Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/"— Transkript prezentace:

1 Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/04.0002
Anglicky v odborných předmětech "Support of teaching technical subjects in English“ Výukový program: Mechanik - elektrotechnik Název programu: Odborný výcvik II. ročník Bistabilní multivibrátor Vypracoval: Bc. Chumchal Miroslav Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/ je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

2 Bistabilní multivibrátor
Schéma bistabilního multivibrátoru Rozpiska součástek Osazovací výkres Osazovací výkres ze strany spojů Funkce zapojení Aktivity žáků

3 Bistabilní multivibrátor

4 Rozpiska součástek Součástky Hodnoty R1 1K R2 M1 R3 R4 T1, T2 KF 507

5 Osazovací výkres bistabilní multivibrátor

6 Osazovací výkres ze strany spojů
bistabilní multivibrátor

7 Funkce zapojení Bistabilní multivibrátor má dva stabilní stavy. Mezi těmito stavy se libovolně přepíná pomocí vstupních impulzů. Po připojení napětí se T1, T2 začnou otevírat. Rychlejší tranzistor se otevře dříve ( T1 ), na jeho kolektoru poklesne napětí. Toto napětí přes Rb2 přejde na bázi T2, který se uzavře. Jde o první stabilní stav. T1 otevřen, T2 uzavřen. Změna stavu nastane přivedením impulzu na vstup 2. T2 se otevře, na kolektoru T2 poklesne napětí, které přes Rb1 se přivede na bázi T1. Ten se uzavře a jde o druhý stabilní stav. T1 je uzavřen a T2 otevřen. Změnu opět dosáhneme přivedením impulzu na T1. RS obvody – se provádí realizace pomocí dvoustupňových hradel typu NAND. Vstup R – Reset. Přivedením log.1 na tento vstup, nuluje hodnotu na výstupu Q. ( nastaví výstup na hodnotu log. 0 ) Vstup S – Set. Přivedením log.1 na tento vstup nastaví hodnotu Q na log. 1 Pokud je na R a S zároveň log.1, označujeme jej jako zakázaný stav. Tento stav není definován a pokud nastane, nelze určit stav výstupu.

8 Aktivity žáků – kontrolní otázky
Vysvětlete funkci bistabilního multivibrátoru. Jak se liší tento multivibrátor od astabilního a monostabilního klopného obvodu ? Kde v praxi použijeme tento multivibrátor ?

9 Cvičné aktivity žáků Sestavte tento multivibrátor na desku cuprextit.
Změřte napětí na elektrodách obou tranzistorů T1a T2.

10 Použitá literatura Vlastní poznámkový sešit
obvod


Stáhnout ppt "Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/"

Podobné prezentace


Reklamy Google