Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/"— Transkript prezentace:

1 Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/04.0002
Anglicky v odborných předmětech "Support of teaching technical subjects in English“ Výukový program: Mechanik - elektrotechnik Název programu: Odborný výcvik II. ročník Monostabilní multivibrátor Vypracoval: Bc. Chumchal Miroslav Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/ je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

2 Monostabilní multivibrátor
Schéma monostabilního multivibrátoru Rozpiska součástek Osazovací výkres Osazovací výkres ze strany spojů Funkce zapojení Aktivity žáků

3 Monostabilní multivibrátor

4 Rozpiska součástek Součástky Hodnoty R1 1K R2 M1 R3 R4 C1 6n8 T1, T2
KF507

5 Osazovací výkres monostabilní multivibrátor

6 Osazovací výkres ze strany spojů
monostabilní multivibrátor

7 Funkce zapojení Monostabilní multivibrátor má jeden stabilní stav. Z tohoto stavu lze přepnout do nestabilního. Po určité době se sám přepne zpět, do stabilního stavu. Po připojení napájecího napětí se otevře tranzistor T2. Přes jeho bázi začne protékat proud. Napětí na kolektoru tranzistoru T2 klesne na minimální napětí a tranzistor T1 se uzavře. Abychom změnili tento stav, impulzem otevřeme tranzistor T1, tím se zmenší napětí na bázi T2 a ten se uzavře. Po vybití kondenzátoru C1 se tranzistory vrátí do původního stavu. Na výstupu dostaneme impulz, který je dán časovou konstantou τ = R b . C Tento multivibrátor se využívá jako zpožďovací prvek.

8 Aktivity žáků – kontrolní otázky
Vysvětlete funkci monostabilního multivibrátoru. Jaký je rozdíl mezi astabilní a monostabilním multivibrátorem ? Kde se v praxi používá tento klopný obvod ?

9 Cvičné aktivity žáků Sestavte monostabilní multivibrátor na desku plošných spojů – cuprextit. Změřte statická napětí na všech elektrodách tranzistorů T1, T2. Změřte průběh napětí na výstupu osciloskopem a vyneste tento průběh do grafu.

10 Použitá literatura Vlastní poznámkový sešit
obvod


Stáhnout ppt "Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/"

Podobné prezentace


Reklamy Google