Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

POČÍTAČOVÁ GRAFIKA DIGITÁLNÍ FOTOAPARÁT 1 ING. BOHUSLAVA VITEKEROVÁ IKT MS Office www.zlinskedumy.cz.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "POČÍTAČOVÁ GRAFIKA DIGITÁLNÍ FOTOAPARÁT 1 ING. BOHUSLAVA VITEKEROVÁ IKT MS Office www.zlinskedumy.cz."— Transkript prezentace:

1 POČÍTAČOVÁ GRAFIKA DIGITÁLNÍ FOTOAPARÁT 1 ING. BOHUSLAVA VITEKEROVÁ IKT MS Office www.zlinskedumy.cz

2 Anotace Materiál se zabývá základními pojmy z oblasti počítačové grafiky, musí být doplněn výkladem. Umožňuje použití pro samostatnou práci. Je možné jej poskytnou nepřítomným žákům. AutorIng. Bohuslava Vitekerová (Autor) JazykČeština Očekávaný výstup 26–41-M/01 Elektrotechni­ka 23-41-M/01 Strojírenství 65-42-M/01 Hotelnictví a cestovní ruch 53-41-M/01 Zdravotnický asistent Speciální vzdělávací potřeby- žádné - Klíčová slova Digitální fotoaparát, digitální obraz, kompaktní fotoaparát, digitální zrcadlovka. Druh učebního materiáluPrezentace Druh interaktivityKombinované Cílová skupinaŽák Stupeň a typ vzděláváníodborné vzdělávání Typická věková skupina16 - 19 let Vazby na ostatní materiályJe součástí tématu Počítačová grafika

3 DIGITÁLNÍ FOTOAPARÁT Zaznamenává obraz v digitální formě. Skenuje scénu před sebou a převádí ji do podoby počítačového souboru. Ukládá obraz na paměťovou kartu. Obraz v digitální podobě je vlastně množina bodů různých barev – rastrový obrázek typu JPEG.

4 DIGITÁLNÍ FOTOAPARÁT Některé fotoaparáty tak dokáží kromě obrazu zaznamenat i pohyblivé scény ve formě videa nebo zvukový záznam ve formě ozvučeného videa nebo jako poznámky k pořízeným snímkům. Od roku 2006 digitální fotoaparáty na trhu dominují a nahradily tak klasický fotoaparát.

5 DIGITÁLNÍ FOTOAPARÁT – PRINCIP ČINNOSTI Původní film byl nahrazen světlocitlivým snímačem pro pořizování barevných fotografií. Světelná energie je převáděna na elektrický signál, který je dále převeden n signál v binárním kódu. Vzniklý datový proud je pak různě upravován a převeden do některého grafického formátu např. JPEG, TIFF… Výsledný datový soubor je uložen na paměťové médium.

6 DIGITÁLNÍ FOTOAPARÁT - VÝHODY Snímky lze ihned prohlédnout na panelu LCD a nepovedené fotografie smazat. Snímky lze tisknout nebo archivovat. Před tiskem lze fotografie upravovat. Obrázky můžeme zasílat e-mailem jako přílohu.

7 DĚLENÍ DIGITÁLNÍ CH FOTOAPARÁTŮ Z konstrukčního hlediska lze digitální fotoaparáty rozdělit : kompaktní fotoaparáty digitální zrcadlovky. Pozn.: Fotomobily Mobilní telefony jsou dnes téměř všechny vybaveny digitálními fotoaparáty. Nelze je tedy jako fotoaparáty ignorovat, i když stále ještě (a pravděpodobně nikdy) zcela nesplní požadavky na skutečné fotoaparáty.

8 KOPMAKTNÍ FOTOAPARÁT Jednoduché ovládání. Dostatečné množství automatických programů. Zoom s malým rozsahem (3x-5x). Malé rozměry.

9 DIGITÁLNÍ ZRCADLOVKA Předností je možnost použít výměnné objektivy. Možnost použití dalšího příslušenství, jako jsou systémové blesky, optické filtry apod. Pro pokročilé amatéry a profesionály.

10 Procvičování učiva Jak pracuje digitální fotoaparát? Zaznamenává obraz a ukládá jej na paměťovou kartu. Jak se dělí digitální fotoaparáty z konstrukčního hlediska? Na kompaktní fotoaparáty (pro běžné uživatele) a digitální zrcadlovky (pro profesionální fotografy).

11 Procvičování učiva Jaké jsou výhody digitálního kompaktu? Snímky lze po zhotovení prohlédnout, nepovedené snímky lze smazat nebo upravit v programu. Snímky můžeme tisknout nebo uchovávat v digitální formě. Snímky můžeme zasílat e-mailem nebo vystavovat ke společnému sdílení.

12 POUŽITÉ ZDROJE Wikipedie [online]. 2013 [cit. 2013-01-06]. Dostupné z: http://cs.wikipedia.org/wiki/Digitální_fotoaparát ING. ROUBAL, Pavel. Počítačová grafika pro úplné začátečníky. Brno: Computer Press, 2003. ISBN 80-7226-896-1. Byly použity kliparty MS Office v rámci smlouvy Campus 3.


Stáhnout ppt "POČÍTAČOVÁ GRAFIKA DIGITÁLNÍ FOTOAPARÁT 1 ING. BOHUSLAVA VITEKEROVÁ IKT MS Office www.zlinskedumy.cz."

Podobné prezentace


Reklamy Google