Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Digitální učební materiál

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Digitální učební materiál"— Transkript prezentace:

1 Digitální učební materiál
Autor: Ing. Eva Peterková Předmět/vzdělávací oblast: Matematika Tematická oblast: Výpočet povrchů a objemů těles Téma: Sítě těles Ročník: 3. Datum vytvoření: říjen 2012 Název: VY_32_INOVACE_ MAT Anotace: Žáci si osvojí pojem síť tělesa a jeho význam, odvodí z nich vzorce pro povrch různých těles. Digitální učební materiál je určen pro žáky učebních oborů. Inovativní je zejména bohatým autorským obrazovým materiálem, který výrazně zvyšuje jeho názornost a usnadňuje porozumění tématu i u slabších žáků a žáků se SPU. Využívání animačních efektů ze sady Office 2010 udržuje pozornost žáků a ilustrační příklady zvyšují jejich aktivitu. Pro zvýšení interaktivity je vhodné použít interaktivní tabuli. Metodický pokyn: Prezentace je primárně určena pro výklad v hodině, ale díky své názornosti může být využita i k samostudiu a pro distanční formu vzdělávání. Vyžaduje použití multimediálních prostředků – PC, dataprojektoru, popř. interaktivní tabule. Otázky na konci tématu ověřují, jak žáci danou problematiku zvládli.

2 Sítě těles

3 Síť tělesa - všechny stěny tělesa zakreslené do jedné roviny
po vystřižení z papíru je možné vytvořit model příslušného tělesa ze sítě je jasně patrný povrch daného tělesa

4 Síť krychle skládá se ze šesti shodných čtverců S = 6.a2 a.a a.a a.a

5 Síť kvádru skládá se ze tří dvojic shodných obdélníků a S = 2.a.b + 2.b.c + 2.a.c b b a b a c c c c b a

6 Síť trojbokého hranolu
v – výška hranolu c c v Spl c c a a Sp Sp b b b b v

7 Síť čtyřbokého jehlanu
Spl Sp a a Obrázek č. 1

8 Síť válce a kužele r Spl= π.r.s Sp = π.r2 Válec Kužel

9 Podle sítě pojmenuj tělesa
2 3 1 Pravidelný trojboký jehlan (čtyřstěn) Pravidelný šestiboký jehlan Pravidelný čtyřboký jehlan 5 4 Pravidelný trojboký hranol Trojboký hranol

10 Zdroje: CALDA, Emil. Matematika pro dvouleté a tříleté učební obory SOU. 1. vyd. Praha: Prometheus, 2003, 201 s. Učebnice pro střední školy (Prometheus). ISBN Obrázek č. 1: Jehlan. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, [cit ]. Dostupné z: Autorem obrázků, pokud není uvedeno jinak, je autorka výukového materiálu.


Stáhnout ppt "Digitální učební materiál"

Podobné prezentace


Reklamy Google