Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Conversation – School and work Střední odborná škola Otrokovice www.zlinskedumy.cz Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Conversation – School and work Střední odborná škola Otrokovice www.zlinskedumy.cz Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing."— Transkript prezentace:

1 Conversation – School and work Střední odborná škola Otrokovice www.zlinskedumy.cz Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Alena Čechová Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

2 Charakteristika DUM Název školy a adresaStřední odborná škola Otrokovice, tř. T. Bati 1266, 76502 Otrokovice Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/34.0445 /2 AutorIng. Alena Čechová Označení DUMVY_32_INOVACE_SOSOTR-KC-AJ/1-AJ-2/12 Název DUMConversation – School and work Stupeň a typ vzděláváníStředoškolské vzdělávání Kód oboru RVP65-51-H/01 Obor vzděláváníKuchař-číšník pro pohostinství Vyučovací předmětAngličtina Druh učebního materiáluVýukový materiál Cílová skupinaŽák, 15 – 16 let Anotace Výukový materiál je určený k frontální výuce konverzačních frází o škole a práci Náplň: Seznámení s běžnými a užitečnými frázemi při rozhovoru o škole a práci s praktickými cvičeními Vybavení, pomůckyDataprojektor Klíčová slovaAnglická gramatika, škola, práce, slovní zásoba k tématu Datum13. 3. 2013

3 Conversation – School and work Contents 1. Slovní zásoba k tématu škola Vhodná slovní zásoba a praktické příklady 2. Slovní zásoba k tématu práce Vhodná slovní zásoba a praktické příklady 3. Praktická cvičení ke konverzaci o škole Praktické příklady a cvičení 4. Praktická cvičení ke konverzaci o práci Praktické příklady a cvičení

4 Slovní zásoba k tématu škola [1] There are some schools in the area. Young children go to nursery school and other children go to grammar school. The children travel by car with their parents, or by tram, or by number twelve bus. They go to shool on weekdays. They work at their desks. School starts early and also finishes early. Pupils have got a lot of homework. They do their homework at home and then they take it to school. Their teachers mark the homework. nursery schoolmateřská školka primary schoolzákladní škola secondary schoolstřední škola (od 11 let) grammar schoolgymnázium do homeworkdělat domácí úkoly mark homeworkznámkovat, opravovat úkoly Podstatné jméno „homework“ má stejný tvar v jednotném i množném čísle. Příklad: We´ve got a lot of homework. Máme hodně úkolů.

5 Slovní zásoba k tématu práce [1] Many people go to work on weekdays. They have got a jobs. They work in offices, or shops, or for the local council, or in hospitals, or in other jobs. Some people drive to work and some are drivers on public transport. „Work“ znamená práci obecně, „job“ znamená již konkrétní zaměstnání. „Work“ je stejné v jednotném i množném čísle, „job“ je v množném čísle „jobs“. Příklad: I´ve got some work. Mám nějakou práci. They have got jobs.Mají práci (konkrétní zaměstnání). work in an office pracovat v kanceláři work for the local council pracovat pro místní úřad have a job mít zaměstnání public transport městská hromadná doprava drive řídit, jezdit autem

6 Slovní zásoba k tématu práce [1] At a new job Personnel Officer:Good morning, Mrs. Adams. Welcome to our company. Mrs. Adams:Good morning. I´m pleased to meet you. Personnel Officer:Please come with me to our department. It´s this way. Mrs. Adams:Thank you. Have you got many clients? Personnel Officer:Yes, we have. It´s a very busy office. Mrs. Adams: Shall we have a look at the files? Personnel Officer:Yes, certainly. Mrs. Adams:Is there a computer for me? Personnel Officer:Yes, there is. It´s here between our desks. There isn´t a printer here. It´s over there, in the corner, beside the photocopier. Mrs. Adams:Good. Thank you.

7 Praktická cvičení ke konverzaci o škole 1.Subjects: English, mathematics (maths), art, history, geography, biology, information technology (IT), physical education, chemistry, languages, physic, music… Which is your favourite subject? Which do you not like? 2. Přeložte:My hobby is painting. I like geography and science. My friend is a clever student, she likes maths. I don´t like it. 3. Přeložte:Evantsovy děti se pilně učí na základní škole. Studenti dělají své domácí úkoly doma a Jo je opravuje každý den ve škole.

8 Praktická cvičení ke konverzaci o škole Přeložte: Our school is in a new building. There are a lot of classrooms with large windows. Most of the pupils can go outside during the lunch break. They can´t run or shout in the classroom and needn´t wear uniforms. They can wear comfortable clothes. They mustn´t smoke and drink alcohol at school. Přeložte: 1. Tito žáci jsou hluční a ostatní jsou tiší. 2. Studuji na střední škole v Otrokovicích. 3. Tento rok je můj poslední rok ve škole. 4. Nyní se připravuji na zkoušky. 5. My máme hodně zajímavých předmětů a používáme hodně knih.

9 Praktická cvičení ke konverzaci o práci 1. Přeložte: What´s your job? or What do you do?I´m a waiter. Where do you work?I work in a restaurant. Is it an interesting job?Yes, I like it. 2. Where do they work? A teacher works in... a doctor works in … a secretary works in … a shop assistant works in … a hairdresser works in … 3. Přeložte: Můj přítel je řidič městské hromadné dopravy. Náš ředitel pracuje v kanceláři v Otrokovicích. Moje přítelkyně pracuje ve škole, ale já chci mít jinou práci. Rád bych pracoval jako bankovní úředník, protože začínají práci v 9 hodin.

10 Questions Odpovězte nebo doplňte: [1] 1.Is your father a doctor? 2.Have you got a good job? 3.Our children …………. (like, likes) their young English teacher. 4.My uncle is a driver. He ………… (drives, travels) a school bus. 5.I am a dentist. It is a good …………… (work, job).

11 Obrázky: Obr. 1:00439401.jpg, [vid: 20. 12. 2012], klipart Microsoft Office Obr. 2:00439397.jpg, [vid: 20. 12. 2012], klipart Microsoft Office Obr. 3:00441896.wmf, [vid: 20. 12. 2012], klipart Microsoft Office Obr. 4:j0195384.wmf, [vid: 20. 12. 2012], klipart Microsoft Office Obr. 5:00408985.jpg, [vid: 20. 12. 2012], klipart Microsoft Office Obr. 6:00404273.wmf, [vid: 20. 12. 2012], klipart Microsoft Office Obr. 7:00397490.wmf, [vid: 20. 12. 2012], klipart Microsoft Office Obr. 8:00290896.wmf, [vid:20.12. 2012], klipart Microsoft Office Obr. 9: 00389192.wmf, [vid: 20. 12. 2012], klipart Microsoft Office Obr. 10: 00223668.wmf, [vid: 20. 12. 2012], klipart Microsoft Office

12 Seznam použité literatury: [1] Kolektiv, STEP BY STEP 1, nakladatelství Fraus, 2007

13 Děkuji za pozornost


Stáhnout ppt "Conversation – School and work Střední odborná škola Otrokovice www.zlinskedumy.cz Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing."

Podobné prezentace


Reklamy Google