Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/34.0386 „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/34.0386 „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola."— Transkript prezentace:

1 Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/34.0386 „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola hospodářská a lesnická, Frýdlant Bělíkova 1387, příspěvková organizace Šablona:III/2 Sada:VY_32_INOVACE_EK.4.16 Hospodářská politika Vytvořeno:02. 04. 2013 Ověřeno: 04. 04. 2013 Třída: 4.OA

2 Hospodářská politika Vzdělávací oblast:Odborné předměty Předmět:Ekonomika Ročník: 4. Autor:Ing.Jarmila Muzikářová Časový rozsah:1 vyučovací hodina Pomůcky:projektor, notebook Klíčová slova:funkce státu, nástroje hospodářské politiky, fiskální politika Anotace: Materiál je určen k výuce tématického celku Hospodářská politika v rámci ekonomického vzdělávání.

3 Funkce státu a jeho nástroje Subjekty hospodářské politiky: Parlament (poslanecká sněmovna a senát) Vláda (nejvyšší výkonný orgán státu) Centrální banka

4 Funkce institucí státu funkce právní jistoty a bezpečí funkce sociální Funkce hospodářská - stát sám podniká - stát sám vytváří podmínky pro podnikání

5 Nástroje hospodářské politiky 1. Právní systém, legislativní proces 2. Monetární systém 3. Státní rozpočet a fiskální politika 4. Důchodová a cenová politika 5.Zahraničně obchodní politika

6 Právní systém, legislativní proces Zákony v ČR prochází schválením Parlamentu. Zákony jsou zveřejňovány ve sbírce zákonů a jsou závazné pro všechny občany státu a všechny, kdo se zdržují na území naší republiky.

7 Monetární systém Centrální banka (ČNB) používá tyto nástroje k udržení stabilní měny: - repo sazba - PMR - operace na volném trhu - ostatní nástroje měnové politiky (např.úvěrové limity)

8 Státní rozpočet a fiskální politika Státní rozpočet se plánuje podle peněz, které získá a které potřebuje. Výsledkem je rozpočet: a) schodkový (příjmy<výdaje) b) přebytkový (příjmy>výdaje) c) vyrovnaný

9 Důchodová a cenová politika příjmy obyvatel, regulace určitých cen.

10 Zahraničně obchodní politika Tvorba kurzů koruny k zahraničním měnám Celní politika Uzavírání mezinárodních smluv, zahraniční obchodní zastoupení, obchodní mise.

11 Opakování 1. Jmenujte subjekty hospodářské politiky. 2. Vyjmenujte funkce státu. 3. Jaké jsou nástroje státu?

12 Odpovědi na otázky 1. Parlament, vláda,centrální banka. 2. Zajištění právní jistoty a bezpečí, sociální funkce, hospodářská funkce. 3. Právní systém, legislativní proces, monetární systém, státní rozpočet a fiskální politika, důchodová a cenová politika, zahraničně obchodní politika.

13 Použité zdroje Švarcová,J. a kol. Ekonomie – stručný přehled, 2012/2013, Zlín, CEED 2011. ISBN 978-80- 87301-16-6. Pokud není uvedeno jinak, jsou použité objekty vlastní originální tvorbou autora. Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby výuky a vzdělávání na všech typech škol a školských zařízení. Jakékoliv další využití podléhá autorskému zákonu. Veškerá vlastní díla autora (fotografie, videa) lze bezplatně dále používat i šířit při uvedení autorova jména.


Stáhnout ppt "Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/34.0386 „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola."

Podobné prezentace


Reklamy Google