Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Měření na mapách.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Měření na mapách."— Transkript prezentace:

1 Měření na mapách

2 Měřítko mapy Měřítko mapy udává poměr zmenšení délky měřené na mapě k délce ve skutečnosti. Umožňuje tak vytvořit si přibližnou představu o podrobnosti mapy. Existuje několik typů vyjádření měřítek na mapě, mezi nejpoužívanější z nich patří měřítko číselné a grafické. Měřítka lze také členit podle podrobnosti zobrazení na měřítka velká, střední a malá. Příklad číselného měřítka 1 : znamená, že 1 cm na mapě je cm ve skutečnosti. 1 cm na mapě je 15 km ve skutečnosti.

3 1 : znamená, že 1 cm na mapě je cm ve skutečnosti. 1 cm na mapě je 500 m ve skutečnosti.

4 1 cm na mapě se rovná ve skutečnosti v terénu
Úkol: Doplň následující tabulku Mapové měřítko 1 cm na mapě se rovná ve skutečnosti v terénu 1 : 1 : 1 : 1 : 1 : 1 : 1 :

5 1 cm na mapě se rovná ve skutečnosti v terénu
Řešení: Mapové měřítko 1 cm na mapě se rovná ve skutečnosti v terénu 1 : cm 125 m 1 : cm 250 m 1 : cm 500 m 1 : cm 750 m 1 : cm 1000 m 1 : cm 5000 m 1 : cm 10000 m

6 Grafické měřítko Na mapě najdeme velmi často i grafické znázornění měřítka. Pokud si přeneseme toto grafické znázornění na úzký proužek papíru, můžeme podle něho jednoduchým nanášením na mapě poměrně přesně měřit vzdálenosti.

7 MŘÍŽKA Mnoho map má nějaký typ mřížky nebo systém souřadnic, který je závislý na zemi původu. Obecně mřížka vytváří čtverce o hraně dlouhé 1km a linie probíhají od severu k jihu a od východu k západu. Mřížka je důležitá pro orientaci mapy, zpřesňuje použití azimutu a usnadní odhad vzdálenosti. Výškopis a polohopis Výškopis popisuje výškové rozdíly v krajině pomocí (barvy, kóty, vrstevnice) Polohopis znázorní co vidíme v terénu (toky, silnice, sídla, lesy atd.)

8 Pomocí vrstevnic můžeme popsat tvar terénu, členitost, svahovitost, prostupnost terénu

9

10 Azimut Azimut  je orientovaný úhel, který svírá určitý směr (pochodová osa, směr k pozorovanému objektu, směr pohybu …) od směru severního. Úhel je orientovaný, záleží tedy na směru měření úhlu - měří se po směru pohybu hodinových ručiček, tj. od severu k východu. Měří se ve stupních. Z definice vyplývá, že sever má azimut 0˚, východ 90˚, jih 180˚ a západ 270˚, s výjimkou jižního a severního pólu, kde tato definice neplatí. K měření azimutu se používá buzola.

11 Buzola Buzola (také busola) je jednoduchý přístroj, který slouží k orientaci v terénu, určování světových stran a měření azimutu. První buzolu sestrojil český vynálezce Josef Ressel Princip: Základem buzoly je kompas, který svou střelkou ukazuje na magnetický pól Země. Pro běžné účely orientace je to dostatečně přesný směr k severnímu zeměpisnému pólu Země. V případě potřeby přesného měření je nutné vzít v úvahu magnetickou deklinaci Země a měření korigovat.


Stáhnout ppt "Měření na mapách."

Podobné prezentace


Reklamy Google