání: Potraviny, nápoje, veřejné stravování2 5452 4913 3062 1262 5361 7752 779 Průmyslové zboží3 0053 3034 1922 9043 0521 5582 377 Služby4 1494 2155 6413 5764 0163 0384 276 Platby a jiná vydání1 5771 8982 5671 5981 1531 2461 141 NATURÁLNÍ PŘÍJMY636613725563589655717 NATURÁLNÍ VYDÁNÍ529426927202412231885 BILANČNÍ POLOŽKY Saldo vybraných úspor a vkladů-1 003-1 240-3 076-417-181-57-1 083 Saldo přijatých půjček a splacených úvěrů -412-499-586-460-561-286-33

19 Poslední změny V 90. letech zanikla skupina dělníků Před několika lety místo skupiny zemědělců se do souboru dostala skupina nezaměstnaných

20 Metodika  celkové příjmy peněžní i naturální  celkové výdaje  výdaje na potraviny  spotřeba potravin nakoupených vlastní produkce jídlo zdarma dary obdržené a vydané spotřeba z naturálních příjmů jídlo doma / mimo domov

21 Komparace obou metod bilanční metoda poskytuje komplexnější údaje, ale nebere v úvahu:bilanční metoda poskytuje komplexnější údaje, ale nebere v úvahu: odpočet nákupů a spotřeby cizinců (turistů) v ČRodpočet nákupů a spotřeby cizinců (turistů) v ČR nákupy a spotřebu českých občanů v zahraničínákupy a spotřebu českých občanů v zahraničí plný rozsah samozásobeníplný rozsah samozásobení SRÚ sice zahrnuje výše uvedené, ale nereprezentuje celou populaci vzorek domácností se mění je zde nebezpečí subjektivních chyb

22

23

24

25 Živočišné produkty 199019951997199819992000200520112012 Maso96,5828379,477,8 81,4 78,878,677,4 z toho hovězí2818,513,812,310,29,99,49,18,1 z toho vepřové5046,244,740,9 41,540,942,141,3 z toho drůbeží13,61320,522,322,926,124,824,525,2 Ryby5,44,95,25,4 5,86,25,45,7 Mléko256,2187,8207,3214,1215,1238249244- z toho konzumní mléko91,566,760,359,660,755,459,857,759 z toho sýry7,76,59,310,510,212,113,31313,4 Máslo8,74,544,14,24,8555,2 Vejce340290297276286246238254245

26 Trocha počítání – spotřeba hovězího masa

27 Úkoly Spočítejte spotřebu hovězího v roce 2015 pro obě závislosti Spočítejte diferenci mezi vypočtenou a skutečnou hodnotou spotřeby hovězího masa v roce 2000 (12,5 kg)

28

29

30 Rostlinné produkty 199019951999200020012005200920112012 Jedlé rostlinné oleje12,815,416,416,316,1 15,916,316,4 Obiloviny155,5160,8135,2136,3137,4136,7144,7151,7145,1 Brambory77,976,575,977,075,372,564,97068,6 Luštěniny1,71,92,0 2,2 2,42,32,6 Zelenina66,678,085,382,982,177,881,285,477,8 Ovoce59,772,175,675,070,180,588,179,474,0 Cukr44,038,937,136,139,040,536,738,634,5

31

32

33 Nápoje a tabák 19901995200020052006200720082009201020112012 Pivo 155, 2 156, 9 159, 9 163, 5 159, 1 156, 6 150, 7 144, 4 142, 5 148, 6 Víno14,815,416,116,817,218,5 18,719,4 19,8 Lihoviny (40 %)7,27,98,37,888,28,18,276,96,7 Alkohol v hodnotě lihu8,99,49,910,2 10,4 9,8 9,9 z toho pivo4,34,44,65,2555,154,8 5 z toho víno1,71,821,922,1 2,2 2,3 z toho lihoviny2,93,23,33,13,23,33,23,32,8 2,7 Nealkoholické nápoje 110, 1 121, 3206281289293297296293287278 Cigarety 22752338234521072071202819881947

34

35 Faktory ovlivňující spotřebu Cena Příjem Dlouho nic Ostatní faktory

36 Co dalšího sociální postavení: zemědělci dělníci/”modré límečky” “bílé límečky“ podnikatelé důchodci vzdělání: formální neformální

37 Co dalšího Národní tradice Náboženská pravidla Rodinná tradice Osobní preference

38 Česká kuchyně Původně pro zcela jiné obyvatelstvo Těžká jídla Kvašené nápoje Rettigová

39 Nejoblíbenější jídla svíčková s knedlíkem vepřové, knedlík, zelí smažený vepřový řízek

40 Komerční vlivy Reklama

41 Ekologické zemědlěství Certifikační výbor pro ekologické zemědělství MZe ČR organizace Kontrola ekologického zemědělství (KEZ, o.p.s.)., Abcert a Biokont se zvlášť vyškolenými inspektory, kteří musí být schváleni CV každoroční celkové kontroly podniku a neohlášené kontroly (kontrola zahrnuje celý podnik tj. pozemky a kultury, stáje a zvířata, stroje, technologická zařízení a technologie, sklady a ostatní provozní prostory, obaly a etiketaci, skladovou a účetní evidenci) zápis o kontrole se předkládá CV, jenž rozhodne o certifikaci podniku, nařízení nového přechodného období, nebo vyřazení podniku z ekologického zemědělství

42 Vývoj

43 Rozdělení EZ

44 Dle krajů

45 Kraje dle intenzity EZ

46 Ukazatele intenzity (2012) Brambory celkem 27,64 t/ha Brambory ekologické 16,84 t/ha Pšenice celkem 4,32 t/ha Biopšenice 2,98

47 Dotace Zemědělská půda 71 EUR/ha (tj. 2 120 Kč/ha) Orná půda 155 EUR/ha (tj. 4 620 Kč /ha) TK 849 EUR/ha (tj. 25 285 Kč/ha) Zelenina 564 EUR/ha (tj. 16 790 Kč/ha

48 Výrobci biopotravin Rok2001200220032004200520062007200820092010 Počet výrobců biopotravin759296116125152253422497626

49 Konvenční a ekologické zemědělství Hlavní právní normou, která definuje ekologické zemědělství v ČR a stanovuje kriteria pro označení produktů jako “produkt ekologického zemědělství“ s logem BIO, je ZÁKON č. 242/2000 Sb. O EKOLOGICKÉM ZEMĚDĚLSTVÍ, který odpovídá mezinárodnímu standartu IFOAM (International Federation of Organic Agriculture Movements) a nařízení EU 2092/91. České ekologické zemědělství je akreditováno IFOAM i EU.

50 EkologickéKonvenční

51 Organizace PRO-BIO Naturvita Libera Biowa

52 IFOAM byla založena v r. 1972 v Paříži, v současné době sdružuje cca 450 členských svazů a řadu jednotlivců ze 70 zemí světa. Pořádá pravidelné odborné konference, členský časopis a další odborné časopisy, má několik stálých odborných pracovních skupin. Sídlo sekretariátu IFOAM je na farmě Imsbach, Tholey-Theley, SRN.

53 IFOAM Hlavní cíle IFOAM: “Základní funkcí sdružení je koordinace sítě hnutí ekologického zemědělství na světové úrovni. IFOAM je demokratické sdružení orientované na primární úroveň prvovýroby. Její základní aktivity jsou vykonávány Světovým výborem ředitelů, různými specializovanými výbory a skupinami.”

54

55 EU 27 + Norsko

56 Prodej spotřebitelům 1) Přímý prodej - stánky, vlastní prodejny, “prodej ze dvora”, „zelené bedničky“ 2) Specializované obchody (Country Life) 3) “Koutky zdravé výživy“ v supermarketech apod. 4) Kombinace produkce a zpracování 5) Farmářské trhy

57

58 Značka pro kvalitní potravinářské a zemědělské výrobky Uděluje MZe od 28. 8. 2003 Oceněné výrobky budou mít přednost při podpoře Marketingovou agenturou Podobným způsobem oceňuje i Polsko a Maďarsko www.eklasa.cz

59 Nástroje ovlivnění spotřeby potravin přímé normy výživy ve státem řízených či dotovaných institucích (armáda, zdravotní zařízení, školy, věznice...) potravinové poukázky školní mléko....

60 Nástroje ovlivnění spotřeby potravin nepřímé informace, vzdělání reklama (zpravidla provádějí výrobci, ne stát) sociální dávky na podporu nízkých příjmů spotřební daně

61 Spotřební daně Alkohol Víno Pivo Tabák

62 Alkohol 285 Kč/l čistého lihu

63 Víno Tiché: 0 Kč/l Šumivé: 2 340 Kč/hl Meziprodukty 2 340 Kč/l

64 Pivo Do 10 tis hl: 16 Kč/hl Do 50 tis. hl: 19,2 Kč/hl Do 100 tis. hl 22,4 Kč/hl Do 150 tis. hl 25,6 Kč/hl Do 200 tis. hl 28,8 Kč/hl Nad 200 tis. hl 32 Kč/hl

65 Tabák

66 Příklad Spočítejte, kolik za rok na spotřební dani odvede jeden vysoce postavený politik při jeho průměrné denní spotřebě: 2 jedenáctistupňová piva (% EPM 11,2), z toho je jedno z minipivovaru a jedno z pivovaru vlastněného nadnárodní společností 6 panáků becherovky 2 dl vína (tichého) Krabička nejlevnějších cigaret 0,5 kg tabáku (za celý rok) Těsně před odmykáním schránky s korunovačními klenoty zkonzumuje trojnásobek výše uvedeného (bez tabáku a cigaret) plus litr šumivého vína (uvažujme, že toto se děje pouze jednou do roka)


Stáhnout ppt "Potravinová politika Výživová politika. O čem budeme hovořit? Cíle výživové politiky Spotřeba potravin a výdaje na potraviny Faktory ovlivňující spotřebu."

Podobné prezentace


Reklamy Google