Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Střední odborné učiliště zemědělské a služeb, Dačice, nám. Republiky 86 Název projektu: Zvýšení kvality profesní přípravy žáků SOU Dačice Název projektu:

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Střední odborné učiliště zemědělské a služeb, Dačice, nám. Republiky 86 Název projektu: Zvýšení kvality profesní přípravy žáků SOU Dačice Název projektu:"— Transkript prezentace:

1 Střední odborné učiliště zemědělské a služeb, Dačice, nám. Republiky 86 Název projektu: Zvýšení kvality profesní přípravy žáků SOU Dačice Název projektu: Zvýšení kvality profesní přípravy žáků SOU Dačice Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0922 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0922 Obor vzdělávání: 23-68-H/01 mechanik opravář motorových vozidel, Obor vzdělávání: 23-68-H/01 mechanik opravář motorových vozidel, (ŠVP: automechanik), 36-67-H/01 zedník, (ŠVP: zedník) – 2. ročník Tematická oblast: Člověk jako občan Tematická oblast: Člověk jako občan Název sady DUM: Člověk a společnost kolem něj Název sady DUM: Člověk a společnost kolem něj Kód: VY_32_INOVACE_11_OBN1_19 Kód: VY_32_INOVACE_11_OBN1_19 Autor: Mgr. Jana Králová Autor: Mgr. Jana Králová Datum tvorby: říjen 2013 Datum tvorby: říjen 2013 Anotace: Rodinné hospodaření – spoření, pojištění, půjčky, úrok. Anotace: Rodinné hospodaření – spoření, pojištění, půjčky, úrok.

2 ČLOVĚK JAKO OBČAN RODINNÉ HOSPODAŘENÍ

3 Nejen příjmy a výdaje patří do rodinného hospodaření, ale také spoření, pojištění a půjčky. Nejen příjmy a výdaje patří do rodinného hospodaření, ale také spoření, pojištění a půjčky. Dobrý hospodář se snaží něco uspořit na horší časy. Dobrý hospodář se snaží něco uspořit na horší časy. K nejčastějším způsobům spoření patří ukládání peněz v bankách. K nejčastějším způsobům spoření patří ukládání peněz v bankách. V bankách se uložená částka zúročí (navýší o úrok). V bankách se uložená částka zúročí (navýší o úrok). V každé bance lze získat bližší informace V každé bance lze získat bližší informace o možnostech a způsobech spoření.

4 ÚROK: - PENĚŽITÁ ODMĚNA ZA PŮJČENÍ PENĚZ:  úrok z vkladu  úrok z úvěru

5 Rozumnou součástí rodinného hospodaření je také pojištění domácnosti Rozumnou součástí rodinného hospodaření je také pojištění domácnosti a členů rodiny: a) pojištění majetku (domácností, staveb, automobilů proti krádeži či poškození) b) pojištění odpovědnosti za škodu (způsobenou např. provozem motorového vozidla jiným řidičům nebo v zaměstnání) c) pojištění osob (smrt, úraz)

6 Některé dražší věci potřebné do domácnosti (televize, lednička, pračka) je možné si pořídit na půjčku. Při koupi se zaplatí jen malá část ceny, zbytek v dohodnutých splátkách, obvykle měsíčně. Některé dražší věci potřebné do domácnosti (televize, lednička, pračka) je možné si pořídit na půjčku. Při koupi se zaplatí jen malá část ceny, zbytek v dohodnutých splátkách, obvykle měsíčně. Je možné si též zřídit půjčku (úvěr) přímo Je možné si též zřídit půjčku (úvěr) přímo v bance. K žádosti o půjčku je potřeba potvrzení o příjmu a někdy je potřeba sehnat si ručitele, který se zaváže, že pokud nebudete schopni splácet půjčku vy, doplatí ji za vás. V každém případě je půjčená část větší o úrok. V každém případě je půjčená část větší o úrok.

7 Kontrolní otázky: 1. C o patří kromě příjmů a výdajů také do rodinného hospodaření? 2. C o je úrok? 3. J aké se může sjednat pojištění domácnosti a členů rodiny? 4. C o je úvěr?

8 Použité zdroje: 1. KOVAŘÍKOVÁ, Hana. Občanská výchova I / pro odborná učiliště. Praha: Septima, 2003. 104 s. ISBN 80-7216-188-1. 2. Wikipedie: Otevřená encyklopedie: Úrok [online]. c2013 [citováno 05. 10. 2013]. Dostupný z WWW: Metodika: Tento DUM lze využít pro teoretické vyučování, jak při seznamování se s novým tématem, tak při jeho procvičování nebo opakování. Prezentace je nastavena tak, že vyučující potvrzuje jednotlivé kroky a může tedy doplnit vhodný komentář. Použité zdroje: 1. KOVAŘÍKOVÁ, Hana. Občanská výchova I / pro odborná učiliště. Praha: Septima, 2003. 104 s. ISBN 80-7216-188-1. 2. Wikipedie: Otevřená encyklopedie: Úrok [online]. c2013 [citováno 05. 10. 2013]. Dostupný z WWW: Metodika: Tento DUM lze využít pro teoretické vyučování, jak při seznamování se s novým tématem, tak při jeho procvičování nebo opakování. Prezentace je nastavena tak, že vyučující potvrzuje jednotlivé kroky a může tedy doplnit vhodný komentář. http://cs.wikipedia.org/w/index.php?title=%C3%9Arok&oldid=10771230


Stáhnout ppt "Střední odborné učiliště zemědělské a služeb, Dačice, nám. Republiky 86 Název projektu: Zvýšení kvality profesní přípravy žáků SOU Dačice Název projektu:"

Podobné prezentace


Reklamy Google