Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

HUDBA ČESKÉHO BAROKA.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "HUDBA ČESKÉHO BAROKA."— Transkript prezentace:

1 HUDBA ČESKÉHO BAROKA

2 Českou barokní hudbu můžeme podobně jako u evropského rozdělit do tří vývojových etap. Rané baroko v letech , střední baroko v období a vrcholné baroko od 1700 do 1750.

3 V prvním období proslula hudba Adama Václava Michny z Otradovic
V prvním období proslula hudba Adama Václava Michny z Otradovic. Pocházel z Jindřichova Hradce, byl varhaníkem, skladatelem a básníkem. Jeho nejznámnějšími díly jsou Loutna česká, Česká mariánská muzika a Svatoroční muzika (s koledou Chtíc, aby spal).

4 Druhé období je pak ve znamení slavného „polního trubače“ Pavla Josefa Vejvanovského, který se narodil v nedalekém Hlučíně. Po studiích v jezuitské koleji v Opavě přišel na zámek Kroměříže, který sloužil jako reprezentační sídlo olomouckého biskupa. Ve zdejší kapele působil jako hráč na trubku. Kapela hrála evropský repertoár, a tak se Vejvanovský setkával s díly autorů italských, vídeňských i českých. Po odchodu kapelníka Bibera do Salcburku se Vejvanovský stal vedoucím biskupské kapely a byl jím až do smrti. Napsal množství chrámových skladeb i skladeb instrumentálních. Dodnes jsou zajímavé hlavně sonáty a serenády s velkým podílem žesťů.

5 V období vrcholného baroka jsou největšími osobnostmi Bohuslav Matěj Černohorský a Jan Dismas Zelenka.

6 Bohuslav Matěj Černohorský pocházel z
Nymburka. Studoval v Itálii a byl tam považován za významného skladatele a teoretika. Po návratu do Čech se stal ředitelem kůru u sv. Jakuba v Praze. Z jeho díla se zachoval jen zlomek toho, co přežilo ničivý požár. Jsou to díla varhanní a vokální. S jistotou však víme, že vychoval řadu svých nástupců, jejichž díla tvoří tzv. Černohorského školu. Jsou to představitelé našeho vrcholného baroka, například Jan Zach nebo Šimon Brixi.

7 Jan Dismas Zelenka je řazen mezi autory. světového významu
Jan Dismas Zelenka je řazen mezi autory světového významu. Po pražských hudebních počátcích odešel do Drážďan, kde působil jako kontrabasista a skladatel. Ve Vídni studoval kontrapunkt, v Itálii se seznámil s díly Corelliho i Vivaldiho. Nové zkušenosti posílily jeho postavení v Drážďanech. Skvělá příležitost představit svou tvorbu se mu naskytla při příležitosti korunovace císaře Karla VI. českým králem. V Praze se tehdy hrála například jeho Ouvertura F dur nebo hudba k hře o svatém Václavu. Jeho dílo bylo rozsáhlé. Jenom vokálních děl napočítáme na 180. Nejslavnější mezi nimi jsou Requiem nebo oratorium Nářek Jeremiášův. Instrumentální skladby jsou koncerty, sonáty, capriccia a jiné. Jeho hudba byla inspirací i pro J.S.Bacha.


Stáhnout ppt "HUDBA ČESKÉHO BAROKA."

Podobné prezentace


Reklamy Google