Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu."— Transkript prezentace:

1 Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu

2 Kódování dat OB21-OP-EL-CT-JANC-M-2-003

3  Před zpracováním dat například v počítači je třeba znaky převést do tvaru, kterému počítač rozumí, tj. přiřadit jim určité kombinace bitů.  Tomuto převodu se říká kódování.  Kód je předpis pro jednoznačné přiřazení určité kombinace bitů příslušnému znaku.  Kombinaci bitů zobrazující znak se říká kódové slovo.  Kódové slovo mívá obvykle 8 bitů.

4 Kódy používané pro strojové operace  Kódová slova pro různé kódy se řadí do kódových tabulek.  Přiřazování kódových slov určitým znakům se říká kódování.  Ke kódování se používá generátor kódu, který může obsahovat logické nebo paměťové obvody.  Původní znak se získá z kódového slova dekódováním.  K dekódování se používá dekodér obsahující opět logické nebo paměťové obvody.

5 Kódy používané pro strojové operace Mezi nejpoužívanější kódy patří:  Přirozený binární kód  Přímý dvojkový kód  BCD kód  Kód BCD+3  Grayův kód  Kód 1 z 10

6 NBC - Přirozený Binární kód  Slouží k vyjádření celých kladných čísel ve dvojkové soustavě.  Dvojková soustava (Binární soustava) je číselná soustava která používá pouze dva symboly - nejčastěji 0 a 1.  Dvojková soustava je poziční číselná soustava mocnin čísla 2.

7 NBC - Přirozený Binární kód  Používá se ve všech moderních počítačích, neboť její dva symboly (0 a 1) odpovídají dvěma stavům elektrického obvodu (vypnuto a zapnuto).  Číslo zapsané v dvojkové soustavě se nazývá binární číslo.

8 NBC - Přirozený Binární kód  Nápověda:  H - Hexadecimální (šestnáctková)  D - Desítková  NBC - Naturaly Binari code (Přirozený Binární kód)

9  Děkuji za pozornost  Ing. Ladislav Jančařík

10 Literatura  M. Antošová, V. Davídek: Číslicová technika, KOPP České Budějovice 2008


Stáhnout ppt "Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu."

Podobné prezentace


Reklamy Google