Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Obsah Letiště Praha – Ruzyně Základní informace o ČSA

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Obsah Letiště Praha – Ruzyně Základní informace o ČSA"— Transkript prezentace:

0 Prezentují Ing. Alena Salavcová Ing. Jan Miškovský Praha 22. 7. 2004
VÝCVIKOVÉ STŘEDISKO Prezentují Ing. Alena Salavcová Ing. Jan Miškovský Praha

1 Obsah Letiště Praha – Ruzyně Základní informace o ČSA
Výcvikový systém ČSA Výcvikové středisko a jeho aktivity e-Learning Ukázky z příruček Cíle výcviku

2 Letiště Praha Česká správa letišť Řízení letového provozu
Letecké společnosti Za rok 2003 odbaveno v Praze 7,5 miliónu cestujících – z toho ČSA 3,6 mil.

3 Základní informace o ČSA
1923 vznik Československých aerolinií 1992 akciová společnost (FNM ČR 56%) 1995 změna jména na České aerolinie hlavní činnost - zajištění pravidelné a nepravidelné letecké přepravy cestujících a zásilek (zboží)

4 Základní informace o ČSA
počet zaměstnanců cca z toho v kategoriích piloti - 400 stevardi - 850 dělnické profese THP

5 Základní informace o ČSA
od roku 2001 člen Sky Teamu (Air France, Delta, Aeromexico, Korean Air, Alitalia) spojení do 42 zemí – 67 destinací počet letadel 36 průměrný věk 9 let denně 150 startů každé letadlo denně v provozu 7 hodin

6 Výcvikový systém ČSA rozdělení odpovědností za výcvik:
Výcvikové středisko – výcvik všech zaměstnanců ČSA vyjma odborného výcviku posádek letadel Výcvik posádek letadel – odborný výcvik posádek letadel Výcvikové středisko zajišťuje všechny typy výcviku pro všechny profesní skupiny s vyjímkou části odborného výcviku posádek letadel. Odborný výcvik v kompetenci VST – Dangerous goods, jazyková výuka, komunikace.

7 Výcvikové středisko 24 stálých zaměstnanců
z toho 7 profesionálních instruktorů 190 interních instruktorů z řad zaměstnanců ČSA externí instruktoři/firmy prostory – převážně hangár B Činnost VST zabezpečují stálí zaměstnanci (metodici, koordinátoři, instruktoři). Výcvik probíhá ve spolupráci s interními instruktory (zaměstnanci, kteří mají uzavřenu dohodu o lektorské činnosti a výcvik provádějí za úplatu. Externí instruktoři/firmy jsou najímáni v případech, kdy výcvik nejsme schopni zajistit vlastními silami. Učebny používané pro výcvik jsou především prostory v HB, učebny Airline systémů (výuka počítačových kurzů) a dále externí prostory (hotely, učebny externích firem) v ČR a zahraničí.

8 Činnosti VST Výcvik a ověřování znalostí Překlady textů Knihovna
Stáže, praxe Technická podpora výcviku Tvorba instruktážních pořadů Rozsah činností VST je široký a nezahrnuje pouze vlastní výcvik. Knihovna – v provozu od , pořízen knihovnický systém Clavius. Seznam knih bude zveřejněn na Intranetu. Nebudou otevírací hodiny (není kapacita), systém výpůjček i dlouhodobých bude na objednávku.

9 Nabídka výcviku Standardní nabídka VST Příručky Nabídkový katalog
Doplňující nabídky Nabídky externích firem Příprava výcviku na zakázku Při výběru kurzů mohou zájemci vybírat z Schválených výcvikových programů … tj. především předpisový výcvik Nabídkový katalog – vydáván 2x ročně v leden-červen, září-prosinec v tištěné a elektronické verzi … obsahuje jak povinný tak i volitelný výcvik Nabídkový katalog – Intranet/Veřejné stránky PSÚ/Výcvikové středisko/Nabídkový katalog Další skupina- informace o nabídce samostudia angličtiny Doplňující nabídka – průběžné rozesílání ových nabídek na výcvik zejména v oblasti interpersonálních dovedností (od začátku roku to byly např. komunikační dovednosti, vyjednávání, vedení porad, stres management ….). Nabídky jsou vždy rozesílány na sekretariáty úseků s požadavkem seznámení zaměstnanců. Informace o kurzech je také zveřejňována v časopise OK Revue. Výběr – letáky, internet …. Příprava výcviku na klíč podle potřeb zadavatele – s cílem např. zavedení nových projektů ….

10 Oblasti výcviku Předpisový (Příručky dle JAR-OPS1, JAR-FCL, JAR147)
Bezpečnost, Letištní provoz, Údržba letadel, Airline systémy Ostatní Jazyky, Osobní rozvoj, Obchod, Marketing, Informační technologie

11 Formy výcviku přednáška workshop out-door konference distanční studium
praktický výcvik samostudium e-learning video Výcvik může mít formu Krátkodobou/dlouhodobou – dle délky, tzn, mohou to být kurzy, semináře, konference, studium, manažerské hry Může probíhat formou Prezenční/distanční – tj. přímou účastí účastníka ve vzdělávací akci nebo formou samostudia Dle místa konání v ČR nebo v zahraničí Dle způsobu lektorského zabezpečení - interní (zajištěné interními lektory) nebo externí (externí lektoři/firma) Při volbě vhodné formy výcviku - vždy záleží na dané problematice,cíli a čase, ve kterém má být cíle dosaženo.

12 Prostředky zajišťující kvalitu
standardizace výcvikových postupů výcvikové programy vybraných profesí systém práce s interními lektory kritéria pro výběr externí vzdělávací firmy přiřazení odpovědností systém dokumentace včetně hodnocení systém zkoušek sledování nejnovějších trendů ve výcviku

13 Certifikace Autorizované středisko IATA-FIATA (1999)
Studium/kurzy v oblasti let. přepravy zboží a nákladu Autorizované středisko IATA-UFTAA (1992) Studium/kurzy v oblasti cest. ruchu Organizace pro výcvik personálu údržby (2002) Typový výcvik A ,B 737–300/400/500 ATR , ATR The second certification was awarded in 1999 and we offer different courses in the field of cargo air transport as well.

14 Ukázky z příruček Výcvikový program Typový výcvik
Záznam o kvalifikaci instruktora Zkušební protokol Výcvikový proces a matice odpovědností

15 Cíle 2004 – projekt „Nastavení efektivního řízení lidských zdrojů v ČSA“ Cíl výcviku = zvyšování profesionality zaměstnanců Prostředek = vysoká úroveň výcvikového systému Cílem je, aby zaměstnanci měli více příležitostí pro výcvik – a to různorodých co do obsahu tak i do formy. Nabídka se rozšiřuje zejména směrem k možnostem samostudia (výuka jazyků, nově IATA kurzy, výhledově i předpisový výcvik .... ). Připravuje se nová koncepce jazykové výuky, projekt E-learningu (v první fázi zápůjčky CD....), širší využití Intranetu jako prostředku komunikace .....

16 Děkujeme za pozornost


Stáhnout ppt "Obsah Letiště Praha – Ruzyně Základní informace o ČSA"

Podobné prezentace


Reklamy Google