Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

ZDRAVĚ A BEZPEČNĚ S počítačem patrně strávíš velkou část života. Proto je třeba se u něj umět správně a bezpečně chovat. Je důležité vědět, jak chránit.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "ZDRAVĚ A BEZPEČNĚ S počítačem patrně strávíš velkou část života. Proto je třeba se u něj umět správně a bezpečně chovat. Je důležité vědět, jak chránit."— Transkript prezentace:

1 ZDRAVĚ A BEZPEČNĚ S počítačem patrně strávíš velkou část života. Proto je třeba se u něj umět správně a bezpečně chovat. Je důležité vědět, jak chránit své zdraví i zdraví počítače.

2 To je divné, chránit si své zdraví. U počítače si přece nezlomím nohu ani nedostanu chřipku.

3 Dlouhé vysedávání u počítače není zdravé. Je třeba umět správně sedět, aby se ti nekřivila záda. Počítač namáhá i oči. Mohl by se ti začít kazit zrak, a ten budeš potřebovat celý život.

4 Co ale může být na práci s počítačem nebezpečného? Vždyť jsem doma, v bezpečí.

5 Na Internetu jsou také zlí lidé, kteří se zajímají o hesla, ale i o to, kdy kdo pojede na dovolenou, a pak tyto informace využívají. Třeba k pomluvám, ale také k vykradení bytu nebo bankovního konta.

6 No dobře, ale co je to za legrační větu, chránit zdraví počítače? Počítač přece nemůže onemocnět!

7 Počítač se může nakazit počítačovým virem. To je takový škodlivý program, který se do něj dostane třeba náhodou z Internetu. V počítači pak může smazat důležité soubory. Člověk tak může přijít o všechno, co vytvořil.

8 A dá se proti tomu chránit?

9 Samozřejmě. Nemusíš o sobě všechno psát na Internet. Důležité soubory si můžeš zálohovat, zkopírovat třeba na flash disk. Můžeš mít v počítači antivirový program, který viry vyhledává a ničí a počítač chrání. Hlídáš si svoje tajná hesla.

10

11 KDE JE VHODNÉ MÍSTO PRO POČÍTAČ

12 JAK SPRÁVNĚ SEDĚT U POČÍTAČE

13

14 NETIKETA seznam se s pravidly, jak se chovat na Internetu

15 DESATERO NETIKETY - jak se chovat na internetu I. Chovejte se tak, abyste nepoškozovali ostatní uživateli. II. Neomezujte ostatní při jejich vlastní práci na síti. III. Nenahlížejte do souborů ostatních uživatelů. IV. Nevyužívejte počítače ke krádežím. V. Nevyužívejte síť ke zveřejnění falešných údajů, falešného svědectví. VI. Nevyužívejte ani si nekopírujte software, za který jste nezaplatili. VII. Nevyužívejte zdroje ostatních uživatelé bez autorizace. VIII. Nepřisvojujte si duševní bohatství ostatních. IX. Uvažujte o společných důsledcích programu, který tvoříte. X. Používejte počítač s úctou, s respektem a ohleduplně.

16 Listina dětských práv na internetu Stejně jako všude na světě i na internetu mají všichni lidé svá práva. Děti i dospělí by měli znát svá práva a také brát vážně práva ostatních. Znát svá práva znamená vědět, co mohu a co nesmím dělat, a zároveň jak se nikdo nemá a nesmí chovat ke mně.

17

18 Řád počítačové učebny

19 Žáci nevstupují do učebny sami, ale jen se svolením vyučujícího. Své pracovní místo udržují žáci v pořádku, na stole mají pouze ty věci, které nezbytně potřebují k práci. Se svěřeným zařízením a pomůckami zacházejí opatrně.

20 Žáci při práci na přiděleném počítači: pracují tiše svévolně nemažou ani neukládají soubory a adresáře nemění jeho nastavení Závady (např. poškozené pomůcky) a jakékoli poranění nebo nevolnost svou nebo spolužáků ihned ohlásí vyučujícímu. Žáci u počítače nejí ani nepijí.

21 Žákům je zakázáno: manipulovat s výpočetní technikou bez svolení vyučujícího manipulovat s elektrickými a datovými rozvody dotýkat se rozvodné skříně a jakkoli manipulovat s jejím zařízením manipulovat se zatměním oken


Stáhnout ppt "ZDRAVĚ A BEZPEČNĚ S počítačem patrně strávíš velkou část života. Proto je třeba se u něj umět správně a bezpečně chovat. Je důležité vědět, jak chránit."

Podobné prezentace


Reklamy Google