Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Název školyIntegrovaná střední škola technická, Vysoké Mýto, Mládežnická 380 Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/34.0374 Inovace vzdělávacích metod EU.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Název školyIntegrovaná střední škola technická, Vysoké Mýto, Mládežnická 380 Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/34.0374 Inovace vzdělávacích metod EU."— Transkript prezentace:

1 Název školyIntegrovaná střední škola technická, Vysoké Mýto, Mládežnická 380 Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/34.0374 Inovace vzdělávacích metod EU - OP VK Číslo a název klíčové aktivity III/2inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT AutorLeníček Petr Číslo materiáluVY_32_INOVACE_OV_1U_LE_17_20 NázevZakružování Druh učebního materiáluprezentace PředmětOdborný výcvik Ročníkprvní Tématický celekZákladní klempířské práce AnotacePorozumění pojmů zakružování, základní rozdělení, zakružování, pomůcky pro ruční zakružování, popsání zakružovacího stroje s rozdělením válců, postup zakružování plechů Metodický pokynUrčeno k výkladu do hodiny i samostudiu Klíčová slova Rozháněcí kladivo, ECKOLD, stáčecí stroj, regulace zakroužení, Očekávaný výstupCílem prezentace je porozumění pojmu zakružování materiálu, pochopení postupů a rozdělení zakružování. Datum vytvoření10.6.2013

2 Z ÁKLADNÍ POPIS Zakružováním měníme tvar materiálu z plochého na válcový nebo kuželový. V podstatě jde o ohýbání plechu velkým poloměrem ohybu. Materiál (plech) se na vnější straně prodlužuje a na vnitřní pěchuje (tah a tlak).

3 Z ÁKLADNÍ ROZDĚLENÍ Ruční zakružování: pomocí zámečnického či speciálního rozháněcího kladiva. Jako pomůcky slouží různé druhy kovových podložek, babky a jiné vhodné přípravky.

4 a – ruční, b – na ohýbačkách, c- navíjení pružin na trn, d - navíjení tyčí, e - navíjení pásu na šablonu

5 Strojní zakružování: strojní rozháněcí stroj poháněný elektrickým motorem nebo ručním poháněním, speciální tvářecí stroj ECKOLD s výměnnými přípravky pro rozhánění.

6 stáčecí stroj : je tvořen většinou třemi válci. Dva slouží k vedení plechu do stroje a třetí k zakružování. Pohon válců - klikou a ozubenými koly. Zaváděcí válce - točí se proti sobě - spodní je stavitelný dle tloušťky materiálu. Ohýbací (zakružovací) válec - výškově stavitelný - regulace velikosti zakroužení (radiusu).

7 Uspořádání zakružovaček (vlevo) a detail zakružování kužele (vpravo): a – tříválcová symetrická b – tříválcová nesymetrická c - čtyřválcová

8 1. Upnutí plechu do stroje 2. Před ohyb na prvním konci 3. Zakroužení prvního konce plechu 4. Přejetí na druhou stranu plechu 5. Upnutí druhé strany plechu do stroje (do válců) 6. Před ohyb na druhém konci 7. Zakroužení druhého konce plechu 8. - 9. Dokončení zakroužení

9

10 Z DROJE


Stáhnout ppt "Název školyIntegrovaná střední škola technická, Vysoké Mýto, Mládežnická 380 Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/34.0374 Inovace vzdělávacích metod EU."

Podobné prezentace


Reklamy Google