Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Kartografie – měřítko mapy

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Kartografie – měřítko mapy"— Transkript prezentace:

1 Kartografie – měřítko mapy
Igor Dostal

2 Obsah Druhy měřítek Délkové měřítko – příklady
Měřítko mapy Druhy měřítek Délkové měřítko – příklady Plošné měřítko - příklady

3 Měřítko mapy Každá mapa má své určité měřítko, díky kterému lze vzdálenosti na mapě přepočítat na reálnou vzdálenost. Měřítko mapy udává poměr zmenšení délky měřené na mapě k délce ve skutečnosti (na elipsoidu). Víte, jak se nazývá kartografický obor zabývající se měřením na mapách?

4 Druhy měřítek číselná grafická 1:m úsečky se stejně velkými dílky

5 Délkové měřítko - příklady
Zadání: 1. Na mapě ČR s měřítkem 1: je vzdálenost mezi Jihlavou a Libercem 5,3 cm. Kolik to činí ve skutečnosti? 2. Skutečná vzdušná vzdálenost z Uherského Hradiště do Brna je 75 km. Kolik to činí na mapě s měřítkem 1: ? 3. Americká města Chicago a Denver jsou na mapě s daným měřítkem vzdálena 3 cm. Skutečná vzdálenost těchto měst je km. Určete měřítko mapy.

6 Délkové měřítko - příklady
Řešení: 1. měřítko 1: cm na mapě odpovídá 30 km ve skutečnosti, tzn. 5,3 cm … 159 km Skutečná vzdálenost Jihlavy a Liberce je 159 km. 2. Měřítko 1: cm na mapě odpovídá 15 km ve skutečnosti, tzn. 75 km … 5 cm Uherské Hradiště je od Brna na této mapě vzdáleno 5 cm cm … km 1 cm na mapě odpovídá 500 km ve skutečnosti Měřítko této mapy je tedy 1:

7 Plošné měřítko - příklady
Zadání: 1. Na mapě s měřítkem 1: je zobrazeno jezero o ploše 4 cm². Jakou rozlohu má toto jezero ve skutečnosti? Řešení: 1 cm na mapě odpovídá 5 km ve skutečnosti 1 cm² na mapě odpovídá 25 km² ve skutečnosti, tzn. 4 cm² odpovídá 100 km² Skutečná rozloha daného jezera je 100 km².

8 Plošné měřítko - příklady
Zadání: 2. Ve skutečnosti má přehrada rozlohu 24 km². Kolik to činí na mapě s měřítkem 1: ? Řešení: 1 cm na mapě odpovídá 2 km ve skutečnosti cm² na mapě odpovídá 4 km² ve skutečnosti, tzn. 24 km² odpovídá 6 cm² Na mapě s daným měřítkem zabírá přehrada plochu 6 cm².

9 Plošné měřítko - příklady
Zadání: 3. Určete měřítko mapy, na které zaujímá přírodní rezervace 12 cm². Skutečná rozloha této rezervace pak je 108 km². Řešení: 12 cm² na mapě odpovídá 108 km² ve skutečnosti 1 cm² na mapě odpovídá 9 km² ve skutečnosti 1 cm na mapě odpovídají 3 km ve skutečnosti Měřítko této mapy je tedy 1:

10 Seznam použitých zdrojů
ŠÁRA Pavel [odpovědný red.]. Školní atlas Česká Republika a Evropa. Vizovice: SHOCart, ISBN Školní atlas světa. Redaktor Pavel Šára. Vizovice: SHOCart, 2004, 112 s. Školní program. ISBN Použity kliparty z MS PowerPoint.


Stáhnout ppt "Kartografie – měřítko mapy"

Podobné prezentace


Reklamy Google