Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, 272 01 Kladno, www.1kspa.cz.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, 272 01 Kladno, www.1kspa.cz."— Transkript prezentace:

1 Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, 272 01 Kladno, www.1kspa.cz Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0292 Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_EKO-09 Tematický celek (sada): EKONOMIE Téma (název) materiálu: ZISK Předmět: EKONOMIE Ročník / Obor studia: 1. – 4. / všechny obory studia Autor / datum vytvoření: Bc. Jitka Maršálková / 24.9.2013 Anotace: Žáci pochopí principy cest ke zvyšování zisku Metodický pokyn: Prezentace je určena k výuce a samostudiu.

2 ZISK

3 Zisk Zisk porovnáním celkových nákladů a výnosů podniku zjistíme hospodářský výsledek, který je buď zisk nebo ztráta Zisk - pokud jsou výnosy větší než náklady Ztráta - pokud jsou náklady větší než výnosy zisk je v tržní ekonomice hlavním ukazatelem efektivnosti a nejdůležitějším cílem podniku Zisk můžeme použít jako: a)zdroj financování - rozvoj podniku, strojů, vylepšení b)zdroj úhrady daní - ze svých příjmů můžeme uhradit daně c)nástroj hmotné stimulace - stimulace zaměstnaneckého prostředí, prémie, provize

4 Zisk rozlišujeme: a)účetní zisk - je to rozdíl mezi příjmy a explicitními náklady i podklady nám poskytuje účetnictví b)ekonomický zisk rozdíl mezi příjmy a všemi náklady a čistý ekonomický zisk vypočítáme tak, že od účetního zisku odečteme implicitní náklady Jak zvyšovat rentabilitu: ⁻zvýšením objemu výroby a kvality ⁻inovace výrobků ⁻reklama ⁻umístění firmy, kvalifikovaní pracovníci ⁻snížení nákladů, zvýšení výnosů ⁻zrychlení obratů (zkrátit dobu výroby) Rentabilita ziskovost - ukazatel efektivnosti

5 OTÁZKY Vyjmenujte cesty ke zvyšování zisku. Charakterizujte účetní zisk ? Vysvětlete pojem rentabilita. Pojem ziskovost ?

6 ODPOVĚDI NA OTÁZKY 1)Snížením nákladů, zvýšením výnosů. 2)Je to rozdíl mezi příjmy a explicitními náklady. 3)Ziskovost. 4)je to rozdíl mezi příjmy a explicitními náklady i podklady nám poskytuje účetnictví

7 Materiály jsou určeny pro bezplatné používání pro potřeby výuky a vzdělávání na všech typech škol a školských zařízení. Jakékoli další využití podléhá autorskému zákonu. Použité zdroje ŠVARCOVÁ, Jena a kol. Ekonomie Stručný přehled teorie praxe aktuálně a v souvislostech. Zlín: CEED, 2007, ISBN 80-903433-4-1.


Stáhnout ppt "Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, 272 01 Kladno, www.1kspa.cz."

Podobné prezentace


Reklamy Google