Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

RYBY Přírodopis 7. ročník.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "RYBY Přírodopis 7. ročník."— Transkript prezentace:

1 RYBY Přírodopis 7. ročník

2 Nejpočetnější skupina obratlovců. Žijí ve vodním prostředí.
Stavba těla - hlava, trup a ocas. Hlava je nepohyblivá – srostlá s trupem. Oporu těla tvoří kostra složená z páteře, žeber, lebky a ploutevními paprsky. Na kostru se upínají svaly. Pohyb umožňuje ocasní ploutev. Na trupu jsou ploutve : a) párové - prsní a břišní b) nepárové – hřbetní a řitní → udržují rovnováhu Povrch těla kryje kůže vylučující sliz, pod pokožkou jsou uloženy šupiny.

3

4 Trávící soustava -ústa → hltan → jícen → žaludek- dravé ryby (u ostatních rozšířené střevo) → střevo→ řitní otvor Při trávení pomáhají játra se žlučníkem a slinivka břišní. Dýchací soustava -dýchají pomocí žáber uložených pod kostěnými skřelemi (jejich pohyb zajišťuje proudění vody).

5

6 Cévní (oběhová) soustava
– mají dvoudílné srdce → síň a komora → proudí jim odkysličená krev. OD. K. → SRDCE → ŽÁBRY → O. K.→ TĚLO

7 Vylučovací soustava - tvoří ji ledviny a močový měchýř a močovody. Nervová soustava – Tvoří ji mozek (střední mozek a mozeček), mícha a nervy. oči bez víček, vnitřní ucho (nedokonalý sluch), čichové jamky (velmi citlivé), hmatové vousky, postranní čára (proudový orgán)– slouží k vnímání pohybu vody. Smyslové orgány:

8 Rozmnožovací soustava – Jsou odděleného pohlaví, ryby se třou →
Samice ( jikrnačky) vypouští vajíčka -jikry a samci (mlíčáci) vypouští spermie – mlíčí. Oplození je vnější. Z oplozených vajíček se líhnou malé rybky → plůdek (zpočátku se živí ze žloutkového váčku). V těle se nachází i plynový měchýř → slouží k nadlehčování těla.


Stáhnout ppt "RYBY Přírodopis 7. ročník."

Podobné prezentace


Reklamy Google