Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace na téma - Obsah map

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Prezentace na téma - Obsah map"— Transkript prezentace:

1 Prezentace na téma - Obsah map
Měřítko Výškopis

2 Měřítko Co je měřítko? – je to poměr mezi vzdáleností na mapě a vzdáleností v reálném světě. Mapy dělíme podle měřítka na: Mapy velkého měřítka (do 1: ) Mapy stř. měřítka (od1: do 1: ) Mapy malého měřítka (od 1: ) Plány (menší než 1:5.000)

3 Měřítko číselné vs. grafické
Měřítko číselné – udává v číslech, kolikrát je délka změřená na mapě zmenšena. Měřítko grafické – velmi často se vyskytuje na mapách všeho druhu. Když přeneseme měřítko na proužek papíru, můžeme lehce měřit vzdálenost.

4 Výškopis – zobrazení výškové členitosti
Vrstevnice Kóty (zvýrazněné body se značkou, uvádějící nadmořskou výšku) barvy (rozlišení povrchu pomocí různých barev) -barevná hypsometrie

5 Vrstevnice -je křivka, která na mapě spojuje body se stejnou nadmořskou výškou -v místech, kde jsou vrstevnice hustěji u sebe, se nachází strmější svahy -v mořích se jedná o tzv. hloubnice(izobáty)

6 Druhy vrstevnic Základní - vrstevnice o výšce, která je dělitelná základním intervalem. V mapě jsou vyznačeny tenkou hnědou linií, nepřerušovaně. Jsou uzavřené. Zdůrazněné (zvýrazněné) - Zjednodušeně řečeno, každá pátá vrstevnice je zdůrazněná. V mapě jsou značeny hnědou, nepřerušovanou, uzavřenou a silnou linií. Doplňkové - vrstevnice s polovičním nebo čtvrtinovým intervalem. Používají se tam, kde základní vrstevnice nedokážou vykreslit terén. Pomocné - Zjednodušené horizontály(oblasti těžby)

7 Popis vrstevnic V mapě se u vybraných základních nebo u zdůrazněných vrstevnic uvádí nadmořská výška Popis se provádí buď přímo do mapového pole nebo do rámu mapy Pravidlo hlava-pata znamená: horní část číslic směřuje vždy k vrcholku kopce, aby byla zachována přehlednost mapy

8 Konec…


Stáhnout ppt "Prezentace na téma - Obsah map"

Podobné prezentace


Reklamy Google