Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Potravinová politika Výživová politika. O čem budeme hovořit? Cíle výživové politiky Spotřeba potravin a výdaje na potraviny Faktory ovlivňující spotřebu.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Potravinová politika Výživová politika. O čem budeme hovořit? Cíle výživové politiky Spotřeba potravin a výdaje na potraviny Faktory ovlivňující spotřebu."— Transkript prezentace:

1 Potravinová politika Výživová politika

2 O čem budeme hovořit? Cíle výživové politiky Spotřeba potravin a výdaje na potraviny Faktory ovlivňující spotřebu Bioprodukty a ekologické zemědělství Nástroje výživové politiky

3 Potravinová a výživová politika: cíle a nástroje Cíle výživové politiky: jak je stanovit a zda je vůbec stanovovat Co by lidé měli jíst Co lidé opravdu jedí Nástroje výživové politiky Nabídka potravin Ceny: princip “Panem et circenses“ Lze spotřebu potravin ovlivnit nějakou státní politikou?

4 Je nutné vůbec toto regulovat? Kvantita potravin - podvýživa a hlad - optimální úroveň Kvalita potravin - pozitivní - negativní

5 Podvýživa Světová zdravotní organizace (WHO) definuje podvýživu jako nerovnováhu mezi zásobou živin a energie, a potřebami organismu pro zajištění růstu a udržování všech potřebných životních funkcí.1 K podvýživě dochází tehdy, když tělo nemá k dispozici dostatek energie nebo nezbytných živin – bílkovin, vitaminů, minerálních látek nebo jiných živin, potřebných pro udržování zdravých tkání a funkcí všech orgánů. Tyto podmínky se nevztahují pouze na obvyklou podvýživu, ale obdobné potíže se mohou vyskytovat i u osob s nadváhou nebo obézních. Tento článek je však zaměřen převážně na osoby trpící podvýživou

6 Podvýživa Definice FAO: Nedostatečná výživa je označována podle definice vypracované FAO, jako příjem do 55 procent nad fyzickým minimem BMR (Basal metabolic rate), tj. do 1,55 BMR. Statistiky FAO používají tuto definici od r

7 Jak je na tom svět

8 Doporučení Energie Živin Základních skupin potravin Pohlaví Věk Sociální skupina

9 Složky výživy sacharidy (voda a cukr), obilniny, celozrnný chléb, rýže, brambory, ovoce, zelenina, mléko, med, cukr balastní látky tuky (lipidy) - margarín, maso, máslo, sádlo, mléko bílkoviny (proteiny) - luštěniny a obilniny (hrách, fazole, ořechy, obilí, obilné kaše, pečivo), jogurt, ořechy, maso voda (tekutiny) vitamíny (B1, B2, B3, B6, B12, C, A, D, E, K, kyselina listová, nikotinová, pantotenová, Biotin) mastné kyseliny (linolová, &-linolenová) - olivový olej, slunečnicový, řepkový, sojový olej aminokyseliny = součást bílkovin (Valin, Leucin, Izoleucin, Treonin, Metionin, Fenyloalanin, Tryptofan, Lyzin, Hystidin, Arginin) - podporují hojení ran minerály a stopové prvky (sodík, chlor, draslík, vápník, fosfor, hořčík)

10 Současné problémy výživy Podvýživa Obezita Anorexie Alkoholismus a jiné drogové závislosti Hypovitaminóza

11 Pyramidový princip sestavování výživových dávek

12 Pyramidový princip sestavování výživových dávek - nové pojetí

13 A co voda?

14 Energetická spotřeba ve světě (kcal/den) 1.United States of America Portugal Austria Italy Greece Ireland Canada France Romania Belgium Israel Hungary Czech Republic3330

15 Zjišťování spotřeby potravin SRU Bilanční metoda Výběrová šetření

16 Počáteční zásoba +Produkce potravin Nabídka potravin +Dovoz - Vývoz - Ztráty Spotřeba potravin - Nepotravinář. užití - Konečná zásoba

17 Statistika rodinných účtů Časová řada od roku 1956 Cca 3000 domácností Kvótní výběr Veškeré příjmy Veškeré výdaje Metoda pravidelného zápisu

18 Tab. 1a Typy domácností STATISTIKA RODINNÝCH ÚČTŮ Složení domácností, přehled příjmů a vydání - průměry na osobu v Kč za měsíc3. čtvrtletí 2012 Domácnosti celkem z toho domácnosti zaměstnanců samostatně činných nezaměst- naných důchodců bez EA členů celkembez dětís dětmi Počet domácností - vážený ve výběru Průměrný počet na domácnost: členů2,262,571,623,482,812,411,50 pracujících1,011,531,441,611,590,390,00 nezaopatřených dětí0,570,830,001,620,920,780,01 nepracujících důchodců0,540,070,120,030,130,101,49 spotřebních jednotek (OECD)1,822,001,442,542,151,901,35 spotřebních jednotek (OECD modif.)1,561,681,312,041,791,621,25 HRUBÉ PENĚŽNÍ PŘÍJMY CELKEM ČISTÉ PENĚŽNÍ PŘÍJMY CELKEM z toho (%): ze závislé činnosti53,878,176,779,226,035,51,8 z podnikání9,11,2 1,355,56,30,5 sociální příjmy28,29,711,78,113,838,892,1 HRUBÁ PENĚŽNÍ VYDÁNÍ CELKEM z toho: daň z příjmů, zdravotní a sociální pojištění ČISTÁ PENĚŽNÍ VYDÁNÍ CELKEM podle účelu použití: A. Spotřební vydání B. Vydání neklasifikovaná jako spotřební podle druhu vydání: Potraviny, nápoje, veřejné stravování Průmyslové zboží Služby Platby a jiná vydání NATURÁLNÍ PŘÍJMY NATURÁLNÍ VYDÁNÍ BILANČNÍ POLOŽKY Saldo vybraných úspor a vkladů Saldo přijatých půjček a splacených úvěrů

19 Poslední změny V 90. letech zanikla skupina dělníků Před několika lety místo skupiny zemědělců se do souboru dostala skupina nezaměstnaných

20 Metodika  celkové příjmy peněžní i naturální  celkové výdaje  výdaje na potraviny  spotřeba potravin nakoupených vlastní produkce jídlo zdarma dary obdržené a vydané spotřeba z naturálních příjmů jídlo doma / mimo domov

21 Komparace obou metod bilanční metoda poskytuje komplexnější údaje, ale nebere v úvahu:bilanční metoda poskytuje komplexnější údaje, ale nebere v úvahu: odpočet nákupů a spotřeby cizinců (turistů) v ČRodpočet nákupů a spotřeby cizinců (turistů) v ČR nákupy a spotřebu českých občanů v zahraničínákupy a spotřebu českých občanů v zahraničí plný rozsah samozásobeníplný rozsah samozásobení SRÚ sice zahrnuje výše uvedené, ale nereprezentuje celou populaci vzorek domácností se mění je zde nebezpečí subjektivních chyb

22

23

24

25 Živočišné produkty Maso96, ,477,8 81,4 78,878,677,4 z toho hovězí2818,513,812,310,29,99,49,18,1 z toho vepřové5046,244,740,9 41,540,942,141,3 z toho drůbeží13,61320,522,322,926,124,824,525,2 Ryby5,44,95,25,4 5,86,25,45,7 Mléko256,2187,8207,3214,1215, z toho konzumní mléko91,566,760,359,660,755,459,857,759 z toho sýry7,76,59,310,510,212,113,31313,4 Máslo8,74,544,14,24,8555,2 Vejce

26 Trocha počítání – spotřeba hovězího masa

27 Úkoly Spočítejte spotřebu hovězího v roce 2015 pro obě závislosti Spočítejte diferenci mezi vypočtenou a skutečnou hodnotou spotřeby hovězího masa v roce 2000 (12,5 kg)

28

29

30 Rostlinné produkty Jedlé rostlinné oleje12,815,416,416,316,1 15,916,316,4 Obiloviny155,5160,8135,2136,3137,4136,7144,7151,7145,1 Brambory77,976,575,977,075,372,564,97068,6 Luštěniny1,71,92,0 2,2 2,42,32,6 Zelenina66,678,085,382,982,177,881,285,477,8 Ovoce59,772,175,675,070,180,588,179,474,0 Cukr44,038,937,136,139,040,536,738,634,5

31

32

33 Nápoje a tabák Pivo 155, 2 156, 9 159, 9 163, 5 159, 1 156, 6 150, 7 144, 4 142, 5 148, 6 Víno14,815,416,116,817,218,5 18,719,4 19,8 Lihoviny (40 %)7,27,98,37,888,28,18,276,96,7 Alkohol v hodnotě lihu8,99,49,910,2 10,4 9,8 9,9 z toho pivo4,34,44,65,2555,154,8 5 z toho víno1,71,821,922,1 2,2 2,3 z toho lihoviny2,93,23,33,13,23,33,23,32,8 2,7 Nealkoholické nápoje 110, 1 121, Cigarety

34

35 Faktory ovlivňující spotřebu Cena Příjem Dlouho nic Ostatní faktory

36 Co dalšího sociální postavení: zemědělci dělníci/”modré límečky” “bílé límečky“ podnikatelé důchodci vzdělání: formální neformální

37 Co dalšího Národní tradice Náboženská pravidla Rodinná tradice Osobní preference

38 Česká kuchyně Původně pro zcela jiné obyvatelstvo Těžká jídla Kvašené nápoje Rettigová

39 Nejoblíbenější jídla svíčková s knedlíkem vepřové, knedlík, zelí smažený vepřový řízek

40 Komerční vlivy Reklama

41 Ekologické zemědlěství Certifikační výbor pro ekologické zemědělství MZe ČR organizace Kontrola ekologického zemědělství (KEZ, o.p.s.)., Abcert a Biokont se zvlášť vyškolenými inspektory, kteří musí být schváleni CV každoroční celkové kontroly podniku a neohlášené kontroly (kontrola zahrnuje celý podnik tj. pozemky a kultury, stáje a zvířata, stroje, technologická zařízení a technologie, sklady a ostatní provozní prostory, obaly a etiketaci, skladovou a účetní evidenci) zápis o kontrole se předkládá CV, jenž rozhodne o certifikaci podniku, nařízení nového přechodného období, nebo vyřazení podniku z ekologického zemědělství

42 Vývoj

43 Rozdělení EZ

44 Dle krajů

45 Kraje dle intenzity EZ

46 Ukazatele intenzity (2012) Brambory celkem 27,64 t/ha Brambory ekologické 16,84 t/ha Pšenice celkem 4,32 t/ha Biopšenice 2,98

47 Dotace Zemědělská půda 71 EUR/ha (tj Kč/ha) Orná půda 155 EUR/ha (tj Kč /ha) TK 849 EUR/ha (tj Kč/ha) Zelenina 564 EUR/ha (tj Kč/ha

48 Výrobci biopotravin Rok Počet výrobců biopotravin

49 Konvenční a ekologické zemědělství Hlavní právní normou, která definuje ekologické zemědělství v ČR a stanovuje kriteria pro označení produktů jako “produkt ekologického zemědělství“ s logem BIO, je ZÁKON č. 242/2000 Sb. O EKOLOGICKÉM ZEMĚDĚLSTVÍ, který odpovídá mezinárodnímu standartu IFOAM (International Federation of Organic Agriculture Movements) a nařízení EU 2092/91. České ekologické zemědělství je akreditováno IFOAM i EU.

50 EkologickéKonvenční

51 Organizace PRO-BIO Naturvita Libera Biowa

52 IFOAM byla založena v r v Paříži, v současné době sdružuje cca 450 členských svazů a řadu jednotlivců ze 70 zemí světa. Pořádá pravidelné odborné konference, členský časopis a další odborné časopisy, má několik stálých odborných pracovních skupin. Sídlo sekretariátu IFOAM je na farmě Imsbach, Tholey-Theley, SRN.

53 IFOAM Hlavní cíle IFOAM: “Základní funkcí sdružení je koordinace sítě hnutí ekologického zemědělství na světové úrovni. IFOAM je demokratické sdružení orientované na primární úroveň prvovýroby. Její základní aktivity jsou vykonávány Světovým výborem ředitelů, různými specializovanými výbory a skupinami.”

54

55 EU 27 + Norsko

56 Prodej spotřebitelům 1) Přímý prodej - stánky, vlastní prodejny, “prodej ze dvora”, „zelené bedničky“ 2) Specializované obchody (Country Life) 3) “Koutky zdravé výživy“ v supermarketech apod. 4) Kombinace produkce a zpracování 5) Farmářské trhy

57

58 Značka pro kvalitní potravinářské a zemědělské výrobky Uděluje MZe od Oceněné výrobky budou mít přednost při podpoře Marketingovou agenturou Podobným způsobem oceňuje i Polsko a Maďarsko

59 Nástroje ovlivnění spotřeby potravin přímé normy výživy ve státem řízených či dotovaných institucích (armáda, zdravotní zařízení, školy, věznice...) potravinové poukázky školní mléko....

60 Nástroje ovlivnění spotřeby potravin nepřímé informace, vzdělání reklama (zpravidla provádějí výrobci, ne stát) sociální dávky na podporu nízkých příjmů spotřební daně

61 Spotřební daně Alkohol Víno Pivo Tabák

62 Alkohol 285 Kč/l čistého lihu

63 Víno Tiché: 0 Kč/l Šumivé: Kč/hl Meziprodukty Kč/l

64 Pivo Do 10 tis hl: 16 Kč/hl Do 50 tis. hl: 19,2 Kč/hl Do 100 tis. hl 22,4 Kč/hl Do 150 tis. hl 25,6 Kč/hl Do 200 tis. hl 28,8 Kč/hl Nad 200 tis. hl 32 Kč/hl

65 Tabák

66 Příklad Spočítejte, kolik za rok na spotřební dani odvede jeden vysoce postavený politik při jeho průměrné denní spotřebě: 2 jedenáctistupňová piva (% EPM 11,2), z toho je jedno z minipivovaru a jedno z pivovaru vlastněného nadnárodní společností 6 panáků becherovky 2 dl vína (tichého) Krabička nejlevnějších cigaret 0,5 kg tabáku (za celý rok) Těsně před odmykáním schránky s korunovačními klenoty zkonzumuje trojnásobek výše uvedeného (bez tabáku a cigaret) plus litr šumivého vína (uvažujme, že toto se děje pouze jednou do roka)


Stáhnout ppt "Potravinová politika Výživová politika. O čem budeme hovořit? Cíle výživové politiky Spotřeba potravin a výdaje na potraviny Faktory ovlivňující spotřebu."

Podobné prezentace


Reklamy Google