Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Pří_171_Rozmanitost přírody_Kapr Autor: Mgr. Eliška Galíková

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Pří_171_Rozmanitost přírody_Kapr Autor: Mgr. Eliška Galíková"— Transkript prezentace:

1 Pří_171_Rozmanitost přírody_Kapr Autor: Mgr. Eliška Galíková
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/ Název projektu: Modernizace výuky na ZŠ Slušovice, Fryšták, Kašava a Velehrad Tento projekt je spolufinancován z Evropského sociálního fondu a státního rozpočtu České republiky. Kapr Pří_171_Rozmanitost přírody_Kapr Autor: Mgr. Eliška Galíková Škola: Základní škola Fryšták, okres Zlín, příspěvková organizace

2 Anotace: Digitální učební materiál je určen k seznámení žáků s kaprem.
Materiál rozvíjí nově získané vědomosti a dovednosti žáků o kaprovi. Je určen pro předmět přírodověda a ročník čtvrtý. Tento materiál vznikl jako doplňující materiál k učebnici: ČLOVĚK A JEHO SVĚT, Přírodověda pro 4. ročník. Štiková, Věra. NOVÁ ŠKOLA, s.r.o., 2010. ISBN 978–80–7289–211–2.

3 Kapr obecný Základní údaje Jméno: kapr Kmen: strunatci
Podkmen: obratlovci Třída: paprskoploutví

4 Hmotnost: až 20 kilogramů
Minimální lovná délka: 35 cm Rod: kapr Řád: máloostní Čeleď: kaprovití

5 Popis Kapr je nejstarší chovnou rybou, patří do ryb sladkovodních.
Hřbet kapra se za hlavou výrazně zvedá a je oproti tělu menší. Na obvodu tlamy kapra jsou čtyři vousy Oči jsou zlatavé, olivově zelené a pohyblivé. 

6 Ústa jsou neozubená, potravu zpracovávají požerákové kosti, které mají u kapra tři řady zubů
Kapr má hřbetní, prsní, břišní, řitní a ocasní ploutve. Hmotnost kapra obecného může ve vhodných podmínkách přesáhnout 20 kilogramů a jeho délka může přesáhnout 100 centimetrů.

7 Vnitřní ústrojí: Oběhové ústrojí, dýchací ústrojí (žábry, kterými ryby dýchají – přijímají kyslík z vody), trávící ústrojí, vylučovací ústrojí, rozmnožovací ústrojí, nervové ústrojí, smysly.

8 Vyhledává vody poněkud širší, hlubší, s klidnou až stojatou vodou, s mělkým, hlinitým až bahnitým dnem. Vyžaduje teplou vodu. Tělo je pokryto šupinami a slizem, který chrání povrch těla a usnadňuje pohyb ve vodě. Kapr roste do stáří 12 – 18 let.

9 Rozmnožování kaprů se odehrává ve vodě, samice (jikrnačka) klade vajíčka, kterým říkáme jikry. Sameček (mlíčák) na ně vypouští mlíčí, které jikry oplodní. Z oplozených jiker se vyvíjí nejprve plůdek a z něho mladé rybky.

10 Potrava Kapr obecný je všežravec, živí se drobnými živočichy, které sbírá ze dna. Potravu také vyhrabává ze dna (až do 20 cm) a proto je také velmi často označován za „vodní prase“. K tomu mu slouží dobře vyvinuté smysly, především čich a chuť. V našich podmínkách je přikrmován pšeničnými zrnky.

11 Zimu přečkávají kapři při dně, kde voda nezamrzá
Zimu přečkávají kapři při dně, kde voda nezamrzá. V tuto dobu nepřijímají potravu. Významnou součást jeho potravy tvoří i některé rostlinné zbytky, zejména různá semena. Hejno kaprů

12 Sportovní lov: Kapr je významnou sportovní rybou. Podle statik bylo roku 2002 vyloveno v ČR tun kaprů. Dva kusy kapra obecného ulovené při sportovním rybolovu.

13 Hospodářský lov: Kapr obecný je chován jako významná hospodářská ryba. Jeho neocenitelnou vlastností je rychlý růst a kvalitní maso (nevýhodou pak je mnoho malých pružných kostí). Z České republiky je ve velkém množství vyvážen do evropských zemí za účelem chovu, nebo je v nich přímo konzumován. 

14 Stavba těla Hřbetní ploutev Ocasní ploutev Tlama Břišní ploutev

15 Opakování Která oblast v České republice má nejvíce rybníků?
Severní Čechy Severní Morava Jižní Čechy Jižní Morava

16 Opakování Ryby dýchají: plícemi žábry
Jak říkáme vajíčkám, které samice naklade? Jikrnačky Jikry Mlíčí

17 Opakování Kapr je: Říká se mu: a) masožravec b) všežravec
c) býložravec Říká se mu: a) „suchozemské prase“ b) „mořské prase“ c) „vodní prase“

18 Opakování Zimu přečkávají kapři: a) těsně pod hladinu rybníka
b) při dně rybníka c) na břehu v bažině

19 Zdroje PŘÍRODOVĚDA pro 5. ročník. Jurčák, Jaroslav a kol. PRODOS, s.r.o., 1996. ISBN X PŘÍRODOVĚDA – pracovní sešit pro 5. ročník. Jurčk, Jaroslav a kol. PRODOS, s.r.o., 1996. ISBN PŘEHLEDY ŽIVÉ PŘÍRODY pro ročník, ALTER, ISBN Common carp.jpg. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001-, [cit ]. Dostupné z: Caprinus carpio Prague Vltava 1.jpg. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001-, [cit ]. Dostupné z:

20 Carpfish. jpg. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]
Carpfish.jpg. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001-, [cit ]. Dostupné z: 2x kapr obecný.jpg. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001-, [cit ]. Dostupné z:


Stáhnout ppt "Pří_171_Rozmanitost přírody_Kapr Autor: Mgr. Eliška Galíková"

Podobné prezentace


Reklamy Google