Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

SOFTWARE a HARDWARE Název školy

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "SOFTWARE a HARDWARE Název školy"— Transkript prezentace:

1 SOFTWARE a HARDWARE Název školy
Základní škola a Mateřská škola Tatenice Číslo projektu CZ. 1.07 Název šablony klíčové aktivity Inovace a zkvalitnění výuky pomocí ICT Vzdělávací oblast Informační a komunikační technologie Vzdělávací období 3. Předmět Informatika Téma hodiny Software a Hardware Označení VY_32_INOVACE_07_Sofware a Hardware Autor Mgr. Petr Vitásek

2 SOFTWARE Software neboli programy (aplikace) jsou nehmotné vybavení počítače. Jde o všechny programy a data uložená v počítači na která si nemohu sáhnout.

3 Rozdělení software 1.) Operační software – zabezpečuje základní chod počítače, je prostředníkem mezi hardwarem a aplikačním softwarem. Příklady operačních systémů: LINUX

4 Rozdělení software 2.) Aplikační software – textový editor, grafický editor, tabulkový procesor, program pro posílání pošty, multimediální program, antivir, hry apod. Příklady operačních systémů: MS Word hry Zoner pošta

5 HARDWARE Hardware je fyzické vybavení počítače. Hardware je vše, na co si můžeme sáhnout – monitor, klávesnice, myš, tiskárna, sluchátka, harddisk, disketa, CD, reproduktory apod.

6 Základní části počítače
Monitor - je výstupní zařízení Klávesnice - je vstupní zařízení Myš - je vstupní zařízení Skříň počítače

7 Další vybavení počítače
reproduktory sluchátka skener tiskárna USB flash paměť web kamera fotoaparát

8 Jak správně a bezpečně zacházet s počítačem...
Počítač je elektrický přístroj jako každý jiný, proto zacházení s ním musí být bezpečné a ohleduplné, aby nedošlo k úrazu elektrickým proudem. Nikdy počítač nerozebíráme a následně nepoužíváme, mohlo by dojít k jeho vyhoření a úrazu uživatele. V případě požáru nebo zápachu po spálenině jej okamžitě odpojíme od el. zásuvky! Rozhodně nic nehasíme vodou!

9 Ukázky nesprávného používání počítače...

10 Hygiena při práci s počítačem
Pro správné zdraví je důležité dodržovat základní pravidla hygieny i při práci s počítačem. Umístění monitoru Správné umístění monitoru je bokem k oknu. Okna jsou opatřeny žaluziemi nebo závěsy, kterými lze dle potřeby zatemnit okno. Nesprávné umístění je zády k oknu nebo proti oknu.

11 Správné sezení u počítače
Židle musí být tak nízká, abychom dosáhli nohama na zem. Sedíme rovně, opřeni zády o opěradlo židle a nehrbíme se. Ruce nad klávesnicí svírají s lokty pravý úhle. Na monitor koukáme ze vzdálenosti 50 – 70 cm.

12 KONEC


Stáhnout ppt "SOFTWARE a HARDWARE Název školy"

Podobné prezentace


Reklamy Google