Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem."— Transkript prezentace:

1 Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem ČR INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ ZŠ, Týn nad Vltavou, Malá Strana CZ.1.07/1.1.10/01.0063

2 Jaderná energie Fyzika 8. ročník Mgr. Miroslav Vašica

3 Atom Atom si můžeme představit jako velmi malou částečku hmoty, která je tvořena 2 oblastmi – atomovým jádrem a obalem.

4 Stavba atomu V jádře atomu jsou protony (mají kladný elektrický náboj) a u atomů většiny prvků i neutrony (nemají elektrický náboj). Protony a neutrony se společně nazývají nukleony. V obalu atomu jsou elektrony (mají záporný elektrický náboj). V atomu každého prvku je stejný počet elektronů jako protonů, proto je atom elektricky neutrální. Proton i neutron jsou částice s přibližně stejnou hmotností – asi 10 -27 kg. Elektron má hmotnost asi 2000krát menší než proton nebo neutron.

5 Např. ze zápisu můžeme vyčíst, že atom hliníku má 13 protonů a 14 neutronů, neboť součet protonů a neutronů musí být 27. Počet neutronů a protonů v jádře udává nukleonové číslo. Počet protonů vyjadřuje protonové číslo. Atomy některých prvků mohou mít v atomovém jádře různý počet neutronů. Atomy se stejným protonovým číslem, ale odlišným nukleonovým číslem se nazývají izotopy.

6 Radioaktivita Děj, při kterém se izotop určitého prvku mění na izotop jiného prvku, se nazývá radioaktivita. Přitom se z atomového jádra radionuklidu uvolňují určité částice.

7 Důsledky Výsledkem radioaktivní přeměny je jiný nuklid než původní. Čas, za který se rozpadne polovina radionuklidu, je poločas přeměny. Pro různé radionuklidy je různý.

8 Detekce a spektrometrie

9 Druhy záření Záření  je proud jader helia. Záření  je proud elektronů. Nejpronikavější je záření gama a záření neutronové.

10 Zdroje: Výukové materiály pro ZŠ www.google.cz www.seznam.cz www.wikipedie.cz


Stáhnout ppt "Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem."

Podobné prezentace


Reklamy Google