Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Naše m ě sto - MIMO Ň Základní škola a Mateřská škola Mírová 81, Mimoň, příspěvková organizace Oblast podpory 1.4 - Zlepšení podmínek pro vzdělávání na.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Naše m ě sto - MIMO Ň Základní škola a Mateřská škola Mírová 81, Mimoň, příspěvková organizace Oblast podpory 1.4 - Zlepšení podmínek pro vzdělávání na."— Transkript prezentace:

1 Naše m ě sto - MIMO Ň Základní škola a Mateřská škola Mírová 81, Mimoň, příspěvková organizace Oblast podpory 1.4 - Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách OP VK

2 Naše město - MIMOŇ

3 Poloha města Mimoně leží na Českolipsku, v podhůří Lužických hor 6 800 obyvatel 2 školy, 1 střední škola řeka Ploučnice v okolí dostatek lesů dopravní spojení ČD, ČSAD, MHD. nejbližší hraniční přechody od města jsou: Hrádek nad Nisou, Varnsdorf, Habartice, Petrovice a Krompach.

4 Historie města Historické a archeologické nálezy – z mladší doby kamenné Městem kdysi vedla kupecká cesta od Baltu přes Žitavu až do Prahy. Název města je původu keltského. Původně zde prošli Markomani, později Slované, a další přistěhovalci- Srbové. Kolem Mimoně vznikají další osady a města.

5 Místo zde získávají také Vartenberkové - dávní majitelé hradu Ralsko a Stráže. Kolem r. 1500 získává město výsady, město obchoduje, Zřizuje zde jatka, lázně, pálí se zde pálenka, prodává sůl. Kolem r. 1570 je postaven mimoňský zámek, několikrát vyhořel, r. 1985 byl odstřelen. Postupně se zde vystřídalo mnoho majitelů a to až do r. 1945. V tomto roce bylo město zničeno bombardováním ( 8.5.1945)

6 Znak města Mimoně - Znak je součástí města. - Znakem se označuje radnice - Znak je součástí praporu města. Na červeném štítě stojí hradební zeď ze zlatých kvádrů s otevřenou bránou, dřevěnými vraty, a vytaženou zlatou mříží. V horní části je zdobené cimbuří.

7 Foto Mimoň /www.search.seznam.cz/

8 Hrad Ralsko

9 /www.foto.mapy.cz/166758-hrad-Ralsko/


Stáhnout ppt "Naše m ě sto - MIMO Ň Základní škola a Mateřská škola Mírová 81, Mimoň, příspěvková organizace Oblast podpory 1.4 - Zlepšení podmínek pro vzdělávání na."

Podobné prezentace


Reklamy Google