Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Tato prezentace byla vytvořena

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Tato prezentace byla vytvořena"— Transkript prezentace:

1 Tato prezentace byla vytvořena
v rámci projektu Orbis pictus 21. století

2 OB21-OP-STROJ-STE-TRE-M-2-005
Tváření - ohýbání, rovnání OB21-OP-STROJ-STE-TRE-M-2-005

3 Ohýbání Ohýbání je výrobní postup, při kterém se plasticky přetváří obrobek pevném stavu pomocí ohýbací síly. Zásady při ohýbání: příliš hluboké rýhy mohou způsobit na straně ohybu poškození obrobku – lom, čím je větší poloměr ohybu, tím je menší nebezpečí lomu, minimální rádiusy, na které je možno ohýbat najdeme v tabulkách, použitelný r min = 1-1,6 tl. materiálu, při menších rádiusech vznikají trhliny v materiálu nebo materiál praskne

4 Ohýbání – deformace Chování materiálu při ohýbání:
Při ohýbání se vnitřní vlákna materiálu stlačují a vnější vlákna se natahují. Nezměněná struktura vláken se projevuje pouze u tzv. neutrálních vláken. Při ohýbání je nutno brát v úvahu zpětné odpružení ohnuté části, proto úhel ohybu musí být větší o úhel zpětného odpružení.

5 Ohýbání – neutrální vlákno
Deformace průřezu, neutrální osa v neutrální ose, ve které není napětí a která se při ohýbání ani neprodlouží ani nezkrátí, neutrální osa je na začátku tváření uprostřed průřezu, při ohybu se posouvá směrem k vnitřní straně ohybu, není tedy totožná s osou těžiště  ohýbaného materiálu, plastická deformace je doprovázena deformací elastickou, po průřezu je to pružně plastická deformace, která má různý průběh od povrchu materiálu k neutrální ose.

6 Ohýbání - rozdělení Rozdělení ohýbání:
Ohýbání v ohýbačkách a ohraňovacích lisech Ohýbání trubek Zakružování mezi válci Tvarové ohýbání a reliéfní ražení

7 Ohýbání v ohýbačkách a ohraňovacích lisech
k ohýbání používáme nástroje - ohýbadla, skládající se z ohybníku a ohybnice, výrobkem je výlisek

8 Ohýbací stroje, zařízení - příklady

9 Ohýbání trubek Ohýbání za studena Ohýbání za tepla
pro nahřívání používáme plynový hořák, vnitřní stranu ohybu - oblast stlačení vláken je třeba nahřát více!, ohýbání se provádí ve svěráku, kde může být deformace trubky rychle opravena, ohýbání se provádí odvalováním tvarového kotouče přes trubku vloženou do drážky druhého kotouče, dvojice kotoučů je výměnná, drážky musí poměrně přesně souhlasit s vnějším průměrem trubek, zploštění trubek při ohýbání se zabraňuje tím, že trubka v tvarové drážce kotoučů zabrání v rozšiřování.

10 Ohýbání trubek

11 Zakružování mezi válci
zakružování tvarové oceli mezi válci se provádí na zakružovacích válcích, ohýbají se rovné polotovary - plechy, profilované tyče a vznikají válcové nebo kuželové výrobky, pevně uložené spodní válce jsou poháněny u malých strojů ručně, jinak je použit většinou ozubený převod, horní válec přísuvem ke spodním válcům mění průměr stáčeného polotovaru.

12 Zakružování plechů mezi válci
Ruční zakružování, Strojní zakružování

13 Tvarové ohýbání a reliéfní ražení
Pro výrobu libovolně tvarovaných dutých těles s nízkými okraji – viz obr. Reliéfní ražení: Je přetváření obrobku mezi razníkem a raznicí. Nastávají žádané změny na ploše i v tloušťce obrobku a vzniká reliéfní povrch. (např.ražení mincí)

14 Rovnání Je pracovní operace, při kterém materiál získává původní tvar deformovaný přepravou, skladováním, upínáním, třískovým obráběním, svařováním, tepelným zpracováním nebo jinými vlivy, některé materiály nesmějí být při rovnání zahřívány, protože by ztratily získané vlastnosti. Rovnání rázem nebo tlakem: Údery kladiva Ve svěráku Pomocí lisu Plechy pomocí rovnacích válečků

15 Rovnání - příklady Způsoby rovnání: Údery kladiva Ve svěráku
Pomocí lisu Pomocí rovnacích válečků - plechy Rovnání plamenem - princip

16 Použitá literatura Josef Dillinger a kolektiv, Moderní strojírenství,.
Doleček, J., Holoubek, Z. Strojnictví I, II. pro SOU. 1. vyd. (nebo pozdější) Praha : SNTL, 1988. Rudolf Kříž, Pavel Vávra, Strojírenská příručka, Scientia, spol. s r.o., Praha 1998, ISBN


Stáhnout ppt "Tato prezentace byla vytvořena"

Podobné prezentace


Reklamy Google