Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Liberecký kraj.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Liberecký kraj."— Transkript prezentace:

1 Liberecký kraj

2 Česká republika: Liberecký kraj Hospodářský zeměpis
Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí

3 Základní informace Rozloha: 3 163 km² Počet obyvatel: 428 291
Hustota osídlení: 135 obyvatel/ km² Krajské město: Liberec Nejvyšší bod: Kotel(1435m) Nejnižší bod: Ploučnice

4 Přírodní podmínky Liberecký kraj se rozkládá na těchto geomorfologických celcích: Lužické hory, Jizerské hory, Krkonoše, Krkonošské podhůří, Jičínská a Ralská pahorkatina, Ještědsko-Kozákovský hřbet. Podnebí je zde mírné až chladné.

5 Kulturní památky Bezděz Grabštejn zámek Frýdlant Ještěd Sychrov

6 Vodstvo Oblastí kraje prochází hlavní evropské rozvodí mezi Baltským mořem a Severním ledovým oceánem. Na území Libereckého kraje leží Máchovo jezero a protékají zde řeky Lužická Nisa, Kamenice, Ploučnice a Jizera.

7 Na území kraje je řada přehrad, některé s vodními elektrárnami, či sloužícími jako zásobárny pitné vody. Např. vodní nádrž Bedřichov, Fojtka a Harcov.

8 Liberec Liberec je statutární město na severu Čech v okrese Liberec Libereckého kraje. Má okolo obyvatel a je tak pátým největším českým městem (třetím v Čechách). Spolu se sousedním Jabloncem nad Nisou a okolními nejbližšími obcemi vytváří aglomeraci s přibližně obyvateli.

9 Administrativně se kraj dělí na 4 okresy a 215 obcí (z toho 36 se statusem města). Nezaměstnanost v Libereckém kraji se pohybuje kolem 10%. Nejnižší je na Jablonecku, Semilsku a ve městě Liberci. Nejvyšší pak na Frýdlantsku a Českolipsku.

10 Obyvatelstvo Osídlení je v hornatých částech řídké, hustší v nižších územích a nejhustší v Liberecké kotlině. Před druhou světovou válkou v Libereckém kraji výrazně ubylo obyvatel, především kvůli odsunu němců a odchodu českého obyvatelstva z pohraničí.

11 Hospodářství Největší zemědělský význam má chov skotu.
Pro pěstování zemědělských plodin jsou nejlepší podmínky v nižších částech kraje. Převládá zde méně úrodná půda. Stěžejními průmyslovými odvětvími jsou strojírenství, potravinářství, průmysl gumárenský a sklářství, díky němuž proslulo ve světě Novoborsko a Jablonecko.

12 Zajímavosti Liberecký kraj oplývá značným přírodním bohatstvím, jeho značná část je pokryta lesy a reliéf je velmi členitý. Četné a zachované přírodní partie jsou chráněny v mnohých chráněných územích. Liberečtí rodáci: : František Xaver Šalda : Ferdinand Porsche : Vlasta Burian

13 Sport

14

15 Zdroje: www.wikipedia.cz
Děkuji za pozornost


Stáhnout ppt "Liberecký kraj."

Podobné prezentace


Reklamy Google